Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Minolta MD Rokkor 45mm F2.0 (MD)

5.7.2018, Milan Šurkala, recenze
Minolta vyráběla obrovské množství zajímavých objektivů a dnes se podíváme na maličkou Minoltu MD Rokkor 45mm F2.0, která se svými rozměry už blíží kategorii pancaků. Jak si tento starý manuální objektiv povede?
Minolta MD Rokkor 45mm F2.0 je sice starým manuálním objektivem, přesto jde o jeden z těch modernějších. Je to na něm i vidět. Design nepůsobí nikterak zastarale a opticky se může rovnat i s nejedním moderním objektivem. Trápí jej sice odlesky, ale nemá až tak velké problémy se světelnými závoji, jak je u starších objektivů běžné. Nabídne tedy i překvapivě slušný kontrast.
 
Minolta MD Rokkor 45mm F2.0 hodnocení
 
Kreslí slušně i při plně otevřené cloně a s mírným přicloněním (stačí F2,8) je pak kresba už doslova výborná. Na APS-C senzoru se můžete těšit na velkoplošně velmi dobrou ostrost. Tam se také nesetkáte se zkreslením nebo výraznější vinětací. Problémem mohou být duchové (chromatická aberace) u nižších clon a patrně nepotěší docela dlouhá minimální zaostřovací vzdálenost. Bokeh je střední kvality. Umí být jemný, ale mnohdy jde vidět výrazné pětiúhelníkové tvary.
 
Ve výsledku tak jde o bez větších problémů použitelný objektiv i pro moderní dobu. Ano, nemáte tu třeba autofokus, ale opticky je solidním sklem. Ceny starších objektivů s rozšiřující se nabídkou alternativních nových skel navíc padají, takže dnes stojí už jen dvě třetiny toho, co např. před třemi lety. Pokud si na svém CSC chcete levně hrát, Minolta MD Rokkor 45mm F2.0 je rozhodně solidní volbou.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Ty, kteří chtějí levnou, ale opticky solidní manuální +/- padesátku
2. Focení portrétů i krajinek
 
 

Plusy


+ Solidní optické výsledky i na nižších clonách
+ Příjemné ovládání
+ Na starší objektiv má slušný kontrast
+ Dobrý poměr ceny a výkonu
 
 

Minusy

 
- Odlesky v protisvětle
- Dlouhá minimální zaostřovací vzdálenost
 
 
Za zapůjčení objektivu Minolta MD Rokkor 45mm F2.0 děkujeme Pavlu Tejkalovi.
 
 
Cena v době testování: cca 400 - 1000 Kč s DPH


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.