Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix A900: 4K do kapsy

20.1.2017, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Stále oblíbenou kategorii kapesních ultrazoomů rozšířil Nikon Coolpix A900, který se může chlubit 35× optickým zoomem. Má také výklopný displej a překvapí rovněž 4K videosekvencemi. Bude zajímavý i v praxi?

Noční scéna


Pokud jde o noční fotografie, nepatří Coolpix A900 k nejlepším, ale přesto se dá použít. Maximální expoziční čas je 8 sekund, což při rozumném nočním nasvícení může stačit. Autofokus sice zlobí, ale dá se přinutit ke spolupráci.


Nikon Coolpix A900 noční scéna

expoziční čas 8 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 50 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



I když se tráva poněkud mydlí a barvy slévají, snímek nevypadá nejhůře. Vánoční výzdoba dává snímku větší barevnost a ten tak působí mnohem živěji, než je u kompaktů zvykem. Šum je akceptovatelný s ohledem na kategorii přístroje. Podíváme se také na výřezy při různých citlivostech.


Nikon Coolpix A900 ISO noční scéna

výřezy z 20MPx snímků při různých citlivostech



Rozmývání detailů je vidět i na nejnižší citlivosti ISO 80. Větší degradace obrazu začíná u ISO 200. Hodně obezřetný bych byl u ISO 800 a výše bych se už snažil nechodit.


Standardní scéna


Nebudou chybět ani tradiční standardní snímky, které naleznete v každém našem testu. Začneme krajinkou.


Nikon Coolpix A900 standardní scéna krajina

expoziční čas 1/100 s, clona F3,4, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Na obloze jde vidět přepal, neboť tyto světelné podmínky nebyly zrovna jednoduché. Kresba je nepříliš výrazná (nicméně směrem k rohům se nějak drasticky nezhoršuje), u stromů se pak slévají detaily.


Nikon Coolpix A900 standardní scéna mlýny Šenov

expoziční čas 1/80 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 45 mm, klikněte pro zvětšení



Šum a odšumování se podepisují na kvalitě obrazu, v plném rozlišení tak nelze čekat excelentní per-pixel detaily. Pro běžné použití je to ale dostatečné a je vidět, že objektiv je uprostřed poměrně ostrý. Problém je spíše v již zmíněném odšumování.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.