Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix L100: lovec hmyzu

14.5.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový ultrazoom Nikon Coolpix L100 má být nenáročným fotoaparátem pro všechny příležitosti. Nabízí netradiční design, slušný 15× optický zoom, typické 10MPx rozlišení, dobré supermakro a velký 3,0" LCD displej. Jaká budou další překvapení, jež L100 přichystal?
V předposlední kapitole se podíváme na 13 snímků, která doloží schopnosti a kvality fotoaparátu Nikon Coolpix L100.


expoziční čas 1/500 s, clona F4,5, citlivost ISO 200, ohnisko 83 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení

Poslední snímek je opět věnován supermakru. Hloubka ostrosti je díky dlouhému ohnisku a malé snímací vzdálenosti vskutku malá. Při ISO 120 jde opět vidět ve stínech hodně barevného šumu a u pravého květu lze na jeho levé straně vidět silnější doostřování.


expoziční čas 1/48 s, clona F5, citlivost ISO 3200, ohnisko 148 mm, klikněte pro zvětšení

Přibližování a přitom snímání z krátké vzdálenosti jde fotoaparátu velmi dobře. Je zajímavé, že i přes použití velmi vysoké citlivosti ISO 3200 působí snímek poměrně kvalitně. Sice je vidět šum, ale ten má spíše kinofilmový charakter, tedy jeho přítomnost je spíše příznivá a dotváří příjemný vzhled snímku. Fotografie je v rozlišení 3 megapixely, takže vzhledem k tomu i vzhledem k vysokému šumu zapomeňte na větší tisky.


expoziční čas 1/505 s, clona F3,5, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení

I zde jsem raději kompenzoval expozici stažením o 0,7 EV dolů. Obloha se tak alespoň v levé části nepřepálila. Na silně osvětlených stéblech trávy si lze všimnout chromatickou aberaci, ale jinak je snímek dobrý.


expoziční čas 1/250 s, clona F5,4, citlivost ISO 96, ohnisko 420 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

Použil jsem co největší zoom a je vidět, že fotoaparát zde chtěl zachovat čas 1/250 s a kratší. Proto již mírně zvýšil citlivost na ISO 96. Dalšímu navyšování citlivosti jsem zabránil mírným stažení expozice o 0,3 EV. Ve stínu si lze všimnout spoustu barevného šumu, ostré okraje mezi stínem a světlem (pod kočkou) trpí chromatickou aberací a srst má poněkud měkčí kresbu. Pro běžný tisk je ale kvalita snímku postačující.


expoziční čas 1/328 s, clona F7, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

Objektiv zde opět ukazuje, že ve střední části obrazu nemá problém s chromatickou aberací, zatímco na krajích a zejména v rozích již problémem je. Vpravo dole jsou silné modré okraje hran. Obloha opět překvapí poměrně velkým množstvím barevného šumu.


expoziční čas 1/584 s, clona F4,5, citlivost ISO 400, ohnisko 83 mm, korekce -0,7 EV. klikněte pro zvětšení

Zde opravdu nepochopím volbu citlivosti ISO 400. Mohla být klidně menší, vždyť čas je velmi krátký. Supermakro fotoaparátu skutečně velmi dobře jde, jen je třeba dávat pozor na snímací vzdálenost, abyste udrželi stejnou vzdálenost zaostření. Mně se to příliš nepovedlo, snímek není plně ostrý.


expoziční čas 1/297 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 83 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

Tento malinký pavouček se na fotce tváří jako poměrně velká potvůrka. Rozostření pozadí je díky delšímu ohnisku a velmi krátké snímací vzdálenosti velmi silné, vždyť díra ve stromu za pavoukem od něj byla zhruba 4 centimetry.


expoziční čas 1/254 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 83 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

Abych dostál nadpisu recenze, přidám ještě jednu fotografii hmyzu. Sice schovaný za trávou, ale každopádně je vidět, že hmyzí makra pro fotoaparát nejsou problémem. Tento snímek trápí chromatická aberace.


expoziční čas 1/125 s, clona F5,4, citlivost ISO 359, ohnisko 420 mm, klikněte pro zvětšení

Světelnost F5,4 na nejdelším ohnisku patří k těm horším, a tak se nelze divit, že i při poměrně slušném světle bude mít fotoaparát tendenci navyšovat ISO citlivost. ISO 359 je na denní fotku opravdu dost, objevuje se typický šum Nikonů s občasnými výrazně jasově odlišnými pixely. Zdá se to být způsobeno doostřováním obrazu, alespoň Nikon Coolpix P6000 toto dělal také.


expoziční čas 1/520 s, clona F4,5, citlivost ISO 160, ohnisko 83 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

Opět bylo použito zbytečně vysoké ISO. Lze opět vidět, že supermakro fotoaparátu opravdu jde, tento snímek rzi na stožáru to ostatně dokládá. Šum má opět typický charakter kompaktů Nikon.


expoziční čas 1/524 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 83 mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení

Nemohu si pomoci, ale focení maker s tímto fotoaparátem opravdu nemá mezi kompakty obdoby. Pokud stáhnete expozici, trochu potlačíte chromatickou aberaci, můžete se také dočkat nižší citlivosti a nižšího šumu.


expoziční čas 1/370 s, clona F4,7, citlivost ISO 400, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení

Toto je zas ukázka, kde to fotoaparátu moc nejde. Ostřil jsem na přední část auta, tedy trochu tmavší oblast. Expozice je ale v celé spodní polovině snímku dobrá. Proč je tedy pozadí až tak silně přepálené, netuším. Rovněž mi není jasné, proč fotoaparát volil vysokou citlivost ISO 400. Zbytečně je zde více šumu (při této citlivosti má trochu nepříjemný charakter), i když nutno říci, že na svou třídu (1/2,33" snímač s 10 MPx) je na tom snímek s jeho množstvím poměrně dobře. Škoda, že jsem zde neměl zapnutou korekci expozice, snímek by jistě dopadl lépe.


expoziční čas 1/502 s, clona F5,4, citlivost ISO 80, ohnisko 420 mm, klikněte pro zvětšení

Další ukázka největšího přiblížení. I při citlivosti ISO 80 je obloha barevně zašuměna a totéž platí i pro stíny na pravé straně. Na LCD displeji to vypadalo, že je snímek přímo brutálně postižen chromatickou aberací, ve skutečnosti jí ale fotografie vůbec tak výrazně netrpí.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.