Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix B700: přírodovědec

13.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Coolpix B700 je ultrazoomem, který jistě zaujme velmi slušným 60× optickým zoomem, podporou RAW formátu i 4K videosekvencí. Nechybí mu ani hledáček a výklopný displej. Bude tedy tak slibný i v praxi?
Tato kapitola se podívá na problematiku focení v protisvětle. To je náročné na senzor i objektiv.
 
Nikon Coolpix B700 protisvětlo 1
 
expoziční čas 1/1600 s, clona F4,8, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
Objektiv zde vytváří odlesk, krajina je pak slabě prosvětlena a saturace barev je nižší. V RAWu uvidíte docela dobrý dynamický rozsah senzoru vzhledem k jeho velikosti. Musíte tedy počítat s tím, že při výraznějším prosvětlování se ve stínech objeví dost šumu.
 
Nikon Coolpix B700 protisvětlo 2
 
expoziční čas 1/1600 s, clona F3,8, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
V JPEGu jsou stíny velmi silně rozmyté, není v nich žádná kresba. S RAWem lze snímku dodat zdání lepší kresby, byť ta není ani tady a spíše jde o šum. Každopádně v menších rozlišeních může takový snímek vypadat slušně.
 
Nikon Coolpix B700 protisvětlo 3
 
expoziční čas 1/1250 s, clona F3,3, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
Obloha se dost přepaluje, naopak stíny jsou tmavé a odšumováním opravdu dost rozmyté. Znovu se můžeme podívat na RAW. Z oblohy zachráníte jen trochu, stínům pak tradičně můžete dodat více jasu za cenu vyššího šumu.
 
Nikon Coolpix B700 protisvětlo 3 Active D-Lighting
 
expoziční čas 1/1600 s, clona F3,3, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
Active D-Lighting je technologie, které byste se měli spíše vyhýbat. Fotoaparát má sice tendenci trochu srovnat jasy, ale snímky zároveň hodně přijdou o saturaci barev a kresbu ve stínech. Toto je snímek na nejsilnější nastavení. Pokud už chcete tuto technologii využít, držte se maximálně na nejnižším nastavení.
 
Nikon Coolpix B700 protisvětlo HDR
 
expoziční čas 1/800 s, clona F3,3, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
K dispozici je také HDR z více expozic. Jasově působí vyváženěji, především zmizel přepal na obloze. Stíny jsou stále rozmyté, ale také jsou o trochu celistvější (spíše vypadají méně ostře než rozpatlaně). Jak je vidět na autě, mohou se zde vyskytovat mírné skládací artefakty.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.