Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoaparáty
Fotomobily
Objektivy
Software
Tipy a triky
Tiskárny
Příslušenství
Ostatní
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně  |  Svět audia
11.5.2022, Milan Šurkala, recenze
Moderní smartphony začaly opět překotně navyšovat rozlišení, ale zvětšují se i úhlopříčky snímačů a díky slučování pixelů s využitím Quad Bayerovy masky slibují kvalitnější fotografie než kdykoli předtím. Je tomu ale skutečně tak?
snejdy (222) | 11.5.202213:02
"Vypadá to, že snímky s Quad Bayerem provádí ještě nějaké další operace na pozadí ohledně slučování a nejde jen o sloučení ze čtyř pixelů.­"

Ano, dělají toho víc. Já mam taky mobil s 64 1­/1,7­" a fotí to více snímků najednou do každé fotky, dokonce i když je vypnuté HDR. Takže v podstatě každá fotka je multiexpozice kde to pak ještě víc odstraní šum.

Jediné, kdy to udělá jen jednu fotku tak je režim plných 64 megapixel. Ta je použitelná jen za jasného světla, tam má super detaily, jinak za šera to vypadá vyloženě hnusně.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
snejdy (222) | 11.5.202213:53
Teda jeste bych dodal ze to tak je pri foceni do jpg na auto režim, raw a manual možná nebude fotit multiexpozice, ale zase kdo mobilem foti do rawu kdyz sila mobilu je prave nejvetsi v tom chytrem zpracovani fotky a jpegy ve vysledku maji daleko vetsi dyn. rozsah a min sumu nez upravene rawy. ­(Zalezi asi na konkretnim mobilu, u sebe ale mam tyhle zkusenosti.)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Milan Šurkala (6306) | 11.5.202214:44
Tam hodně záleží, co má být výstupem. JPEGy jsou mnohdy dobré pro cílovku, ale třeba pro profesionálnější nasazení by mi vadil ten způsob kresby ­(zvýrazněné a současně ­"zaoblené­" hrany­). RAWy poskytují více detailů, na druhou stranu je docela kumšt trefit ty barvy JPEGu, které to dokáže vykouzlit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
snejdy (222) | 11.5.202217:33
A to je právě ono, na profesionálnější nasazení si člověk už vezme normální foťák a tam jsou rawy v pořádku. Ale mobilem se mi teda nikdy nepovedlo vytahnout z rawu lepší fotku než co nabídl hotový jpeg.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Milan Šurkala (6306) | 11.5.202218:25
Tak ono je otázkou, co si člověk představuje pod tím pojmem ­"profesionálnější­" nasazení. V mém případě je to focení pro fotobanky a tam je obvykle lepší mít za základ snímek z RAWu než z JPEGu, byť velmi slušného. A s trochou štěstí se dají používat i fotky z 1­/3­" senzoru. Každopádně třeba 1­/1,5­" snímač z testu je v kombinaci s daným objektivem znatelně lepším zařízením než RX100 ­(s výjimkou zoomu­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
snejdy (222) | 11.5.202220:50
Do fotobanky bych se osobně neodvažoval dát fotku z čehokoli menšího než APS­-C s rozlišenim tak 24 mpix a dobrym sklem :­-­) vzhledem k tomu, kolik lidí tam dává snímky a jaká je tam konkurence tak si představuju, že tam vyniknou jen absolutně špičkové fotky ­(nápadem i technicky­)... ale to je samozřejmě jen muj názor. Každopádně, snímače 1­/1,5­" ­- 1­/1,2­" s rozlišenim okolo 50 mpix maj úžasný výsledky, taky bych to bral hned mít v telefonu... jenže takový telefony bejvaj většinou vlajky nad 20K a to se mi dávat nechce ­(kromě toho jim většinou chybí slot na microSD a ještě maj zakřivenej OLED což mi nesmí přes práh­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Milan Šurkala (6306) | 11.5.202221:25
Tak většina má minimum kolem 4 MPx. Na to opravdu stačí skoro cokoli. S RX100 bojuju s tím, že to má hodně neostrý objektiv po stranách, takže je nutné hodně zmenšovat, jinak by to tam mohlo jít klidně v plné palbě s 20 MPx. V podstatě drtivou většinu fotek mám 4­-8 MPx, menší část je z telefonu ­(drtivá většina z RX100, poměrně dost také z NX11­). V tom rozlišení to obvykle nejde poznat, že je to z telefonu. Ostatně to je jedno z kritérií, které jsem používal zejména u kompaktů k hodnocení kvality snímků, zda by z toho šlo udat fotku na fotobance. Takže když mi tu někdo v diskuzi tvrdí, že třeba nějaký telefon­/kompakt fotí příšerně a není to dobré ani pro socky, a já přitom vidím, že to zdaleka nemusím zmenšovat na 4 MPx a prošlo by to z daného přístroje na fotobanky,...

" Každopádně, snímače 1​­/1,5​­" ​­- 1​­/1,2​­" s rozlišenim okolo 50 mpix maj úžasný výsledky, taky bych to bral hned mít v telefonu... jenže takový telefony bejvaj většinou vlajky nad 20K­"

Tak já to třeba testoval na tom realme, které je za desítku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Pavel Matějka (940) | 11.5.20227:20
Díky, pane Šurkalo. Konečně to někdo udělal.

Předpokládám, že techniky skládání malých pixelů do velkých foťáků už nestihnou dorazit, než tyto vymřou. To by se totiž do nich musely dávat i opravdu výkonné procesory...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Milan Šurkala (6306) | 11.5.20229:12
Rádo se stalo. Velké fotoaparáty patrně nikdy nevymřou, bude z toho ale vysoce profesionální náčiní. Telefony integrací všemožných funkcí do sebe zabily desítky mainstreamových technologií, to nejde jen o kompakty a levnější fotoaparáty. Zda se to tam dostane, to těžko říci. Pokud ty 108MPx čipy zvládá obsluhovat procesor ­(lépe řečeno ISP­) v telefonu, není moc důvodů, aby s tím měl problém mnohonásobně větší fotoaparát. To se spíše obávám o ten senzor samotný.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
busy (4575) | 11.5.202215:15
Techniky skladania malych pixelov sa vo fotakoch pouzivali uz davno :­)

Napriklad FujiFilm F200EXR z roku 2009
https:­/­/www.digimanie.cz­/fujifilm­-finepix­-f200exr­-uvadi­-super­-ccd­-exr­-cip­/2581
ma ­"double­-pixel­" snimac
https:­/­/www.dpreview.com­/articles­/8190879314­/fujifilmexr
vdaka ktoremu dokaze tieto tri rezimy:
- High Resolution ... vyuziva plne rozlisenie snimaca pre 12 MPix fotky
- Low Noise ... spriemeruje informaciu z dvoch subpixelov cim ziska 6 MPix fotky s nizsim sumom a moze ist do vyssieho ISO
- Wide Dynamic Range ... kde jeden subpixel foti na nizke ISO a druhy na vysoke a pokryje tak ovela vecsi dynamicky rozsah.

A este z davnejsej minulosti si pametam snimace schopne dosiahnut tento vysoky dynamicky rozsah tym ze mali velke a citlive osemuholnikove S­-pixely s vysokym nativnym ISO a male a menej citlive R­-pixely s nizkym ISO.

Velmi zaujimavo vyzera aj Panasonic Lumix GH6 ktory dokaze vycitat jeden pixel s dvomi roznymi hodnotami ISO, co spaja vyhodu vysokeho nativneho rozlisenia snimaca ­(bude vela detailov­) s vysokym dynamickym kontrastom, ktory predchadzajuce snimace dokazali iba pri polovicnom ­(pri mobiloch stvrtinovom...­) rozliseni.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
snejdy (222) | 11.5.202217:37
můj první foťák byl Fuji S20pro, který to měl. Dynamický rozsah super, ale fyzicky jen 3 megapixely, což na tehdejší dobu super, ale dnes člověka při prohlížení fotek z toho foťáku bolí oči jak je to nekvalitní...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.