Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix B700: přírodovědec

13.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Coolpix B700 je ultrazoomem, který jistě zaujme velmi slušným 60× optickým zoomem, podporou RAW formátu i 4K videosekvencí. Nechybí mu ani hledáček a výklopný displej. Bude tedy tak slibný i v praxi?
Dnes jsme se tedy podívali na ultrazoom Nikon Coolpix B700, který nabídne menší zoom než vlajková loď Coolpix P900, na druhou stranu však proti němu nabídne např. 4K video. Rozměrově jde rovněž o podstatně menší přístroj než je P900. Pokud jde o ovládání, tak fotoaparát se dobře drží, ovladače funkcí by ale mohly být o něco lepší. Něco málo jde konfigurovat, ale ne vše je zrovna intuitivní, rychlost přístroje je na dnešní poměry slabší a hodně tu chybí dotykový displej. Ten je nicméně plně polohovatelný, což je dobré zejména pro makro. K dispozici je elektronický hledáček, tedy však moc velikosti nepobral.
 
Pokud jde o objektiv, tak poskytne velmi příjemný 60× optický zoom s nepříliš dobrou světelností (zde ale nutno říci, že jde o standardní hodnoty). Zaostřování je dosti rychlé, u makra se ale častěji rozjíždí a na delších ohniskových ohniscích tak někdy docela zdržuje. Zvětšení u makra nedosahuje takových hodnot jako u mnoha jiných ultrazoomů Nikon, stále je ale dost dobré a s fotoaparátem si docela pěkně vyhrajete. Zejména ve středním rozsahu nabídne velmi pěknou kresbu, naopak na maximálním zoomu kvůli difrakci dává dost měkký obraz. V RAWu se připravte na větší úhel záběru, a to i se zapnutými korekcemi. Zajímavý bonus. Velmi dobrý je i účinek stabilizace. Neviděl bych to sice až na 5 EV jako Nikon, ale přesto to k této hranici nemá moc daleko.
 
Nikon Coolpix B700 hodnocení
 
Coolpix B700 umí vedle Full HD videa natáčet také 4K videosekvence (při 30 fps). Pokud od fotoaparátu nebudete chtít zázraky, určitě potěší dobrými detaily navíc ve srovnání s Full HD (dobrá je i stabilizace a občas dokonce i autofokus). Přesto je vidět, že Nikon si s videem neví moc rady a chybí zde výraznější optimalizace pro video. Objektiv tak při zoomování poskakuje, zoomování samotné je až příliš rychlé a nepůsobí přirozeně. Ani na expozici si moc nesáhnete, jedinou možností je akorát korekce.
 
Podobně nedotažené je i bezdrátové připojení. I z reakcí na internetu je vidět, že s tím lidi mají problém a mně se povedlo spojit telefon s fotoaparátem jen jednou. A ani tak to nebyl uživatelsky zrovna skvělý zážitek.
 
Dostáváme se ke kvalitě obrazu. Nikon použil "marketingový" 20MPx čip, který zbytečně dost šumí a sám objektiv ani takové rozlišení většinou nevykreslí. Střed má ostrý, ale jinde je 20 megapixelů moc velký luxus. Chválím přítomnost RAWu, díky čemuž se dá udržet odšumování trochu více na uzdě a také lze pracovat s dynamickým rozsahem. Můžete trochu prosvětlit stíny i zachránit nějaký ten přepal. Nevýhodou zbytečně vysokého rozlišení a nulové komprese RAWů je jejich nadprůměrná velikost (31,5 MB).
 
Výsledné hodnocení fotoaparátu tak míří někam k průměru. V podstatě nabízí vše, co si od takového ultrazoomu přát, má docela dobrou nabídku funkcí, ale žádná z nich nijak zvlášť nevybočuje a většina má nějaký ten zádrhel. Je to rozumný ultrazoom, ale aby byl nadprůměrný, na to mu ještě mnohé chybí.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Nenáročné focení přírody (makra i ptáky)


Plusy


+ Příjemný 60× zoom
+ Přítomnost RAWu
+ Plně polohovatelný displej
+ Slušná stabilizace
+ 4K video


Minusy


- Zbytečně vysoké rozlišení (mnoho šumu, objektiv to nevykreslí)
- Slabší optické výkony na větším zoomu
- Chybí optimalizace na video (skákající zoom, omezené možnosti expozice)
- Problematické bezdrátové připojení
- Zbytečně velké RAWy (nulová komprese)
- Displej není dotykový
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Nikon Coolpix B700 děkujeme Nikonu.


Cena v době testování: cca 10 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.