Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon AF-S Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR

26.3.2013, Milan Šurkala, recenze
Dalším otestovaným objektivem pro zrcadlovky Nikon je AF-S Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR. Ten podporuje nejen APS-C, ale i full frame fotoaparáty. My jej vyzkoušíme na zrcadlovce Nikon D600.
AF-S Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR je setový objektiv se všemi klady i zápory, které to přináší. Pochopitelně je mířen do mnohem vyšších kvalitativních tříd (full frame) než 18-55mm VR u APS-C zrcadlovek, takže není divu, že je v mnoha ohledech mnohem lepší. Máte tu tedy např. SWM ostřící motor s možností trvalého manuálního přeostřování, kovový bajonet a mnoho dalšího. Na druhou stranu stabilizace je i zde bez dynamického režimu a nějak velký účinek bych od ní zase nečekal. Zoomovací kroužek jde ztuha, ostřící kroužek má naopak vůle. Objektiv není moc vhodný na makro, s APS-C zrcadlovkami je to o trochu lepší.





Světelnost F4,5 na nejdelší ohniskové vzdálenosti dovoluje použít i menší hloubky ostrosti, výkony pevných světelných skel ale pochopitelně nečekejte. Objektiv má příjemný bokeh s plnými odlesky u "makro" snímků, poněkud slabší je ale při snímání na trochu větší vzdálenosti v místech počínajícího rozmazání. Tam působí naopak více nervózně než obvykle. Pokud nemáte zapnutou korekci zkreslení, překvapí vás docela silné sférické zkreslení na širokých a poduškovité na dlouhých ohniskových vzdálenostech.

Rovněž vinětace je hodně silná, a tady dokonce i po korekci. Objektivu se dokonce nevyhýbá ani chromatická aberace, což platí pro širší ohniskové vzdálenosti, nicméně tady je nutno uznat, že se dá velmi snadno odstranit. Kresba je uprostřed slušná prakticky v celém ohniskovém rozsahu, rohy nebývají vyloženě neostré, přiclonění ale určitě není špatný nápad. V protisvětle dává objektiv poměrně slušné výsledky s občasnými efektními odlesky.

Určitě nelze říci, že by šlo zrovna o špičkový objektiv, ale i přesto nabídne slušný obraz zejména po jednoduchých korekcích, které provádí zrcadlovky Nikonu přímo v JPEGu (vinětaci, zkreslení i chromatickou aberaci), případně je velmi snadné je provést i v RAWu. Jako základní seťák na D600 určitě stačí a hlavní výhodou je to, že téměř všechny jeho optické vady jsou zde v takové míře, že jsou snadno odstranitelné a ve výsledku většinou nepostřehnutelné.


Objektiv je vhodný pro:


1. Běžné nenáročné focení (krajinky i nějaké ty portréty)
 
 

Plusy


+ Většina optických vad je v RAWu snadno potlačitelných
+ Příjemný rozsah ohniskových vzdáleností (na setový objektiv)
 
 

Minusy


- Tužší zoomovací kroužek, vůle ostřícího kroužku
- Slabší výsledky na širších ohniscích (výraznější aberace, vinětace, zkreslení)
- Jen průměrně účinná optická stabilizace
 
 
Za zapůjčení objektivu Nikon AF-S Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR děkujeme Nikonu.
 
 
Cena v době testování: cca 14 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte AF-S Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR?
V anketě šlo hlasovat od 26.3.2013 do 28.3.2014. Počet hlasujících: 1
Výborný0 %
Průměrný100 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.