Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jak by fotil 1,0" senzor se 7,5 MPx? Vyzkoušeli jsme to!

14.11.2017, Milan Šurkala, recenze
Mnozí z vás by jistě rádi věděli, jak kvalitní by byl fotoaparát s rozumně velkým čipem a znatelně nižším rozlišením než je dnes běžné. My jsme to pro vás vyzkoušeli a můžete se podívat, jak by fotil 1,0" fotoaparát s rozlišením 7,5 megapixelů.
Na několika snímcích posoudíme úroveň detailů, které jsou schopny oba čipy poskytnout. Musíme samozřejmě vzít do úvahy i to, že se může lišit kresba jednotlivých objektivů a ne vše je jen a pouze na bedrech snímače.Větší pixely více odpustí, a tak je kladen menší nárok na objektiv zrcadlovky.
 
Snímky byly převedeny z RAWu pomocí Camera Raw s vypnutým odšumováním. U snímku z 24MPx APS-C čipu byl vyříznut 1" snímek s rozlišením 7,5 MPx. Ten se pak srovnal se snímkem z 1" 20MPx senzoru. Panasonic LX15 (1,0" 20MPx čip) většinou při stejných expozičních hodnotách produkoval kapánek tmavší snímky, jasy byly tedy při konverzi srovnány (šlo obvykle asi o desetinu až necelou třetinu EV).
 
Kresba 1 Nikon D3400

snímek ze 7,5MPx čipu, klikněte pro zvětšení
 
Kresba 1 Panasonic LX15

snímek z 20MPx čipu, klikněte pro zvětšení
 
Srovnání kresby 1.1

20MPx senzor (vlevo), 7,5MPx senzor (uprostřed), 20MPx senzor - zmenšeno na 7,5 MPx (vpravo), klikněte pro zvětšení
 
Srovnání kresby 1.2

7,5MPx senzor (vlevo), 20MPx senzor (uprostřed), 7,5MPx senzor - zvětšeno na 20 MPx (vpravo), klikněte pro zvětšení

Tady to vidíte velmi dobře. Při stejné reálné ohniskové vzdálenosti (a stejné přepočtené ohniskové vzdálenosti 1,0" výřezu z obou čipů) je 20MPx senzor schopen vykreslit mnohem více detailů než ten s nižším rozlišením. Pokud snímek z 20MPx snímače zmenšíme na 7,5 MPx, stále nabídne výrazně lepší detaily a prokreslení. Při stejném výstupním rozlišení je tak čip s vyšším počtem pixelů mnohem lepší. Totéž jde vidět ještě lépe, pokud chceme prezentovat 20 MPx. V takovém případě jsem 7,5MPx snímek zvětšil na 20MPx rozlišení a když to srovnáte s nativním 20MPx senzorem, je to opravdu výrazný rozdíl.
 
Kresba 2 Nikon D3400

snímek ze 7,5MPx čipu, klikněte pro zvětšení
 
Kresba 2 Panasonic LX15

snímek z 20MPx čipu, klikněte pro zvětšení
 
Srovnání kresby 2.1

20MPx senzor (vlevo), 7,5MPx senzor (uprostřed), 20MPx senzor - zmenšeno na 7,5 MPx (vpravo), klikněte pro zvětšení
 
Srovnání kresby 2.2

7,5MPx senzor (vlevo), 20MPx senzor (uprostřed), 7,5MPx senzor - zvětšeno na 20 MPx (vpravo), klikněte pro zvětšení

Opět tu máme podobný výsledek. Pokud se podíváme na per-pixel detaily, tak ty jsou dobré v obou případech. Jenže 20Mpx snímač má při stejném záběru mnohem více pixelů, takže při projekci snímků na stejně velké výstupní rozlišení je jasně vidět, kdo je tady vítězem. Zatímco 7,5MPx čip nebyl ani v náznaku schopen vykreslit pletivo před domem, u 20MPx snímače to jde vidět jak ve zdrojovém 20MPx snímku, tak pak i v tom zmenšeném na 7,5 MPx. Naopak při zvětšení 7,5MPx fotografie z čipu s menším původním rozlišením (v našem případě DSLR s většími pixely) na 20 MPx je vidět mnohem horší kresba v trávě nebo na stromech.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.