Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix A900: 4K do kapsy

20.1.2017, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Stále oblíbenou kategorii kapesních ultrazoomů rozšířil Nikon Coolpix A900, který se může chlubit 35× optickým zoomem. Má také výklopný displej a překvapí rovněž 4K videosekvencemi. Bude zajímavý i v praxi?
Dále se podíváme na focení v protisvětle. To dokáže zatopit nejednomu fotoaparátu.


Nikon Coolpix A900 protisvětlo 1

expoziční čas 1/400 s, clona F5, citlivost ISO 80, ohnisko 105 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Prvně tu máme snímek v mlhavém pozdně podzimním dni. Slabá saturace barev není ani tak problémem fotoaparátu jako skutečného počasí. Velký dynamický rozsah scény se podepsal na výrazných přepalech (pokud auto mělo být aspoň trochu prokresleno).


Nikon Coolpix A900 protisvětlo HDR 1

expoziční čas 1/400 s, clona F5, citlivost ISO 80, ohnisko 105 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Coolpix A900 podporuje hardwarové HDR ze tří expozic, což snímku výrazně pomohlo. Přepaly naprosto zmizely, větve se neztrácí a se snímkem je rozhodně možné dále pracovat. Díky multiexpozici je snímek také podstatně méně zašuměný.


Nikon Coolpix A900 protisvětlo 2

expoziční čas 1/2000 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Tento snímek byl vyfocen bez jakýchkoli prosvětlovacích technologií, proto má výraznější kontrast a přepal. Ve stínech je dost šumu.


Nikon Coolpix A900 protisvětlo HDR 2

expoziční čas 1/2000 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



S HDR režimem je přepal výrazně menší, také krajina dostala podstatně více jasu. Na druhou stranu je nutné uznat, že se poněkud ztratila atmosféra původního snímku. U HDR verze ale opět musím pochválit výrazně vyšší celistvost linií a nižší šum.


Nikon Coolpix A900 protisvětlo 3

expoziční čas 1/1000 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Tento nejen kompozičně nepříliš pěkný snímek ukáže další vlastnosti fotoaparátu v protisvětle. Jak vidíte, s přicloněním vznikají kolem světel výrazné hvězdičky, připravit se ale musíte také na odlesky objektivu. Ty někdy takřka neexistují, někdy jsou naopak velmi výrazné. Tady jsou odlesky dost viditelné. Kresba ve stínech příliš nepřesvědčí, takřka žádná tam není.


Nikon Coolpix A900 protisvětlo D-Lighting 3

expoziční čas 1/1250 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Zde nebylo použito HDR jako výše, ale funkce D-Lighting. Ta se dá nastavit ve třech různých silách efektu. Toto je ta nejslabší. Už zde ale vidíte opravdu velmi nepříjemnou posterizaci ve stínech. Na maximální nastavení snímek ve stínech připomíná spíše staré počítačové hry na 486kách.


Nikon Coolpix A900 protisvětlo HDR 3

expoziční čas 1/1600 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



S HDR je to znatelně jiná káva, ale ani tady to není zrovna zázrak. Nedochází k posterizaci, ve stínech je aspoň trochu poznat, o co se jedná, přesto ale nepočítejte s nějakými dech beroucími detaily. Také barevně je snímek trochu plošší a méně kontrastní. Na rozdíl od všech ostatních ale aspoň dává prostor k dalším úpravám.


Nikon Coolpix A900 protisvětlo 4

expoziční čas 1/2000 s, clona F3,4, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Bez technologií pro prosvětlení obrazu je třeba počítat s výraznějším kontrastem (včetně slabé kresby ve stínech) a přepaly. Pravá strana obrazu je hodně rozmydlená.


Nikon Coolpix A900 protisvětlo 5

expoziční čas 1/640 s, clona F7,1, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Opět je tu ukázka přiclonění, které vytváří výrazné hvězdičky. To by mohlo být hodně efektní, dost často ale budete muset počítat s odlesky objektivu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.