Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix L100: lovec hmyzu

14.5.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový ultrazoom Nikon Coolpix L100 má být nenáročným fotoaparátem pro všechny příležitosti. Nabízí netradiční design, slušný 15× optický zoom, typické 10MPx rozlišení, dobré supermakro a velký 3,0" LCD displej. Jaká budou další překvapení, jež L100 přichystal?
Upřímně řečeno, skutečně nevím, jak nový Nikon Coolpix L100 zhodnotit. Tento fotoaparát je totiž nabit téměř extrémními pohledy na věc, že pro někoho to z hlediska určitých vlastností bude naprostý propadák, zatímco pro jiného naprostá bomba.

Předně lze pochválit zajímavý design a výborné ovládání přístroje, které je navíc vskutku rychlé. S přístrojem se opravdu pracuje velmi intuitivně, nikde žádné prodlevy, prostě paráda. Objektiv s 15× zoomem nabízí příjemný rozsah ohnisek. Velkou radost udělají také ostřící vzdálenosti zhruba do 100mm ohniska a především naprosto famózní supermakro, které pracuje při ohnisku 83 milimetrů. Ostřící vzdálenost je v tomto případě pouhých 0,5 centimetru. Toto vám jen tak nějaký kompakt nenabídne, pokud vůbec nějaký. Přiblížení je tedy velmi dobré.

Fotoaparát potěší velmi dobrou rychlostí, nezdržuje, pracuje rychle a bez problémů. Výhodou je také velmi rychlé sekvenční snímání v rozlišení do 3 megapixelů. Pokud se vrátím ještě k objektivu, je dobré, že netrpí příliš na odlesky. V protisvětle také dobře funguje funkce D-Lighting. Úroveň šumu je na vyšší citlivosti ve srovnání s ostatními kompakty se stejně velkým čipem překvapivě dobrá, občas mrzí jen jeho nepříjemná charakteristika.



Coolpix L100 má bohužel i několik negativních vlastností. A stejně jako pozitiva byla dost výrazná, i negativa jsou na tom podobně. Předně je to naprosté minimum možností nastavení. To by ani tak nevadilo, ale absence možnosti nastavit ISO citlivost je už dost velkou chybou. První adept na změnu v příštím firmwaru. Další zajímavostí je nutnost používat nenabíjecí alkalické AA baterie. Na nabíjecí články fotoaparát v podstatě nefunguje.

Update: S novějším firmware jsou NiMH akumulátory podporovány.

Nepotěší ani špatná světelnost objektivu a především výrazná chromatická aberace na krajích obrazu a obecně silné světelné rozmazávání obrazu na výrazně nasvícených plochách. S tím souvisí nutnost stahovat expozici snímků, čímž se aberace trochu sníží a zabrání přepalům. Výtečné ovládání je bohužel pokaženo nutností přechodu mezi fotografickými režimy speciálním tlačítkem, namáčknutí spouště nefunguje. Doufám, že v příštím firmwaru bude toto opraveno, protože se jedná o nepříjemnou, úplně zbytečnou a hlavně tak jednoduše odstranitelnou záležitost.

LCD displej má sice velkou úhlopříčku, ale silně zvyšuje saturaci snímku, čímž doslova brutálně zvýrazňuje chromatickou aberaci, ta však naštěstí na skutečných snímcích ani zdaleka není tak patrná. Jde tedy čistě jen o záležitost displeje. Při prohlížení snímků na LCD displeji se bohužel neukazují hodnoty expozičních nastavení, což lze ale pochopit z důvodu nemožnosti je vůbec ve fotoaparátu při focení nastavovat. Jak je u kompaktů Nikon obvyklé, vyvážení bílé při žárovkovém světle nefunguje právě nejlépe.

Ve výsledku Nikon L100 má sice pár chybiček v objektivu (chromatická aberace, trochu podprůměrná světelnost), ale jinak se jedná o svižný, dobře ovladatelný fotoaparát, který sráží na zem pouze pár zbytečných omezení firmwaru. To lze ale snadno odstranit. Osobně mě např. supermakro tak nadchlo, že bych klidně překousl zvláštní napájení a ládoval fotoaparát alkalickými bateriemi.

Z fotoaparátu prostě máte pocit nadšení, ale pořád se objevuje něco, co překáží, nějaký klacek hozený pod nohy. Takový, který tam ale nemusí být, kdyby se chtělo (tedy kdyby Nikon vydal nový firmware, který umožní vyjetí z menu namáčknutím spouště, povolí nastavit ISO citlivost, zlepší nastavení expozice v silném světle,...). Ačkoli tento fotoaparát patří do třídy ultrazoomů, v dnešním stavu firmwaru je vhodný spíše pro ty, kteří milují makrofotografii, ale nechce se jim utrácet mnoho tisíc za zrcadlovku s makro objektivem. Pro takové může být L100 opravdu velmi zajímavou levnější alternativou ve třídě kompaktů.


Výborné ovládání
Chybějící podpora nabíjecích AA článků (se starším firmwarem)
Dobrý rozsah ohnisek
Minimum nastavení (chybí zejména ISO)
Geniální supermakro
Chromatická aberace a světelnost objektivu
Sekvenční snímání (varianta do 3MPx)
Přechod mezi režimy výhradně tlačítkem
Ikona Odkaz na databázi
Přesaturovaný obraz na LCD displeji
Cena v době testování: 7 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Nikon Coolpix L100 děkujeme Nikonu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.