Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Karbonový stativ Rollei Compact Traveller No.1 Carbon

3.5.2016, Milan Šurkala, recenze
V další recenzi se budeme věnovat novému karbonovému stativu Rollei Compact Traveller No.1 Carbon. Hlavní výhodou je vynikající skladnost, neboť ve složeném stavu má jen 33 centimetrů a i s kulovou hlavou váží necelý 1 kg.
Rollei Compact Traveller No.1 Carbon je opravdu velmi zajímavý stativ. Potěší extrémně kompaktními rozměry a nízkou hmotností. Název tedy rozhodně neklame a pro cestovatele je to ideální společník. Je nutno přiznat, že rozložení stativu trvá o něco déle, nohy je totiž nutno celé přetočit a uzamknout až 4 zámky na každé noze také trvá nějakou tu chvilku. Zpracování je příkladné, ergonomicky je na tom lépe než levnější hliníková verze. Potěší např. oddělení panorámování a uzamykání kloubu do dvou ovladačů, navíc mají lepší tvar pro snazší utáhnutí.


Rollei Compact Traveller No.1 Carbon hodnocení


Ze stativu lze vytvořit monopod, jsou to tedy dvě zařízení v jednom. Nechybí ani praktické pouzdro pro nošení monopodu. Dobrá je i minimální pracovní výška, na vyložené makro ale chybí možnost naklopit středovou tyč. Zklamáním může být přítomnost jediné vodováhy a cena stativu bohužel nepatří k těm lidovým. Na druhou stranu je nutné říci, že schopnosti stativu jsou hodně slušné a rozhodujete-li se mezi hliníkovou a karbonovou verzí, doporučil bych tu karbonovou, přestože je cena výrazně vyšší. Stativ je docela pružný a přestože máte občas pocit, že dvousekundová samospoušť nebude stačit, v testu vždycky stačila a při běžné práci jsem nezaznamenal problémy se stabilitou. A kdyby šlo do tuhého, je tu hák na zatížení stativu.

Jste-li ochotni investovat poměrně velké peníze do solidního stativu a je pro vás důležitá skladnost, Rollei Compact Traveller No.1 Carbon nabídne slušný výkon a jeho koupi lze doporučit.


Stativ je vhodný pro:


1. Cestovatele, kteří šetří každý gram i milimetr


Plusy


+ Velmi malé rozměry i hmotnost
+ Oddělená funkce panorámování a kloubu
+ Možnost tvorby monopodu

+ Slušná výbava (pouzdro, popruhy,...)


Minusy


- Vyšší cena
- Pouze jedna vodováha
 
 
Za zapůjčení stativu Rollei Compact Traveller No.1 Carbon děkujeme Digitoru.

 

Cena v době testování: cca 6 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.