Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jak by fotil 1,0" senzor se 7,5 MPx? Vyzkoušeli jsme to!

14.11.2017, Milan Šurkala, recenze
Mnozí z vás by jistě rádi věděli, jak kvalitní by byl fotoaparát s rozumně velkým čipem a znatelně nižším rozlišením než je dnes běžné. My jsme to pro vás vyzkoušeli a můžete se podívat, jak by fotil 1,0" fotoaparát s rozlišením 7,5 megapixelů.
Třetí test se podívá na noční snímky a jejich výřezy. Opět budeme zkoumat, jak moc se liší šum a barevná věrnost fotografií při různých citlivostech.

Srovnání šumu noc 8MPx vs 20MPx
7,5MPx snímač (vlevo) / 20MPx snímač vpravo

Toto jsou nativní výřezy z obou senzorů. 20MPx čip má viditelně více per-pixel šumu. Co se ale stane, když snímky konvertujeme na stejné výstupní rozlišení tak jako v předchozích případech?

Srovnání šumu noc 12MPx
snímky ve 12MPx rozlišení, ze 7,5MPx snímače (vlevo) / z 20MPx snímače vpravo

20Mpx snímač produkuje o něco detailnější snímky, jde ale vidět, že v případě těchto dvou testovaných fotoaparátů dává 1,0" čip i při stejně nastavených expozičních hodnotách tmavší výsledky. Zatímco silné fialovění snímků je u 7,5MPx čipu vidět až při ISO 25600, u 20MPx čipu je něco takového patrného i při ISO 12800.

Srovnání šumu noc 20MPx
snímky ve 20MPx rozlišení, ze 7,5MPx snímače (vlevo) / z 20MPx snímače vpravo

Když snímky necháme ve 20MPx výstupním rozlišení (7,5MPx fotografii zvětšíme na 20 MPx), opět jde vidět znatelně lepší detaily u čipu s malými pixely. I kvůli slabší expozici 20MPx senzoru je tu ale více šumu a horší kresba ve stínech.

Srovnání šumu noc 8MPx
snímky v 7,5MPx rozlišení, ze 7,5MPx snímače (vlevo) / z 20MPx snímače vpravo

Podobně to vypadá i tehdy, když naopak 20MPx snímek převedeme na rozlišení druhého senzoru. Stíny jsou ale velmi tmavé, tak teď zkusíme vyfotit snímek s výraznější expozicí a porovnat tyto dva snímky.

Srovnání šumu noc 12MPx prosvětleno
snímky ve 12MPx rozlišení, ze 7,5MPx snímače (vlevo) / z 20MPx snímače vpravo (exponovaný o 2/3 EV výše)

Při podobnějším jasu snímku vypadají snímky více vyrovnaně. 20MPx čip nadále nabídne více detailů, ale trpí také na nafialovělý závoj. Přesnějšímu srovnání bohužel brání to, že při stejných nastaveních dával 20MPx snímač někdy o trochu tmavší snímky, u těch nočních to bývá výraznější (okolo poloviny až dvou třetin EV).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.