reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoaparáty
Fotomobily
Objektivy
Software
Tipy a triky
Tiskárny
Příslušenství
Ostatní
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně  |  Svět audia
reklama
14.11.2019, Milan Šurkala, recenze
Nikon v poslední době trochu přeorganizoval nabídku svých ultrazoomů a vytvořil model Coolpix B600. Ten je kombinací předchozích modelů B500 a B700. Nabídne 16MPx rozlišení i velmi slušný 60× optický zoom. Jaký však bude?
Opomartin (255) | 17.11.201920:29
Nevím čím si zasloužil B600 tři hvězdičky, neb to není ani rozumne vyklízení skladů, ani účelné spojení modelů B500 a B700. Kolik by jich musela dostat konkurence? Letitý Canon SX 540, Sony hx 350, Nikon P900, natož v porovnání se špičkou třídy na 1­/23 snímači Panasonic fz300 Nikon P1000 dle toho jak kdo vnímá tuto třídu. Že Nikon tápe v nabídce ultrazoomů je fakt, ale že udělá něco tak mizerného je udivující.
Tedy proč nenapsat, lidi tohle je paskvil za tu cenu ­( nejsledovanější údaj ve třídě­) nedoporučujeme, oceňujeme 1­-2 hvězdičkami. Se divím Fujifilmu že nenechal v nabídce své ultrazoomy, které ještě před 4 roky nabízel, dnes by cenou a výkonem nedali Nikonu šanci.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Opomartin (255) | 17.11.201920:47
Ještě jsem opomenul Panasonic fz82 , co ten nabízí a umí za prakticky stejnou cenu, ten by tedy dostal as 6 hvězdiček. Škoda že Nikon nekouknul k Sony s prodejem starších modelů za výrazně nižší cenu. Mohl nechat v nabídce Nikon coolpix P610, dnes i za snad méně než 7500,­- a nemusel se obtěžovat paskvilem B600.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
bedo. (852) | 15.11.201917:48
"Máme zde tedy 60× optický zoom, nicméně novinka nepřináší ani RAW, ani 4K ­(dokonce ani 1080p60­) a co se týče expozice, nabídne jen automatiku.­"

týmto konštatovaním mohla recenzia kľudne skončiť... :­-­)

Je škoda, že aspoň ten RAW nie je k dispozícii, ale zrejme klasika segmentácia trhu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
danhar1 (277) | 17.11.20190:31
jj aneb další paskvil na trhu ;­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(1)
Pavel Matějka (961) | 17.11.20197:56
Proč paskvil? Je to prostě hračka pro lidi bez větších nároků, kteří chtějí foťák s velkým přiblížením a nechtějí se nic učit. Věřte tomu, že většina lidí se stovek možností nastavení na lepších foťácích bojí.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(2)
Pavel Matějka (961) | 15.11.20198:06
není až tak veký rozdíl, vadí spíš rozdíl tvaru a objemu. Drtivé většině lidí fotky z mobilu stačí ­- jejich věc.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Choakinek (4307) | 14.11.201914:24
Pro foto amatéra je to otázka volby:

1­) Můžeme fotit přístrojem do kapsy, který máme stále po ruce ­(smartphone­), pak je možné využít podprůměrné makro z hlavních objektivů anebo průměrné makro z tzv. makro objektivu, ale jen s rozlišením 2 megapixely ­(cha cha­). Můžeme zoomovat, ale na větší hodnoty přiblížení ­(jak to umí foťák z recenze­) výhradně digitálně ­(a ani tak jistě nedosáhneme celého rozsahu přiblížení­), kde nejčastějším výsledkem je jakýsi kostičkovaný hnus, který lze běžně vidět i na malém HD displeji. To se týká těch dražších či nejdražších smartphonů. U levných smartphonů na tohle všechno zapomeňte rovnou, tam můžete maximálně použít podprůměrné makro z hlavního objektivu.

2­) Můžeme fotit foťákem z recenze, pak je ovšem nutné přenášet výrazně větší přístroj, než je smartphone, který je zároveň výrazně těžší ­- smartphone typicky váží zlomek 500 gramové hmotnosti. Pak si ovšem vychutnáme vlastnosti jako jsou pravé makro ­(na některém ohnisku­/ohniscích­), makro z říše snů ­(s makro předsádkou­), pravý optický zoom s vlastností ­"brutálního­" přiblížení a na základních citlivostech vyrovnanou kvalitu fotografií na všech úrovních přiblížení vhodnou pro prohlížení na FullHD monitorech ­/ televizích ­(zapomeňte tedy na nějaký kostičkovaný hnus ze smartphonů­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4653) | 18.11.201917:46
Ja by som to mozno takto napisal. Amater sa moze rozhodnut, ci chce fotit, alebo priblizovat.

Ak chce fotit, kupi si smartfon. Ono tie high­-end smartfony maju ­(pre amaterov­) uz velmi pekne a kvalitne fotky. Len nesmie chciet hodne priblizovat ­- to smartfon proste nezvlada.

Ak chce priblizovat, kupi si tento ­(alebo nejaky iny low­-end­) ultrazoom. Bude moct krasne priblizovat, a spolu s tym aj pri makre ­(s makropredsadkou­) krasne zvecsovat. Ale nesmie chciet kvalitne fotit ­- to proste tieto ultrazoomy nezvladaju ;­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.