Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon 1 V1: rychlejší než blesk

2.4.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším zajímavým přírůstkem do rodiny CSC fotoaparátů je systém 1 od Nikonu. My dnes vyzkoušíme lepší model 1 V1 s mechanickou i elektronickou závěrkou. Fotoaparát má 1" CMOS snímač s rozlišením 10 megapixelů a skvělým sekvenčním snímáním.
V této kapitole prezentuji několik ilustračních snímků.




expoziční čas 1/640 s, clona F6,3, citlivost ISO 100, ohnisko 10 (27) mm, klikněte pro zvětšení



V prostředku obrazu kreslí objektiv skutečně krásně, patrnější je to v RAWu. Detailnost je nadprůměrná a ostrost také není k zahození. Už typicky zde ale vidíme velmi neostré rohy při širokém ohnisku.




expoziční čas 1/100 s, clona F16, citlivost ISO 100, ohnisko 30 (81) mm, klikněte pro zvětšení



Toto je snímek pořízený během natáčení videosekvence. Obraz je lehce neostrý, ale vzhledem k tomu, že jej lze nouzově pořídit při natáčení videa, není to zlé.




expoziční čas 1/160 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 28 (74) mm, klikněte pro zvětšení



Na této fotografii vidíte výborné makro fotoaparátu i s běžným setovým objektivem. Trochu zvláštní je šum ve stinnějších částech snímku.




expoziční čas 1/320 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 16 (42) mm, klikněte pro zvětšení



S vysokým dynamickým rozsahem si fotoaparát moc neporadil. V jasech v RAWu už moc rezervy není, ale stíny na tom nejsou špatně. V těchto případech může být dobré snímky trochu podexponovat, protože ze stínů toho vytáhnete o něco více. Ale nesmí se to přehánět.




expoziční čas 1/30 s, clona F5,6, citlivost ISO 450, ohnisko 30 (81) mm, klikněte pro zvětšení



Fotoaparát nemá s citlivostí ISO 450 žádný větší problém. V rozmazaném pozadí je sice vidět trochu šumu, ale je to dáno tím, že to fotoaparát nepřehání s odšumováním. To se pak pozitivně projevuje ve velmi pěkné kresbě žirafy.




expoziční čas 1/15 s, clona F3,5, citlivost ISO 800, ohnisko 10 (27) mm, klikněte pro zvětšení



ISO 800 už v některých plochách snímků způsobuje přítomnost barevného šumu. Odšumování pak obraz jakoby pohybově rozmazává (viditelné zejména v tmavé chodbě vzadu). Tam si můžete všimnout i chromatické aberace. RAW ukáže poměrně silný barevný šum, není ale žádný problém jej mnohem citlivěji odstranit v pořádných odšumovacích programech.




expoziční čas 1/800 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 16 (44) mm, klikněte pro zvětšení



Objektiv opět moc "nedává" rohy, které jsou neostré, ale za to se odmění velmi slušnou ostrostí v prostřední části obrazu. Detaily hodnotím dobře.




expoziční čas 1/1000 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 15 (40) mm, klikněte pro zvětšení



S náročným dynamickým rozsahem scény se fotoaparát popral docela dobře. Krajina je poměrně tmavá, ale překvapivě neztrácí moc kresby. Na mostě jsou vidět dva odlesky a objektiv má docela rozmazanou kresbu v levé části. Můžete si stáhnout RAW snímek.




expoziční čas 1/2000 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 30 (81) mm, klikněte pro zvětšení



Fotoaparát někdy hodně podexponovává, což je i případ tohoto snímku. Priorita středu dle mého názoru dává středu až příliš velkou váhu, a tak bílá kůra břízy snímek výrazně ztmaví. Kresba je krásně ostrá a nějaké to základní rozmazání pozadí se dá s objektivem rovněž zvládnout. Můžete si stáhnout snímek v RAWu.




expoziční čas 1/800 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 14 (37) mm, klikněte pro zvětšení



Znovu mě zklamala neostrost objektivu v rozích. Jinak nemám vážnějších výhrad.




expoziční čas 1/2500 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 10 (27) mm, klikněte pro zvětšení



Velmi náročná scéna na dynamický rozsah. Větve jsou dobře prokreslené, krajina je hodně tmavá. Z RAWu lze vylovit trochu více kresby v krajině, přepalů se už ale moc nezbavíte.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.