Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Minolta MC Rokkor-PF 55mm F1.7 (MD)

7.8.2017, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze se podívá na vysoce světelný starý manuální objektiv Minolta MC Rokkor-PF 55mm F1.7. Pokud chcete výrazněji mazat pozadí a nemáte na F1,4 verzi, může být F1,7 tím pravým objektivem. Nebo ne?

Protisvětlo


Vyzkoušíme také náročné focení v protisvětle.




expoziční čas 1/400 s, clona cca F8, citlivost ISO 100, ohnisko 55 (84) mm, klikněte pro zvětšení



Hodně závisí na tom, jak moc je slunce v záběru vidět. Někdy takto mohou vzniknout silné duhové odlesky kolem zdroje světla a výrazné odlesky i v ploše snímku (ty mohou mít i tvar např. jakési modré vidličky). K dispozici je snímek v RAW formátu (tam uvidíte více chromatické aberace).




expoziční čas 1/2000 s, clona cca F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 55 (84) mm, klikněte pro zvětšení



Zde je slunce trochu skryté, a tak objektiv nabídne překvapivě výrazný kontrast. V bokehu je trochu chromatické aberace. Pokud se slunce trochu více odkrylo, objevil se při takto nízké cloně výraznější světelný závoj.


Optický zoom


Testovaná Minolta je objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností, nemá tedy žádný optický zoom. My se tedy podíváme jen na její úhel záběru.




expoziční čas 1/180 s, clona cca F8, citlivost ISO 100, ohnisko 55 (84) mm, klikněte pro zvětšení



Úhel záběru je trošku užší než u 50mm objektivů, pochopitelně to ale není nějak velký rozdíl. Obraz je celoplošně ostrý bez jakýchkoli optických nedostatků.




expoziční čas 1/250 s, clona cca F10-F11, citlivost ISO 100, ohnisko 55 (84) mm, klikněte pro zvětšení



Také zde je vidět celoplošně výborná kresba. Objektiv dává na APS-C senzoru zhruba 82-88mm ohniskovou vzdálenost (podle fotoaparátu).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.