Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix B700: přírodovědec

13.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Coolpix B700 je ultrazoomem, který jistě zaujme velmi slušným 60× optickým zoomem, podporou RAW formátu i 4K videosekvencí. Nechybí mu ani hledáček a výklopný displej. Bude tedy tak slibný i v praxi?

Autofokus, ostření

 
Fotoaparát disponuje autofokusem i manuálním ostřením. U typů ostření má klasický autofokus, makro režim a nekonečno. Přišlo mi, že nekonečno ostřilo stejně jako první režim. U makra, tam už je to jiná a v první polovině dramaticky snižuje minimální zaostřovací vzdálenosti. Tradičně je dobré držet se "zeleného" rozsahu zobrazeného na displeji. U makra tak můžete zoomovat (a měli byste) do doby, dokud se ukazuje zelený ukazatel makra. Jakmile zbělá, už jste zazoomovali moc a minimální vzdálenost je pak už příliš dlouhá a pro makro nevhodná.
 
Pokud jde o výběr bodů, je tu spíše pomalejší, ale dostatečně úspěšná detekce tváří, manuální polohování bodu se třemi různými velikostmi, sledování objektu (to se ale občas ztrácí a dokáže se i opětovně najít, zoomování nicméně nepřežije) a zaostření s vyhledáním hlavního objektu. To poslední je v podstatě automatika, která funguje ve většině případů docela dobře.
 
Nikon tvrdí, že je fotoaparát schopen zaostřit za 0,12 sekundy. Při mém testování jsem se na nejširším úhlu záběru pohyboval okolo 0,2 až 0,25 sekundy. To je dost rychlé, i když ne až tak, jak slibuje výrobce (měřím však včetně vyfocení, což by i mohlo být - odezva spouště je pomalejší). Totéž platí pro maximální zoom, pokud je předostřeno. Pokud není, ostření se trochu prodlužuje (většinou 0,4 až 0,45 sekundy). U makra nebo za slabšího světla se ale můžete dostat i hodně přes sekundu.
 
Manuální ostření musím docela pochválit. Obraz se dá uživatelsky zvětšovat (zvětší se i sám, vy si můžete volit míru zvětšení), velmi jednoduše se nastavuje i focus peaking a obraz je přijatelný i za horšího světla. Dokonce je zde i indikace zaostřené vzdálenosti. Ostří se zadním otočným voličem, jehož aretované otáčení roztřese obraz, nicméně můžete ostřit i páčkou zoomu na objektivu, která problém řeší. Z horších vlastností tak zmíním snad jen to, že zvětšený náhled nelze polohovat.
 
Nikon Coolpix P900 minimální zaostřovací vzdálenosti
 
Docela příjemným překvapením pro mě byla schopnost ostřit fotoaparátu i za tmy. Na ty nejlepší s -4 EV (nebo dnes už dokonce i -5 EV) to sice rozhodně nemá, ale rozhodně patří ve třídě kompaktů k tomu lepšímu. Minimální zaostřovací vzdálenost je 10 centimetrů a postupně se propracuje až k 1,9 metru.
 
Nikon Coolpix P900 zvětšení objektivu
 
V makro režimu se lze dostat na 0 centimetrů od přední čočky, ale při tak širokoúhlém záběru je to docela k ničemu. S trochou zazoomování (3 zoomovací kroky) jste na 1,5 centimetru a dosáhnete solidního zvětšení okolo 0,8× až 0,9×). Stále jde ale o dosti širokoúhlý záběr. Proto bych radil zazoomovat co to jde, když je zobrazena ještě zelená indikace (jak již bylo zmíněno výše). To se dostanete na 105mm ohniskovou vzdálenost a musíte být 8 centimetrů daleko. Zvětšení sice klesne na 0,6×, ale úhel záběru je už přeci jen použitelnější. Zajímavostí je, že na maximálním zoomu můžete na vzdálenost 1,8 metru a čeká vás velmi dobré telemakro s 0,5× zvětšením. Přesto, jak je vidět, není Coolpix B700 ani zdaleka takovým makro přeborníkem, jak je u kompaktů Nikonu zvykem. Škoda.
 
Nikon Coolpix B700 makro kleště
 
expoziční čas 1/13 s, clona F3,3, citlivost ISO 400, ohnisko 24 mm, korekce +1,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Tady vidíte, že zvětšení je sice na nejširších úhlech záběru solidní, ale kleště se takřka dotýkaly skla a fotoaparát tak vytváří stín. Spolu s širokým úhlem záběru se také do pozadí dostane spousta věcí, které obvykle nechcete mít na fotce.
 
Nikon Coolpix B700 makro kleště 2
 
expoziční čas 1/13 s, clona F4,8, citlivost ISO 800, ohnisko 105 mm, korekce +1,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
S přizoomováním se sice zvětšení sníží, ale pro většinu snímků jde o použitelnější úhel záběru. Stále lze fotit slušné detaily a pozadí nebude tak často zlobit.
 
 

Nastavení expozice, automatika

 
Coolpix B700 je pokročilejším ultrazoomem, takže nabízí vedle automatiky i prioritu clony, času a plný manuál. Clona je irisová, takže podporuje více různých nastavení, nicméně při nepříliš dobré světelnosti objektivu toho prostoru na hraní zas tak moc není. Měření expozice je přijatelné, rozhodně ale občas využijete korekci expozice s nabízeným rozsahem -2 EV až +2 EV.
 
Nikon Coolpix P900 průběh světelnosti
 
Světelnost objektivu má hodnoty F3,3 až F6,5, což je docela typické, nikterak dobré. Jak vidíte na grafu, Coolpix B700 patří spíše k těm horším (méně je lépe). Proti Coolpixu P900 má ve většině spodního rozsahu tak o 2/3 EV horší světelnost, což nepotěší. Clonu lze nastavit maximálně na cca F8 (lehce se liší podle jednotlivých pozic zoomu).
 
U expozičních časů je to komplikované. Maximální rozsah je 1/4000 sekundy až 15 sekund. Nicméně je tu spousta omezení. 1/4000 sekundy je k dispozici pouze při F7,6. V rozsahu F5,3 až F6,7 je minimem 1/3200 sekundy, F4,2 až F4,8 nabídne minimálně 1/2500 sekundy a F3,8 a nižší už pak začínají na 1/2000 sekundy. Podobně zamotané je to i s maximálním časem. ISO 100 končí na 15 sekundách, ale ISO 200 už na osmi a tak to pokračuje dál, takže ISO 3200 má maximum 1/2 sekundy.
 
A tímto to zdaleka nekončí. Zatímco 15 sekund platí v režimu P, v ostatních končíte na 8 sekundách. Jenže je to zase spojeno s ISO citlivostí (pro 8 sekund musíte mít ISO 100, u automatiky končíte na 1 sekundě). A ještě tu máme star trails s 25 sekundami. Opravdu bych nechtěl být tím, kdo programoval firmware, ten zdrojový kód musí být hrůzostrašný.
 
Citlivosti pak mohou být od ISO 100 do ISO 3200, automatice můžete nastavit horní limit na ISO 400, 800 nebo 1600. Je škoda, že fotoaparát neukazuje citlivost, kterou hodlá použít a v režimu prohlížení se na ISO můžete podívat jen při zvoleném malém náhledu. Tohle v Nikonu nevychytali. Je zde také expoziční bracketing (max. 1EV rozdíly), vícenásobná expozice a také intervalové snímání. To umožňuje nastavit interval od 30 sekund do 60 minut (po půlminutových krocích).
 
 

Videosekvence

 
Ultrazoom Coolpix B700 se snaží zaujmout i videosekvencemi. Vedle tradičního Full HD (1920×1080 pixelů) při maximálně 60 snímcích za sekundu totiž podporuje i 4K video (3840×2160 pixelů). V tomto případě je k dispozici maximálně 30 fps.
 
Nikon Coolpix P900 videosekvence
 
Kvalita videa je dobrá, rozlišení je slušné jak ve 4K, tak i Full HD. Těšit se můžete také na slušnou stabilizaci obrazu (pozor však při panningu, občas stabilizuje až moc a kousne obraz). Autofokus je všelijaký, občas přeostřuje příjemně svižně, občas se mu vůbec nechce. Co se mi hodně nelíbilo, bylo občasné totální rozostření obrazu při zahájení natáčení videa. Máte zaostřeno, zmáčknete natáčení a fotoaparát se úplně zblázní a zaostří naprosto jinak. Není to sice pravidlem, ale děje se to podstatně častěji, než by bylo zdrávo. 
 


Ukázky 4K videosekvencí z fotoaparátu Nikon Coolpix B700 ukazující detaily přírody v CHKO Poodří.
 
Je nicméně vidět, že Nikon si s videem zatím neví moc rady a tady jsou fotoaparáty konkurenčních značek přeci jen jinde. U videa tak nelze nastavit expozici, k dispozici je akorát korekce expozice a možnost ji zamknout. Také objektiv moc optimalizací nepobral a při zoomování zejména na větším zoomu nepříjemně poskakuje. Ono i samotné zoomování je pro video nastaveno hodně do rychla a nevypadá to dobře. K mání jsou také zpomalené videosekvence ve VGA (4× zpomalené), HD (2× zpomalené) a naopak zrychlené Full HD video (2× zrychlené).
  • 4K (3840×2160 pixelů) / 30p - cca 8900 kB/s (71 Mbps)
  • Full HD (1920×1080 pixelů) / 60p - cca 5050 kB/s (40 Mbps)
  • Full HD (1920×1080 pixelů) / 30p - cca 2600 kB/s (21 Mbps)
  • HD (1280×720 pixelů) / 60p - cca 2500 kB/s (20 Mbps)
  • HD (1280×720 pixelů) / 30p - cca 1250 kB/s (10 Mbps)
  • slow motion HD 60p
  • slov motion VGA 120p
  • fast motion Full HD 15p
 
Ke stažení dávám čtyři videosekvence. Na nich můžete posoudit např. to, zda si s nimi bude rozumět váš editační software. K dispozici je 4K video (16 sekund, 141 MB) a Full HD video (9 sekund, 45 MB). Dále jsou zde také zpomalené videosekvence v HD (21 sekund, 26 MB) a VGA (25 sekund, 15 MB).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.