Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon AF-S NIKKOR DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR

28.5.2012, Milan Šurkala, recenze
V další recenzi se podíváme na univerzální objektiv NIKKOR 18-105mm F3,5-5,6 VR, který se dodává v setech se zrcadlovkami Nikon. Slibuje 6× optický zoom, optickou stabilizaci a možnost manuálního přeostření po automatickém zaostření.
NIKKOR 18-105mm F3,5-5,6 VR je objektivem, který vás rozhodně může hodně potěšit, přestože má několik nedostatků (ty ale většinou nejsou výrazné). Rozhodně potěší vnitřní ostření a možnost manuální doostření bez nutnosti přepínat tlačítko na objektivu. Naopak zamrzí jeho nízká rychlost, ta je srovnatelná spíše s pomalejšími kompakty. Dokonce ani malé doostření není okamžité jako u většiny zrcadlovkových objektivů, přesto si ale ostudu neudělá. Na makro není sice moc vhodný, pro běžné použití však postačí.





Objektiv trpí sice na mnoho optických vad, v JPEGu jsou ale z valné většiny korigovány, alespoň co se týče modelu D5100. To se týká např. sférického zkreslení, které je v JPEGu přijatelné, ale v RAWu dosti výrazné. Totéž platí i pro chromatickou aberaci, která je viditelná zejména na širších ohniscích. Není ale tak výrazná, aby se nedala snadno odstranit. Jediné, co fotoaparát neodstraňuje, je vinětace, a ta je bohužel hodně výrazná především při plně otevřené cloně.

Naopak musím pochválit kresbu. Pokud jde o RAW (neboť JPEGy jsou málo doostřované a více odšuměné), nabídne objektiv prakticky v celém rozsahu ohnisek solidní a detailní kresbu a ve většině případů jsou slušné i rohy snímků bez nutnosti výrazného clonění. Když si tedy s fotografiemi pohrajete, nikdo ani nepozná, že jde o objektiv s téměř 6× optickým zoomem. Výhodou totiž je, že v podstatě všechny optické vady objektivu jsou snadno odstranitelné. S ohledem na velký zoom potěší i docela příjemný bokeh.

Nikkor 18-105mm VR vám sice dech nevyrazí, ale potěší jeho příjemná cena a zejména to, že je v setu nabízen k většině levnějších zrcadlovek Nikonu a je tedy velmi snadné jej sehnat ještě výhodněji. Navíc nemá žádnou vadu natolik velkou, že by se nedala odstranit v RAWu, takže kdo si trochu pohraje, má vynikající základ pro kvalitní snímky.


Objektiv je vhodný pro:


1) Fotografy, kteří vyžadují univerzální objektiv s velkým zoomem a přitom možností získat dostatečně kvalitní obraz
 
 

Plusy

 
+ Dostatečný zoom
+ Solidní optický výstup v celém ohniskovém rozsahu
+ Možnost manuálního doostření bez přepínání
 
 

Minusy

 
- Výrazná vinětace
- Plastový bajonet
- Pomalé ostření
 
 
Za zapůjčení objektivu NIKKOR AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR děkujeme Nikonu.
NIKKOR AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 7 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Nikkor 18-105mm VR?
V anketě šlo hlasovat od 28.5.2012 do 25.5.2012. Počet hlasujících: 0
Výborný0 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.