Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon AF-S NIKKOR DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR

28.5.2012, Milan Šurkala, recenze
V další recenzi se podíváme na univerzální objektiv NIKKOR 18-105mm F3,5-5,6 VR, který se dodává v setech se zrcadlovkami Nikon. Slibuje 6× optický zoom, optickou stabilizaci a možnost manuálního přeostření po automatickém zaostření.

Autofokus, ostření


Objektiv má podporu manuálního ostření i automatického včetně možnosti manuálního přeostření kdykoli bez nutnosti přepínat ovladač na objektivu. Pokud se sžijete s mírnou vůlí ostřícího kroužku, je ostření docela v pořádku. Autofokus příliš nepotěší svou rychlostí, která jednoznačně patří k podprůměru. Pochopitelně nelze říci, že by bylo nějak zdržující, problém je v tom, že obvykle jsou zrcadlovkové objektivy mnohem rychlejší.





Ostřící vzdálenosti jsou lehce přes 40 cm od snímacího čipu. Pokud to změříme od přední čočky, dostaneme se na přibližně 25 centimetrů. Na nejdelším ohnisku je pak možno dosáhnout 0,33× virtuální zvětšení. Na nějak přesvědčivé makro to tedy není, ale na nějaké větší květiny a podobně velké předměty to stačí.






Makro režim


Na snímku vidíte, že makro je spíše slabší. Kleště tvoří menší plochu snímku a zklamáním je také výrazná vinětace v rozích.




expoziční čas 1/30 s, clona F5,6, citlivost ISO 250, ohnisko 105 (157) mm, klikněte pro zvětšení



Na snímku mince sami dobře vidíte, že zvětšení není právě velké. Zkoušel jsem tradičně i makropředsádku Raynox DCR-150, ale ta vinětuje. Při zaostření na nekonečno se dá dosáhnout 0,76× virtuálního zvětšení, ale i v tomto případě rohy trochu vinětují, a proto zde ani neuvádím ukázku při použití této předsádky.




expoziční čas 1/1,6 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 105 (157) mm, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv má klasickou světelnost F3,5 na nejširším a F5,6 na nejdelším ohnisku. Maximální hodnota clony je F22, resp. F36. Clona je sedmilamelová, ovládá se z fotoaparátu. Průběh světelnosti je přiměřený, pozvolně roste až ke svému maximu.






Bokeh


Vyzkoušíme také kvalitu bokehu, tedy rozmazaného pozadí.




expoziční čas 2,5 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (75) mm, klikněte pro zvětšení



Tady byl trochu problém s ostřením, nás ale bude zajímat právě neostrost. Odlesky jsou většinou kulaté s lehce výraznějším okrajem. Bokeh sice není prvotřídní, ale na zoomovací objektiv je to slušné a řekl bych, že i trochu nadprůměrné.




expoziční čas 4 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (75) mm, klikněte pro zvětšení


Po přiclonění se nic výrazně nemění, odlesky jsou i nadále kulaté, bokeh docela rovnoměrný. Můžete si stáhnout snímek v RAWu.


Stabilizace


Test proběhl při expozičním času 1/8 sekundy s přepočteným ohniskem 78 mm a na vzdálenost přibližně dvou metrů. Stabilizaci můžete vypnout přepínačem na objektivu.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Při tomto testu se stabilizace ukázala poněkud málo účinná, v běžných situacích jsem s ní ale většinou neměl žádné vážnější problémy a její účinek je znát.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.