20.1.2017, Milan Šurkala, recenze

Stále oblíbenou kategorii kapesních ultrazoomů rozšířil Nikon Coolpix A900, který se může chlubit 35× optickým zoomem. Má také výklopný displej a překvapí rovněž 4K videosekvencemi. Bude zajímavý i v praxi?

reklama
Dekadence | od: Choakinek  20.1.201716:06
Tedy viděl jsem už za ty roky hodně různých stylů odšumování, ale že by plné rozlišení vypadalo jak regulérní digitální zoom o úrovni cca 2x ­- 4x, to tedy ještě ne :­-­). Samozřejmě i v jiných případech byl pokles detailů podobný, ale v tomto případě je to unikátní v tom, že digitální zoom vytvoří nějaký charakter, podobu té fotky a tuto podobu s digitálním zoomem tento foťák od Nikonu dokonale sdílí.

Za tuto dekadenci proto Nikonu uděluji cenu ­"Lejno roku­". Jde o zcela zbytečný výrobek, nehorázné plýtvání veškerým úsilím od vývojáře, který realizaci výrobku umožnil, po dělníka, který výrobek sestavil. A to vše jen kvůli jednomu rozhodnutí, které by šlo zapsat v jedné krátké větě, které vyslovil nevím kdo ­- zřejmě někdo z marketingu.

Dokonce už i výrobci mobilních cvakátek ustupují od přehršle zbytečných megapixelů!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Dekadence | od: nephilim  23.1.201710:14
Ač Nikonista, musím souhlasit s názorem, že tento přístroj je plýtváním invencí inženýrů i práce dělníků.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
xxx | od: fryy  20.1.201715:51
podľa mňa ďalší nepotrebný prístroj. priveľa mpx a priveľa zoomu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Vyklopny / otocny display... | od: smARTin  20.1.20179:07
Zaujimalo by ma, preco Nikon upustil od podla mna velmi vydareneho konceptu uchytenia displaya klbom, ako to bolo u D5xxx a P7xxx. Neviem preco to nahradili tymto podla mna dost nesikovnym sposobom ­(podobne aj D750)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Vyklopny / otocny display... | od: busy  20.1.20179:32
Vyklopny displej je mozno nesikovny, ale ovela praktickejsi nez polohovatelny cez klb. 90% pripadov potrebujem displej iba vyklopit smerom hore ­(napr. fotim nieco pri zemi­), 9% smerom dole ­(fotim nieco s fotakom nad hlavou­), a len 1% pripadov potrebujem ine polohy displeja ­(do boku, selfie...­).

Mam na fotaku plne polohovatelny displej a obcas mi vyslovene vadi, ze kvoli vyklopeniu displeja smerom hore musim namiesto jedneho sikovneho kratkeho ­(90stupnoveho­) pohybu spravit dva ovela komplikovanejsie pohyby ­- jeden je 180­-stupnovy a druhy musi byt az 270 stupnovy, v zavislosti od toho ci chcem fotit zhora alebo zdola.

Podla mna idealne uchytenie displeja ma Pentax K­-1. Tam si ho clovek moze jedinym jednoduchym pohybom vyklopit uplne kam chce a este jednoduchsim pohybom zase zacvaknut nazad. Je sice pravda, ze sa neda vyklopit az na selfie, ale to ja nepotrebujem ­(aj ked dcera to obcas vyuzije ­- ked nema po ruke zrkadlo, tak si pozicia moj fotak aby sa vedela upravit :­) ­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyklopny / otocny display... | od: FotoZemek  21.1.201711:12
nevím co je na tom kloubáku nešikovného
já ho mám a neměnil bych. Když du na report, obrátím jej do mašiny, nezdržuju se nakukováním a displej vlastně chráním, protože někdy provádím dokonce i dost krkolomnou gymnastiku.
V aťasu si jej nastavím tak abych viděl a nemusel si vylamovat krk, třeba při makru s výtahem, že
Kdepak, můj názor zní kloub a tečka
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyklopny / otocny display... | od: Milan Šurkala  21.1.201715:07
Viz níže, u fotoaparátu této kategorie nemá kloubový mechanismus moc smysl a ani žádnou znatelnou výhodu. U jiných fotoaparátů to může být výhoda ­(především pokud mají hledáček a nelze displej překlopit vpřed­), ale u malého kompaktu je to kontraproduktivní skoro ve všem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Vyklopny / otocny display... | od: nephilim  23.1.201710:21
Po dvou letech používání D750 a čtyřech letech používání P7700 musím říct, že otočný display shledávám užitečnějším než výklopný. O tomto víkendu jsem měl v ruce opět D5500 a i s ním mi variabilnost displaye přišla příjemnější, než pouhé vyklopení u mé D750.
Co člověk, to názor.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyklopny / otocny display... | od: Milan Šurkala  20.1.201710:33
Tohle je také i individuální postoj. Naopak dle mého názoru je tento způsob uchycení mnohem lepší než s tím kloubem.

1, V drtivé většině případů si vystačíš s vyklopením nahoru­/dolů. Nevím, k čemu by mělo být často potřeba mít displej vyklopený jen o 90° do strany.

2, Pokud to chceš vyklopit nahoru­/dolů, stačí jeden jednoduchý pohyb místo 180° vyklopení a pak ještě polohování, šetří to čas.

3, Šetří to místo, což je u kompaktů výhoda.

Takže naopak, Nikonu za tohle řešení velmi tleskám, protože kloubový mechanismus v tomto případě takřka nemá žádnou výhodu ­(možnost focení z 90° úhlu ze strany mi přijde natolik zřídkavá, že to nevyváží všechny další výhody, které tohle řešení má­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyklopny / otocny display... | od: Jirik_H  24.1.201710:58
Mi vyhovuje kloubové uchycení. Mám ho raději. Mnohokrát má foťák otočený a oblohu v různých úhlech. A zároveň používám ovládací prvky, přitom by mi pouze výklopný vadil. Také při focením makrem v některých hůře přístupných místech je kloub k nezaplacení.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyklopny / otocny display... | od: Milan Šurkala  24.1.201716:36
Jasně, je to subjektivní. Já třeba oblibě kloubu moc nerozumím, protože jsem takřka nenašel situace, kdy by přinášel něco navíc, co kloubový nezvládne ­(to je akorát focení s částečně přiklopeným displejem, a to ještě zvládne jen na jednu stranu­). Osobně mi kloub vyhovuje akorát tak při natáčení videorecenzí, kdy si můžu displej přitočit o kousek více k sobě, ale více využití jsem pro to zatím nenašel a i s výklopným se to dá točit bez větších problémů. Pokud výklopný displej podporuje 180° nahoru a 90° dolů, nepřijde mi, že by se objevilo mnoho situací, kdy by výklopný byl nepoužitelný a kloubový ano. Naopak oceňuji lepší skladnost a rychlejší práci s displejem bez kloubu. Je zajímavé, že tobě by výklopný při ovládání vadil a osobně to mám přesně naopak, jistější úchop a snazší ovládání mi přijde s výklopným displejem :­-­) Je to prostě silně individuální. Takže např. já volbu výklopného displeje oproti ostatním chápu a dokonce i vítám :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Vyklopny / otocny display... | od: PetrVVV  1.4.201718:37
Dobrý den,
sháním nějaký nový kompakt a chtěl bych výklopný displej nahoru i dolů. Ideálně o 180­/90 stupňů, ale stačilo by i 90­/90. Je ještě nějaký model kromě tohoto Nikonu A900 a např.: Sony RX100 II... ? Pokud možno s cenou do 10­-12tis.
Díky.
Petr
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
ad sveteľnosť na dlhom konci | od: bob222.2  20.1.20177:42
Som zvedavý ktorý prvý z týchto šmejdíkov prekoná minimálnu hranicu sveteľnosti 7 na dlhom konci.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ad sveteľnosť na dlhom konci | od: Milan Šurkala  20.1.201710:28
Kompakty se světelností F7.0 na konci má už nějakou dobu Canon ­(některé IXUSy­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ad sveteľnosť na dlhom konci | od: Sakini  20.1.201710:49
Nemůžu si do šlaka vzpomenout co to bylo, ale už dva tři roky zpátky se prodával minimálně jeden klenot s 7.1, a i tady byla minimálně jedna recenze kde se vyskytla koncová světelnost přes 7.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ad sveteľnosť na dlhom konci | od: busy  20.1.201711:00
Canon uz ma zopar fotakov konciacich na F7:

Canon PowerShot ELPH 360 HS
Canon PowerShot ELPH 350 HS ­(IXUS 275 HS­)
Canon PowerShot ELPH 170 IS ­(IXUS 170­)

A kopec dalsich konci na F6.9 a podobne hodnoty...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.