Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Minolta MC Rokkor-PF 55mm F1.7 (MD)

7.8.2017, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze se podívá na vysoce světelný starý manuální objektiv Minolta MC Rokkor-PF 55mm F1.7. Pokud chcete výrazněji mazat pozadí a nemáte na F1,4 verzi, může být F1,7 tím pravým objektivem. Nebo ne?
Minolta MC Rokkor-PF 55mm F1.7 je další ze světelných padesátek, kterou jsme otestovali (s 55 mm je to trochu delší "padesátka"). V minulosti jsme se podívali např. na Minoltu 50mm F1.7. Dnes testovaný model má trochu delší ohniskovou vzdálenost 55 mm, ale stále si zachovává velmi kompaktní rozměry. Světelnost F1,7 je výborná, bohužel stejně jako u 50mm verze, ani zde není žádný mezikrok mezi F1,7 a F2,8. Pak už jsou kroky po 1/2 EV, ale minimální možné přiclonění je zbytečně dost velké a je škoda, že člověk nemůže navolit např. F2.





Ostřící kroužek má velmi příjemný hladký chod, ideální na video. Jako u většiny 50mm objektivů, ani zde nelze počítat s nějak znamenitými schopnostmi focení makra. Na APS-C senzoru vás nebude trápit ani zkreslení ani vinětace, bohužel jsme ale objektiv netestovali na full frame senzoru. Chromatická aberace se vyskytuje pouze v bokehu a většinou nijak výrazně. Kresba je velmi dobrá a není třeba clonit nějak nadměrně, abyste dostali i ostré rohy (F5,6 je už výborné).
 
V protisvětle na vás občas vyskočí nějaké ty odlesky, ale překvapením je dost slušný kontrast snímků v protisvětle s ohledem na konkurenční staré objektivy. Clona s 6 lamelami má výrazný 6úhelníkový tvar, takže nečekejte za všech okolností jemný bokeh (u jednoduššího pozadí je krásně jemný, ale složitější pozadí jej dost "rozbije"). Na druhou stranu se můžete těšit na velmi pěkné a výrazné šesticípé hvězdičky kolem světelných zdrojů.

Objektiv Minolta MC Rokkor-PF 55mm F1.7 rozhodně není špatné staré sklo pro použití na moderních fotoaparátech. Je za akceptovatelnou cenu, nabídne dobrý obrazový výkon a místy i zajímavý charakter starších skel.

 

Objektiv je vhodný pro:


1. Portréty a snímky s rozmazaným pozadím
2. Fotografie s celoplošně dobrou ostrostí


Plusy


+
Velmi dobrá světelnost
+ Příjemně kompaktní rozměry
+ Rozumný poměr ceny a výkonu
+ Rozumné optické výkony
 

Minusy


- Obrovský skok clony mezi F1,7 a F2,8
- Složitější pozadí snímku dělá bokeh dost nervózním
 
 
Za zapůjčení objektivu Minolta MC Rokkor-PF 55mm F1.7 děkujeme Pavlu Tejkalovi.


Cena v době testování: cca 500 - 1200 Kč s DPH
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.