Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Helios-44M 58mm F2.0 (M42)

5.9.2013, Milan Šurkala, recenze
Se vzrůstající oblibou CSC fotoaparátů roste i obliba různých redukcí a manuálních objektivů. Dnes se ze zajímavosti podíváme na pevný 58mm objektiv Helios-44M s výbornou světelností F2,0 určený pro patici M42.
Dnes jsme se podívali na hodně netradiční produkt, desítky let starý objektiv. Příchod CSC fotoaparátů a množství redukcí k nim ale těmto objektivům znovu vdechlo život a Helios-44M je jedním z objektivů, které by neměly uniknout vaší pozornosti. V bazarech a na eBay jej v pohodě seženete za 300 až 600 korun, záleží ale samozřejmě na stavu a verzi, neboť dnes testovaný model je jen jedním z mnoha těchto objektivů. Testovaný kus nepotěšil hodně volným clonovým kroužkem. Ostřící kroužek má sice tuhý a dlouhý chod, ale naprosto plynulý. Při 58mm ohniskové vzdálenosti čekejte zhruba 90 mm na APS-C fotoaparátech (např. Sony NEX, Samsung NX, Fuji X) a 116 mm na Micro Four Thirds. Světelnost má velmi dobrou hodnotu F2,0, takže i bez stabilizace je tento objektiv dobře použitelný za slabšího světla (ve výhodě jsou majitelé Olympusůs vestavěnou stabilizací). To ale samozřejmě s sebou nese malou hloubku ostrosti.





Makro není nikterak výrazné, ale s makropředsádkou to objektivu dobře jde a je i v této disciplíně celkem šikovný. Bokeh je zejména při ostření na kratší vzdálenosti dost dobrý. Při snímání na větší vzdálenost sice dosáhnete malé hloubky ostrosti, ale bokeh znervózní a jemně rozostřené plochy jsou plné duchů. Zkreslení a vinětace jsou minimálním problémem, chromatická aberace v podstatě také neexistuje, občas se objeví jen ti duchové (do cca F2,8 až F4).

Kresba je velmi dobrá, byť kvůli absenci antireflexních vrstev musíte počítat s nižším kontrastem. Rohy, to je trochu zvláštní kapitola. Na nižších clonách jsou neostré, ale to budou většinou snímky, kde chcete dosáhnout malé hloubky ostrosti, a tam rozostřit rozostřené nikomu vadit nebude. Při vyšším přiclonění jsou rohy dobré. V podstatě jediný vážný problém objektivu je protisvětlo. Na nejnižší cloně jsou závoje extrémní, po přiclonění na F2,8 výrazně klesnou a obraz už je použitelný pro editaci. Pokud ale žádný silný zdroj světla nesvítí přímo do objektivu, výsledky jsou na 30 let starý objektiv velmi dobré.

Když navíc přihlédneme k opravdu velmi nízké ceně objektivu, je Helios-44M (nebo jeho variace) to pravé sklo, se kterým začít sbírku manuálních objektivů pro svůj CSC systém.

 

Objektiv je vhodný pro:


1, Portréty a snímky, kde je vyžadována malá hloubka ostrosti
2, Snímky s velmi dobrou kresbou po celé ploše (při clonách F8 a vyšších)
 
 

Plusy


+ Vynikající poměr ceny a výkonu
+ Příjemný bokeh při ostření na krátkou vzdálenost

+ Dobrá světelnost
+ Minimální zkreslení, vinětace a chromatická aberace
 
 

Minusy


- Velmi silné závoje při focení v protisvětle
- Volný clonový kroužek
 

Cena v době testování: cca 300-600 Kč



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Helios-44M?
V anketě šlo hlasovat od 5.9.2013 do 5.9.2014. Počet hlasujících: 21
Výborný71 %
Průměrný24 %
Špatný5 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.