Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G

30.6.2014, Milan Šurkala, recenze
Otestovali jsme pro vás populární pevný objektiv Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G, který je určený pro APS-C zrcadlovky značky Nikon. Nabídne dobrou světelnost F1,8 a přepočtenou ohniskovou vzdálenost 52 milimetrů.
Za příznivou cenu nám Nikon nabídnul malý a lehký pevný 35mm objektiv s dobrou světelností F1,8, který je určen pro APS-C zrcadlovky. Kdo chce, může zaplatit více než dvakrát tolik a dostat verzi i pro full frame. Touto verzí jsme se ale dnes nezabývali. Levnější varianta má přiměřeně rychlé a tiché ostření, pochopitelně nepočítejte s nějak zázračnými schopnostmi makra, na to objektivy této kategorie obvykle nejsou stavěné. Bokeh umí být velmi pěkný, ale i trochu nervózní, zde hodně záleží na scéně. Občas se v bokehu vyskytuje chromatická aberace.





Opticky je objektiv přijatelný, ale na dnešní dobu už přeci jen žádný zázrak. V době uvedení to rozhodně nebyl špatný objektiv, nicméně vzhledem k mnoha nedávno představeným velmi povedeným pevným objektivům pro APS-C CSC fotoaparáty vypadá dnes testovaný 35mm F1,8 objektiv Nikonu už trochu "zastarale".

Zkreslení je spíše menší problém, vinětaci si všimnete jen na opravdu nejnižších clonách. Horší je to s chromatickou aberací. Pokud fotíte do JPEGu, fotoaparáty Nikonu tuto vadu odstraňují a většinou si vůbec nic nevšimnete. RAW ale dobře ukáže, že při nižších clonách se vytváří "duchové" (a ty už tak dobře neodstraníte) a při středních a vyšších očekávejte výraznější, nicméně v RAW konvertoru snadno odstranitelnou chromatickou aberaci. Kresba je na nižších clonách měkká a je třeba clonit, aby objektiv nabídnul výraznější ostrost, většinou však stačí F2,8 a vyšší. Pak vás ale opravdu potěší dobré prokreslení až do rohů a zde začne objektiv zářit. Střední clony, to objektivu skutečně jde, zde lze opravdu chválit. V protisvětle se připravte na občasné výrazné odlesky.

Velkou výhodou objektivu je dobrý poměr ceny a výkonu. Pokud máte APS-C zrcadlovku Nikonu, tento objektiv patří k tomu, co byste měli zvážit. Osobně bych však v roce 2014 přeci jen čekal od pevného objektivu lepší výsledky zejména u nižších clon (po zkušenostech s novými pevnými objektivy pro APS-C CSC). Pro DSLR Nikonu je to však v rámci této třídy 35mm objektivů slušná volba.

 

Objektiv je vhodný pro:


1, Portréty s rozmazaným pozadím
2, Detailní a hezky prokreslené snímky na prostředních clonách
 
 

Plusy


+ Dobrá světelnost
+ Slušný poměr ceny a výkonu

+ Velmi pěkná detailnost na clonách F2,8 a vyšších
+ Malé rozměry a hmotnost
 
 

Minusy


- Slabý kontrast a ostrost u nízkých clon
- Výrazná chromatická aberace
- Občasné odlesky v protisvětle
 
 
Za zapůjčení objektivu Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G děkujeme Nikonu.
 

Cena v době testování: cca 5 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte AF-S Nikkor 35mm f/1.8G DX?
V anketě šlo hlasovat od 30.6.2014 do 30.6.2015. Počet hlasujících: 11
Výborný73 %
Průměrný27 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.