Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
24.11.2016, Milan Šurkala, recenze
Dalším malým a levným kompaktem, na který se podíváme v našem testu, je Nikon Coolpix A300. Fotoaparát je vybaven 20MPx čipem a objektivem s 8× optickým zoomem. Nabídne Wi-Fi i ostření od pouhých 2 centimetrů.
chalupník (60) | 27.11.201616:51
Je dobře, že občas vyjde taková recenze.
Máme doma 12 Mpx kompaktík od Canonu a 8 Mpx od Panasoniku. Už jsem je morálně odepsal, a najednou koukám, že fotí líp než tohleto. Takže jim asi dám ještě šanci jako trvalým osobním fotozápisníkům.
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 25.11.201611:29
Evidentně to je přístroj z komponent starých alespoň 8 let. Kdyby u toho byla cenovka tak 1 500,­-Kč a prodávalo se to v hrabošárně někde v obchoďáku, tak si řeknu fajn, dětem na hraní nebo dámám do kabelky na pár momentek to stačí, ale za 4 tisíce? To se slušnými slovy nedá komentovat. Ve snaze vyprodat zásoby letitých komponent za cenu soudobého přístroje šlápl Nikon vedle.
Odpovědět2  0
bedo. (845) | 25.11.20169:07
Možno by nebolo odveci, zaviesť popri ­"Trefe­" aj ­"Varovanie­", proste recenzia by končila v zmysle ­"Varování ­- tohle v žádném případě nekupujte­"... ;)
Odpovědět0  0
bob222.2 (112) | 25.11.201610:46
Len to by po pár recenziách skončili, lebo by im foťák nikto nepožičal... :(
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6657) | 25.11.201616:28
Tak to já si zas nemyslím, že je to tak špatný fotoaparát. Náhodou produkuje docela pěkné fotografie ­(především barevně­) a i když per­-pixel je to dost špatné, pro běžné použití cílové skupiny je to dostatečné ­(ono při prohlížení na monitoru to nevypadá vůbec zle­). Má to slušné makro, rozumný zoom, dobrou automatiku, to jsou vlastnosti, které cílová skupina dost ocení. Problémem je cena, ta je vzhledem ke schopnostem dost vysoká.
Odpovědět0  0
Choakinek (4771) | 24.11.201621:55
To nepochopíš... kdejaká ­"Čína­" dnes již za pakatel ­(rozhodně se lze dostat i na cenu tohoto foťáku ­- tj. na 4000 Kč, možná trochu více ­- viz třeba Xiaomi­) v kategorii telefonů se honosí 4K videem a k tomu min. HD displejem a Nikon vydá TOTO. Opravdu velmi srandovní :­-D.
Odpovědět3  0
pidalin (306) | 24.11.201616:02
Sice to s těma prodlevama vypadá hrozně, pro někoho kdo je zvyklej na zrcadlovku, nebo CSC, ale porovnejte to s mobilama. U smarptohnů než se dostanu do aplikace pro foťák a než něco vyfotim tak jsou to taky dlouhý vteřiny a to ještě nepočítam to když omylem něco někde zmáčknu a budu muset pak minimalizovat nechtěně spuštěnou aplikaci a podobně....osobně mic tyhle příšerný kompakty nechápu, ale pro někoho kdo má levnej mobil, nebo ještě třeba tlačítkovej, to může dávat smysl.
Upřímně, pokud si budu muset vybrat čim fotit, radši zvolim takovejhle low end kompakt než mobil. Ale samozřejmě pokud se budu rozmejšlet jestli vubec budu fotit a tak dále, tak si ho brát nebudu a o tom to je. Nehledě na to, že ­(když si teda odpustim ten zoom­) většina i levnejch mobilů fakt fotí mnohem líp než tyhle pidižvíci s 10 let starym snímačem. Přesto bych ale volil radši levnej kompakt kvůli ovládání a tak dále...
Odpovědět0  0
pidalin (306) | 24.11.201616:09
Až teď jsem si teprve všimnul tý ceny.....4 litry za tohle? To nemyslej vážně. Táta měl od Nikonu před pár lety pidi kompakt za 5 tisíc s kovovym tělem, světelností 1,8 s jemnym displejem a reakce to mělo stejný jak zrcadlovka a na poměry 1­/2,3 čipu to fotilo fakt dobře. Tohle prostě Nikon nemyslí vážně tenhle krám za skoro 4 litry. Když to má 10 let starý LCD, tak se vsadim že i ten snímač je z tý doby, určitě jim maj na skladech miliony a chtěj to ňák zpeněžit.
Už chápu proč má dneska každej levnou zrcadlovku. Na co bude někdo kupovat za 4 litry odpad, když může mít za 10 základní zrcadlovku i s objektivem? Jasně, velikost a tak dále, ale kdo chce ňák fotit a jde mu o kvalitu, tak si to srovnejte. Ta zrcadlovka za 10 bude tak 50x lepší než kompakt za 4.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 24.11.201617:56
Ono záleží na mobilu. Na mém starém Samsungu to byla fakt otrava, to byla věčnost. Na nových telefonech, které máme doma, je ale start výrazně rychlejší. Právě u nich je rychlost paradoxně docela velká výhoda.
Odpovědět0  0
pidalin (306) | 24.11.201623:42
Já mam Lenovo za 5 tisíc a je to pomalý jak šnek. ;­-­) Předtim jsem měl ale jiný Lenovo se silnějšim procesorem a bylo to o dost lepší, ale i tak to tam neskočí během půl vteřiny.
Odpovědět0  0
fryy (10) | 26.11.201616:10
s tými mobilmi to nie je pravda. mám nastavenú funkciu, kde po dvoch stlačeniach tlačidla hlasitosti je fotka už odpotená. celé to trvá takých 1,5 sekundy. druhá možnosť je tá, že ikonu foťáka mám priamo na úvodnej obrazovke. stačí len stlačiť tlačidlo zapnutia a priložiť prst na ikonu foťáku. foťák sa spustí takmer okamžite. takže nemusím nič hľadať. celé je to veľmi rýchle. to len tak na ilustráciu, lebo nie som zástancom mobilnej fotografie.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1063) | 24.11.201611:09
tak se opravdu nemůže divit, že drtivá většina lidí fotí radši mobilem...
Odpovědět1  0
J77 (256) | 25.11.20160:21
Tak nejak ... Tohle fotitko je skutecne silny argument pro zbytecnost a nepotrebnost techto kompaktovych lowendu. A pouzivat CCD ve fotaku uvedenm uvedenem v roce 2016? To je totalni vysmech zakaznikovi a koupe tohoto Nikona v dane cene jest dukazem ultimatini hlouposti kupujiciho.

Co mi ale opravdu silne vadi je spotrebovavani prirodnich zdroju na produkci neceho takovehoto a rozhodnuti Nikonu to v roce ­'16 dotahnout az do faze existence ­"vyrobku­" na pultech.
Odpovědět0  0
pidalin (306) | 25.11.20160:29
Řikam že ten snímač bude tak 10 let starej, někdy jim ležej na skladě a chtěj se toho zbavit. Už podle toho LCD je jasný že ten foťák bude mít HW z roku tak 2008.
Odpovědět0  0
snejdy (283) | 24.11.20169:42
to fotí mnohem hůř než průměrný mobil... a ta pomalost tomu taky nepřidá... k čemu je takový foťák?
Odpovědět0  0
busy (4706) | 24.11.201614:04
Napriklad k tomu ked si chces nieco prizoomovat blizsie. Mobilov, ktore by mali opticky zoom, vela nie je...
Odpovědět0  0
Choakinek (4771) | 24.11.201622:16
V takovém případě bys ten zoom mohl obhajovat do nekonečna. Jak vidno, stejně na ten zoom masy lidí prdí :­-­). Tohle fakt není sranda ­- toto je foťák s min. 8 let starou koncepcí, zoom, nezoom.
Odpovědět0  0
pidalin (306) | 24.11.201623:44
Hlavně při tom mobilnim cvakání většinou člověk zoom nepotřebuje na to focení různejch akcí, jídla na instagram a podobně. Dalo by se říct že kdo potřebuje delší ohnisko má zrcadlovku a nebo aspoň ňákej ultrazoom. U něčeho kapesního zoom asi moc potřeba neni. :­-)
Odpovědět0  0
busy (4706) | 25.11.20167:58
Akurat potom to vecsinou dopadne tak, ze namiesto aspon nejakych zaberov s dlhsim ohniskom ma clovek prd lebo zrkadlovka ­(alebo ultrazoom­) lezia doma v skrini pretoze cloveku sa ich nechce vlacit so sebou a popripade na akcii davat na ne pozor :­)
Odpovědět1  1
busy (4706) | 24.11.20169:35
Inverzia farieb zospodu a blednutie zvrchu je typicke spravanie lacnych TN displejov. Divim sa, ze to este niekto vobec pouziva. Zo zakona by som to zakazal :­)

Je sice pravda, ze kvalitnejsie IPS displeje su drahsie, ale zase o moc drahsie pravdepodobne nebudu, pretoze dnes uz aj 7­" tablety v cene radovo 50 eur maju IPS displeje. Preto nevidim ziadny dovod na to aby aj fotacik za 140 eur nemohol mat ovela mensi 2.7­" IPS displej.

A mam taky pocit ­(ale to uz s temou asi az tak nesuvisi­) ze aj vyrobcovia notebookov sa doslova panicky boja IPS displejov. Najlacnejsi notebook s IPS co som nasiel bol za cca 800 eur. Nasiel som sice nieco aj za 600 eur ale to bol tablet s mechanicky upevnitelnou klavesnicou, takze spolu ako celok pripominali notebook.
Odpovědět1  0
pidalin (306) | 24.11.201616:03
IPSka už stojej uplně stejně jako TN, podle mě výrobci jenom využívaj nekonečný zásoby starejch displejů co maj už dlouhý roky.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.