Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix B600: kamarád do přírody

14.11.2019, Milan Šurkala, recenze
Nikon v poslední době trochu přeorganizoval nabídku svých ultrazoomů a vytvořil model Coolpix B600. Ten je kombinací předchozích modelů B500 a B700. Nabídne 16MPx rozlišení i velmi slušný 60× optický zoom. Jaký však bude?

Stabilizace

 
Měření výkonu stabilizace je u fotoaparátu trochu komplikovanější, neboť nejde manuálně nastavit čas. Ten jsem tak upravoval pomocí několik ND filtrů a citlivostí. Test proběhl se 180mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností.
 
Nikon Coolpix B600 stabilizace
1/30 sekundy, se stabilizací
 
Dostatečně ostré snímky se mi dařilo pořizovat do času 1/30 sekundy, což znamená asi 2,5EV účinek, což není mnoho. U 1/25 sekundy jsem neměl ostrý snad ani jediný snímek.
 
 

Fotografování portrétů, blesk

 
Pokud jde o detekci tváří, tak je spíše pomalejší a úspěšnost také nepatří k nejlepším. Svou úlohu ale odvede. Větší problém bude spíše s pomalým AF za horšího světla (venku naprosto v pohodě).
 
Nikon Coolpix B600 portrét
 
expoziční čas 1/60 s, clona F4,5, citlivost ISO 360, ohnisková vzdálenost 80 mm, klikněte pro zvětšení
 
I když bylo dost světla, citlivost už v interiéru vyletěla na ISO 360, což se pochopitelně projevilo zejména na větším odšumování ve vlasech. U detailnějších portrétů můžete počítat s mírným mazáním pozadí. U fotografií s bleskem jsem se nesetkával s efektem červených očí, což je fajn. Stinnou stránkou je ale extrémně pomalé nabíjení blesku. Opravdu nemáte vůbec ponětí, zda se něco děje, zda se vůbec nabíjí, nebo fotoaparát stávkuje a budete muset namáčknout znovu.
 
 

Výdrž baterie

 
Napájení elektrickou energií zajišťuje akumulátor EN-EL12 s napětím 3,7 V a kapacitou 1050 mAh (pojme 3,9 Wh energie). Nikon sice hovoří o tom, že má vydržet na 280 snímků, v testu jsem se ale dostal na téměř 400 fotografií a 32 minut videa k tomu. To je více než hodně slušný výsledek.
 
 

Displej

 
Zobrazení displeje je poměrně jednoduché, Nikon uživatele nijak nezatěžuje detaily. Nahoře máte jen nějaké informace o kvalitě záznamu, dole o volném místě na kartě a stavu baterie. Při namáčknutí spouště se objeví informace o expozičním času a cloně, nicméně ISO se nedozvíte. Pravý snímek ukazuje manuální volbu zaostřovacího bodu.
 

 
Stisk tlačítka korekce expozice vyvolá menu, kde lze upravit i další detaily nebo nastavit Active D-Lighting. Při natáčení videa se dozvíte jen rozlišení a snímkovací frekvenci, z dalších informací je to pak ještě zbývající čas.
 

 
Také hlavní menu je jednoduché a jak fotografická, tak i video nastavení se vejdou na jedinou stránku.
 

 
Zobrazení snímků může být celoplošné v podstatě bez informací nebo zmenšené s histogramem a základními expozičními informacemi.
 

 
 
 

Wi-Fi, Bluetooth

 
Coolpix B600 je vybaven bezdrátovými rozhraními Wi-Fi a Bluetooth, přičemž musím říci, že Nikon urazil velký kus cesty. Zatímco v minulosti byl Snapbridge jen k vzteku, nyní Wi-Fi funguje nádherně. Připojení bylo naprosto bezproblémové, uživatel jen odklikával postup a aplikace (na iOSu) dokonce sama nabídla připojení na Wi-Fi, které i sama provedla. Nebylo tak potřeba vycházet z aplikace a měnit Wi-Fi síť, vše se událo automaticky.
 

 
Na druhou stranu je ale nutné počítat s tím, že možnosti aplikace jsou docela omezené. Např. dálkové ovládání funguje, nicméně z prostředí aplikace nelze v podstatě nic nastavit, pouze zoom a stisknout spoušť. Obraz má poněkud zpoždění, ale není to vážné.
 

 
Samozřejmostí je také možnost prohlížet si fotografie z fotoaparátu v telefonu a v nastavení je pak už jen samospoušť a rozlišení stahovaných obrázků.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.