Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Miniaturní pixely ve smartphonech s Quad Bayerem: peklo či spása?

11.5.2022, Milan Šurkala, recenze
Miniaturní pixely ve smartphonech s Quad Bayerem: peklo či spása?
Moderní smartphony začaly opět překotně navyšovat rozlišení, ale zvětšují se i úhlopříčky snímačů a díky slučování pixelů s využitím Quad Bayerovy masky slibují kvalitnější fotografie než kdykoli předtím. Je tomu ale skutečně tak?
K čemu jsme tedy dospěli? Většina moderních smartphonů disponuje snímači, které mají maličké pixely, u nichž se využívá technika dělení a slučování za nejrůznějšími účely. Může to být HDR z jedné expozice, sloučení pro udržení šumu na přijatelné úrovni i snímání v mnohem vyšším rozlišení. Ač teorie praví, že malé pixely hodně šumí, mají nízký dynamický rozsah a v podstatě je všechno špatně, praktické testy ukázaly, že chytrá práce s malými pixely dokáže opravdu přinést pozitiva.
 
Hodnocení
 
Míra pozitiv se liší podle situace a pokud jsou dobré podmínky, Quad Bayer na snímačích s malými pixely má jasně navrch snad úplně ve všem. Šum není o nic větší, spíše se ve velkém rozlišení lépe zamaskuje. Dynamický rozsah je minimálně na úrovni standardních čipů a detaily mohou být výrazně lepší. Čím horší podmínky jsou, tím více se jednotlivá řešení přibližují, ale v zásadě lze říci, že jediným problémem může být tažení do fialových odstínů kvůli barevnému šumu při nejvyšších citlivostech ISO nebo při extrémním vytahování stínů. I v takových případech se obvykle můžeme setkat s trochu lepšími detaily.
 
Celé je to o rozumném kompromisu. Pokud začnete pixely příliš zvětšovat, šum a jiné vlastnosti se už nebudou moc zlepšovat, naproti tomu začne dramaticky klesat rozlišení a přestává to dávat smysl. Pokud začnete pixely příliš zmenšovat, nárůst rozlišení může být přebit ještě rychlejším nárůstem šumu, který pak zhorší kvalitu fotografií, nicméně mě samotného překvapilo, jak dobře si vedly i miniaturní 0,8µm pixely. Osobně jsem před zahájením testu na základě teorií očekával, že rozumný kompromis bude někde mezi tradičními 2,4µm pixely a skládanými 1,0/2,0µm, nicméně výsledky mě vyvedly z omylu. S výjimkou focení při opravdu vysokých citlivostech dokáže 1,0/2,0µm pixely porážet i řešení s ještě menší 0,8/1,6µm variantou.
 
Docela by mě zajímalo, jak by si ale vedly nejnovější extrémní snímače, které se už dostaly i pod 0,7µm. Těm bych asi moc nevěřil, ale kdo ví. Možná by mě i tyto překvapily. Quad Bayer je řešením, které v praktickém nasazení přináší více výhod než nevýhod. Jako vždy, i tady to ale závisí od konkrétního nasazení. Dovolím si nicméně tvrdit, že ve většině běžných situací, se kterými se člověk při focení telefonem může setkat, podají menší pixely v kombinaci s Quad Bayerem lepší výsledky než nedělené velké pixely. Tedy, že častěji pomohou než uškodí (což se také stává).
 
Za zapůjčení telefonu realme 9 Pro+ děkujeme společnosti realme, za Samsung Galaxy A52s 5G pak Samsungu.



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.