Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Makro fotoaparáty ve smartphonech: jsou užitečné nebo k ničemu?

16.5.2022, Milan Šurkala, recenze
Makro fotoaparáty ve smartphonech: jsou užitečné nebo k ničemu?
Mnoho dnešních telefonů má speciální fotoaparát pro makro snímky. Současně ale často mívají hlavní fotoaparát s obrovským rozlišením. Naskýtá se tedy otázka, zda je lepší snímek z makro fotoaparátu nebo výřez z hlavního modulu. Podívali jsme se na to.
Dostáváme se k dalšímu snímku, tentokrát půjde o pampelišku. Metodika testování bude shodná, může se lišit rozlišení podle toho, jak dobře jsem chytil zaostření (mohl jsem být kousek blíž/dál než v předchozím případě). Opět začneme soubojem 2MPx makra proti 50MPx hlavnímu modulu.
 
Srovnání 2 (2MPx) v nativním rozlišení
makro modul (nahoře), hlavní modul se slučovanými pixely (uprostřed), hlavní modul bez slučování (dole), klikněte pro zvětšení
 
Opět tu vidíme jasné vítězství největšího rozlišení (bez slučování pixelů) z hlavního fotoaparátu. Hlavní modul ukazuje dobré výsledky i v menším rozlišení se slučováním pixelů. Makro modul má nyní docela slušné prokreslení, přesto je nejslabší. Zmenšeme nyní vše na nejmenší rozlišení makro modulu.
 
Srovnání 2 (2MPx) ve 2 MPx
konverze na 2 MPx, makro modul (nahoře), hlavní modul se slučovanými pixely (uprostřed), hlavní modul bez slučování (dole), klikněte pro zvětšení
 
Na pixelové úrovni je znovu nejlepší snímek focený z hlavního modulu na nejvyšší rozlišení. Výhodou je v tomto případě také výrazně menší šum. Zkusme to nyní otočit a snímky převést na největší rozlišení (tentokrát jde až o 12,8MPx výřez).
 
Srovnání 2 (2MPx) ve 12,8 MPx
konverze na 12,8 MPx, makro modul (nahoře), hlavní modul se slučovanými pixely (uprostřed), hlavní modul bez slučování (dole), klikněte pro zvětšení
 
Znovu se ukazuje, že 2MPx makro modul je v podstatě zbytečný. Oba výřezy z hlavního fotoaparátu zde udělaly více parády. Otázkou nicméně bude, jak si tentokrát povede 5MPx modul vs 64MPx hlavní fotoaparát smartphonu.
 
Srovnání 2 (5MPx) v nativním rozlišení
makro modul (nahoře), hlavní modul se slučovanými pixely (uprostřed), hlavní modul bez slučování (dole), klikněte pro zvětšení
 
Opět těžké rozhodování. Každý z těchto snímků má něco do sebe. Makro modul vypadá poměrně detailně s rozumným rozlišením, výřez se slučováním má sice nejmenší rozlišení, ale na pixelové úrovni vypadá dost pěkně, výřez bez slučování má zase nejvyšší rozlišení, ale také největší patlání detailů. Opět bude lepší se podívat na snímky převedené na stejné rozlišení.
 
Srovnání 2 (5MPx) v 3MPx
konverze na 3 MPx, makro modul (nahoře), hlavní modul se slučovanými pixely (uprostřed), hlavní modul bez slučování (dole), klikněte pro zvětšení
 
Zde to vypadá dost vyrovnaně, z pohledu detailů jsou všechny tři snímky dost podobné. Musíme si ale uvědomit, že se rozlišení snižovalo, tedy případné vady se spíše zamaskovaly. Konverze na vyšší rozlišení ale lépe ukáže, co vlastně jednotlivé moduly smartphonu dokážou.
 
Srovnání 2 (5MPx) v 19MPx
konverze na 19,7 MPx, makro modul (nahoře), hlavní modul se slučovanými pixely (uprostřed), hlavní modul bez slučování (dole), klikněte pro zvětšení
 
Opět vidíme, že navzdory nepříjemnému patlání u hlavního senzoru v neslučovaném rozlišení je tento výsledek nejlepší. Detaily jsou nejpropracovanější a dobře se podívejte např. na rozdíly ve spodních levých rozích. Neslučovaný snímek má rozhodně nejcelistvější kresbu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.