Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix L100: lovec hmyzu

14.5.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový ultrazoom Nikon Coolpix L100 má být nenáročným fotoaparátem pro všechny příležitosti. Nabízí netradiční design, slušný 15× optický zoom, typické 10MPx rozlišení, dobré supermakro a velký 3,0" LCD displej. Jaká budou další překvapení, jež L100 přichystal?

Noční scéna


Protože u fotoaparátu Coolpix L100 nemůžete sahat na ISO citlivost, bude pro vás expoziční čas 1 sekunda dostatečný, fotoaparát jen navolí ISO 800 a světla bude dostatek. Stejně tak mnoho bude i šumu.


expoziční čas 1 s, clona F3,7, citlivost ISO 800, ohnisko 36 mm, klikněte pro zvětšení

Tento snímek ve zmenšenině vypadá pěkně, ale při detailnějším pohledu lze velmi dobře vidět spoustu šumu. Ten má na Nikon typickou charakteristiku občasných bílých nebo naopak až téměř černých pixelů, a je tedy jen velmi špatně odstranitelný v odšumovacím softwaru. Co jsem zkoušel, už se snímky při ISO 200 jsou velké problémy v odšumění.


expoziční čas 1/2 s, clona F4,7, citlivost ISO 800, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení

V režimu Noční krajina je dovolen čas maximálně 1/2 sekundy. Přestože byla opět použita citlivost ISO 800, zdá se mi, že je na snímku méně šumu než v předchozím případě. Na takto vysokou citlivost je to poměrně dobrý výsledek, pochopitelně to hezká fotografie ani náhodou není. Jen ve srovnání s jinými kompakty se stejnými parametry čipu mi snímky přijdou trochu lepší.


expoziční čas 1/4 s, clona F5, citlivost ISO 3200, ohnisko 156 mm, klikněte pro zvětšení

V režimu vysoké citlivosti může automatika navolit až ISO 3200, maximální expoziční čas je ale omezen na 1/4 sekundy. Rozlišení je sraženo na 3 megapixely. Snímek si i přes velmi vysokou citlivost zachovává slušnou úroveň barev, nebledne. Má mnoho jasového šumu, barevného zde moc není.


Standardní scéna


Zde fotoaparát obstál poměrně dobře. Obloha vykazuje trochu jasového a barevného šumu, ale to půjde snadno odstranit, takže případné úpravy snímku nebudou příliš destruktivní (čím výraznější šum, tím menší úprava stačí k tomu, aby byl snímek nepoužitelný). Trošku se tu objevuje aberace, po předchozích zkušenostech jsem čekal větší množství, takže vcelku příjemné překvapení. Míra detailů je poměrně dobrá.


expoziční čas 1/236 s, clona F7,6, citlivost ISO 80, ohnisko 41 mm, klikněte pro zvětšení

I zde vypadá být míra detailů na první pohled dobrá, nicméně některé části snímku už příliš dobře vykreslené nejsou. Jedná se zejména o jemnější trávu v pravé části snímku, která se spíše rozlévá do plochy než do náznaku stébel. Na stromech a těžní věži si lze všimnout na levých hranách chromatickou aberaci.


expoziční čas 1/500 s, clona F4,5, citlivost ISO 97, ohnisko 83 mm, klikněte pro zvětšení

Snažil jsem se kompenzací expozice do minusu nechat kresbu obloze a snížit chromatickou aberaci. Ta je stále trochu patrná. Snímek působí svým ostřením poněkud zvláštně, zejména stromy v levé části snímku jsou poměrně dost přeostřené.


expoziční čas 1/744 s, clona F3,9, citlivost ISO 80, ohnisko 47 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.