Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Miniaturní pixely ve smartphonech s Quad Bayerem: peklo či spása?

11.5.2022, Milan Šurkala, recenze
Miniaturní pixely ve smartphonech s Quad Bayerem: peklo či spása?
Moderní smartphony začaly opět překotně navyšovat rozlišení, ale zvětšují se i úhlopříčky snímačů a díky slučování pixelů s využitím Quad Bayerovy masky slibují kvalitnější fotografie než kdykoli předtím. Je tomu ale skutečně tak?
Doposud jsme pracovali s RAWy ve slučovaném čtvrtinovém rozlišení. Telefony ale nabízí i JPEGy v plném rozlišení bez slučování. V našem případě tu tak budeme mít 64MPx snímek z 1/1,7" senzoru s 0,8µm pixely, dále 39MPx výřez ze snímače s 1,0µm pixely a 7,4MPx výřez z čipu s 2,4µm pixely, který vůbec nemá technologii slučování. Začneme opět snímkem v plném rozlišení snímačů.
 
Srovnání 0,8µm vs 1,0µm vs 2,4µm pixely 3
0,8µm nahoře, 1,0µm uprostřed, 2,4µm dole, klikněte pro zvětšení
 
Nepřekvapivě na pixelové úrovni vypadá nejlépe snímek z čipu s největšími pixely. Nerozmývá se, šum je nejjemnější, vše vypadá být poměrně slušné. Naopak snímky z čipů s malými pixely jsou poněkud rozmyté, místy přeostřované (tento režim je k dispozici jen v JPEGu). Opět se ale naskýtá otázka, zda to dopadne stejně, když se budeme bavit o stejném výstupu. Dokáže větší počet pixelů zamaskovat tyto nedokonalosti? Zmenšíme tedy snímky na 7,4MPx výstup (rozlišení snímače s 2,4µm pixely).
 
Srovnání 0,8µm vs 1,0µm vs 2,4µm pixely 1 7,4MPx
konverze do 7,4MPx rozlišení, 0,8µm nahoře, 1,0µm uprostřed, 2,4µm dole, klikněte pro zvětšení
 
Najednou je to o něčem jiném. Vidíme, že největší pixely nejsou nejlepší. Snímače s menšími pixely mají sice nedokonalosti na pixelové úrovni, ale v tom velkém množství pixelů se to pak při stejném výstupu schová. Přestože tu srovnáváme JPEGy z čipů s malými pixely s RAWem z čipu s velkými, výsledek je detailnější. Vidět je to především na písmenech. Dokonce i šum vypadá, že je menší, ale to je dáno i patláním JPEGů.
 
Srovnání 0,8µm vs 1,0µm vs 2,4µm pixely 1 64MPx
konverze do 64MPx rozlišení, 0,8µm nahoře, 1,0µm uprostřed, 2,4µm dole, klikněte pro zvětšení
 
Nyní jsem naopak převedl snímky do rozlišení čipu s nejmenšími 0,8µm pixely. To, že největší 2,4µm pixely dávají opravdu nejméně detailů, je vidět už zde v náhledu bez zvětšení. Dokonce i šum je nejvýraznější.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.