Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix B700: přírodovědec

13.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Coolpix B700 je ultrazoomem, který jistě zaujme velmi slušným 60× optickým zoomem, podporou RAW formátu i 4K videosekvencí. Nechybí mu ani hledáček a výklopný displej. Bude tedy tak slibný i v praxi?

Noční scéna

 
Pro noční focení má Coolpix B700 poměrně slušný autofokus, ale dost omezené nastavení časů. Maximem je sice 15 sekund, ale to závisí také na zvoleném režimu a citlivosti.
 
Nikon Coolpix B700 noční scéna
expoziční čas 8 s, clona F4,8, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení
 
Šum je relativně nízký, méně výrazné detaily se však rozmývají. Objektiv je schopen po přiclonění vytvářet šesticípé hvězdičky. K dispozici je také RAW snímek. Podíváme se také na výřezy při různých citlivostech pro opětovné posouzení míry šumu. Znovu zde máme JPEG i RAW (bez odšumování).
 
Nikon Coolpix B700 ISO šum noční scéna
 
výřezy z 20MPx snímků (vlevo JPEG / vpravo RAW)
 
Stejně jako v předchozích testech, i zde vypadá přijatelně ISO 100 a 200. Výše už dochází k výraznějšímu odšumování, nicméně RAW vypadá, že by se s ním ještě mělo dát pracovat. U dalších citlivostí už snímky hodně flekatí.
 
 

Standardní scéna

 
Nebudou chybět ani dva standardní snímky. Začínáme krajinkou.
 
Nikon Coolpix B700 standardní scéna krajina
 
expoziční čas 1/800 s, clona F3,3, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
Jako u většiny snímků, i zde to kazí silné odšumování (a to bylo nastaveno na nižší hodnotu). Zelená se v pozadí dost rozmývá. K dispozici je také RAW snímek. Tam sice kresbu nelze označit za superdetailní, ale alespoň něco tam je.
 
Nikon Coolpix B700 standardní scéna Mlýny Šenov
 
expoziční čas 1/1000 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 45 mm, klikněte pro zvětšení
 
Podobně to vypadá i zde. Pokud je někde oblast s nepříliš výraznou kresbou, odšumování ji považuje za šum a dost vyhladí. RAW je v tomto o mnoho lepší. Přesto je vidět, že po stranách už objektiv nezvládá moc dobře kreslit, takže i v RAWu je zde spíše lehká kresba se šumem.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.