Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kompakt nebo smartphone? Co za 4500 Kč fotí lépe?

25.1.2017, Milan Šurkala, recenze
Kompakty se dnes už moc neprodávají a mohou za to i stále lepší fotoaparáty v telefonech. Proto se dnes podíváme, jaké jsou mezi oběma koncepcemi rozdíly. Co umí kompakt Nikon Coolpix A300 a telefon Xiaomi Mi4C za 4500 Kč? Bude smartphone lepší nebo ne?
Nyní se podíváme na oblast, která by měla být tím hlavním důvodem, proč si vůbec ještě kupovat kompakt. Jde o optický zoom, který není na drtivé většině telefonů. Dnes testovaný Nikon by měl přinést jak širší úhel záběru, tak i možnost výrazně zoomovat, aniž by nějak dramaticky utrpěla kvalita obrazu. Pojďme se tedy podívat na testovací snímky.


Zoom 01 Nikon Coolpix A300

kompakt Nikon Coolpix A300, 25mm ohnisko, klikněte pro zvětšení



Zoom 01 Xiaomi Mi4C

smartphone Xiaomi Mi 4C, 30mm ohnisko, klikněte pro zvětšení



I když dnes je už spousta smartphonů širokoúhlých, v průměru budou kompakty širokoúhlejší (drtivá většina začíná na 24-25 mm, kdežto u smartphonů je obvyklé spíše 26-28 mm). V tomto případě to máme 25 proti 30 mm, což je v úhlu záběru docela velký rozdíl. Zajímavostí je i to, že v tomto případě jsou rohy lépe prokreslené u telefonu. Podívejte např. na pravý spodní roh, který se u Nikonu hodně patlá.


Zoom 01 srovnání

kompakt Nikon (20 MPx vlevo) / smartphone Xiaomi (13 MPx uprostřed) / kompakt Nikon (13 MPx vpravo), klikněte pro zvětšení



Zde se můžete podívat na srovnání výřezů ve zobrazení 1:1 v případě, že na všech přístrojích byla nastavena stejná ohnisková vzdálenost (stejný úhel záběru). Jak je vidět, obraz ze smartphonu je v tomto případě o něco méně doostřován a působí přirozeněji. Také odšumování a patlání je slabší. Pravá část v trojici ukazuje snímek z kompaktu s rozlišením zmenšeným na 13 megapixelů, tedy praktické srovnání zobrazení fotografie na stejně velké ploše. Nyní budeme studovat, kdy digitálnímu zoomu dojde dech. Zkusme např. 2× zoom.


Zoom 01 srovnání 2

kompakt Nikon (20 MPx vlevo) / smartphone Xiaomi (13 MPx uprostřed) / kompakt Nikon (13 MPx vpravo), cca 60mm ohnisko, klikněte pro zvětšení



Ve všech třech případech byl nastaven zhruba stejný úhel záběru (cca 60mm ohnisková vzdálenost). Už zde má optický zoom o něco navrch. Je vidět, že smartphone může být srovnatelný na tom úhlu záběru, který je společný s kompaktem, ale s každým dalším zazoomováním ztrácí dech. Už po 2× přizoomování začíná vést kompakt a jak bude vidět, na maximálním zoomu jej úplně zničí.


Zoom 01 srovnání 3

kompakt Nikon (20 MPx vlevo) / smartphone Xiaomi (13 MPx uprostřed) / kompakt Nikon (13 MPx vpravo), cca 135mm ohnisko, klikněte pro zvětšení



Tady byl použit ještě o něco větší cca 4,5× zoom (cca 135mm ohnisková vzdálenost). Kvalita obrazu dále klesá. A nakonec vytáhněme z fotoaparátů maximální zoom, u kompaktu ten optický, u smartphonu pak digitální.


Zoom 02 Nikon Coolpix A300

kompakt Nikon Coolpix A300, 200mm ohnisko (8× optický zoom), klikněte pro zvětšení



Zoom 02 Xiaomi Mi4C

smartphone Xiaomi Mi 4C, 30mm ohnisko (8× digitální zoom), klikněte pro zvětšení



Díky delšímu začátku má smartphone i trochu delší konec. Oba přístroje totiž nabídnou 8× zoom, jenže v prvním případě je optický, ve druhém pak digitální. I když telefon Xiaomi má asi ten nejlepší digitální zoom, který jsem kdy viděl, vítěz je jasný.


Zoom 02 srovnání

kompakt Nikon (200mm ohnisko, vlevo) / smartphone Xiaomi (240mm ohnisko, uprostřed)



Optický zoom je prostě optický zoom a kvalita obrazu je výrazně lepší. Je tedy jasné, že každý smartphone v tomto bude mít své limity. I pokud bude mít objektiv kompaktu slabší výkony a nepůjde o žádného borce, stejně bude už od relativně malého optického zoomu lepší.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.