Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix L810: pro nenáročné

14.8.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes si můžete přečíst recenzi jednoho z nejprodávanějších kompaktů na českém trhu. Jedná se o ultrazoom Nikon Coolpix L810, který lze pořídit za 5000 korun. Nabízí 16MPx snímač a objektiv s 26× optickým zoomem i stabilizací. Je jeho úspěch oprávněný?

Optický a digitální zoom


Objektiv NIKKOR slibuje 26× optický zoom a velmi široké 22,5mm ohnisko.




expoziční čas 1/320 s, clona F3,1, citlivost ISO 80, ohnisko 22,5 mm, klikněte pro zvětšení



Úhel záběru je skutečně rekordně široký, 22,5mm ohnisko se tu ukázalo v plné síle. Středová ostrost a detailnost je celkem přijatelná (v rámci třídy) a docela mě potěšila rozumná ostrost i v rozích. Pochopitelně je slabší než u prostřed, ale propad není příliš drastický. Chromatická aberace je mírná.




expoziční čas 1/125 s, clona F5,9, citlivost ISO 80, ohnisko 585 mm, klikněte pro zvětšení



26× optický zoom se projevuje opravdu výrazným přiblížením. Značka je přiměřeně ostrá, pozadí je na tom trochu hůře. To je ale dáno také tím, že je už na hraně pásma plné hloubky ostrosti.




expoziční čas 1/1500 s, clona F3,1, citlivost ISO 80, ohnisko 22,5 mm, klikněte pro zvětšení



I tady se v plné síle ukazuje 22,5mm ohnisková vzdálenost. Úhel záběru je opravdu velmi široký. Středová ostrost je přiměřená, směrem k rohům se trochu zhoršuje a kresba se dost třepí.




expoziční čas 1/500 s, clona F5,9, citlivost ISO 80, ohnisko 585 mm, klikněte pro zvětšení



Bílé auto nešlo na původním snímku skoro vidět, zde tvoří poměrně velkou část plochy snímku. Na takto velkou vzdálenost se už dost projevují atmosférické vlivy, nicméně je vidět, že objektiv kreslí docela detailně až do rohů.




expoziční čas 1/500 s, clona F5,9, citlivost ISO 80, ohnisko 585 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení



4× digitální zoom lze použít jen pro opravdu velmi malá výsledná rozlišení. I u 1MPx snímku (což by mělo být skutečné rozlišení 4× digitálně přiblíženého snímku) je vidět výrazná neostrost a absence detailů.


Měření rychlosti


Vyzkoušíme také rychlost přístroje. Obraz je zpracováván procesorem EXPEED C2, k testu jsme využili SDHC kartu SanDisk Extreme, která slibuje zapisovací rychlosti až 30 MB/s.

  • První snímek - 2,1 sekundy
  • První snímek se zoomem - 8,4 sekundy
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,5 až 1,1 sekundy (první hodnota platí pro předostření z předchozího snímku)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 0,6 až 2,6 sekundy (totéž co u wide)
  • Odezva na spoušť - celkem OK
  • Prodleva mezi snímky - 2,9 sekundy
  • Prodleva mezi snímky s bleskem - 6,4 sekundy
  • Sekvenční snímání - 1,2 fps (po 5 snímcích 0,25 fps, ukládání 22 sekund)
  • Přezoomování - 2,85 sekundy

Je zajímavé, jak letargicky se Coolpix L810 projevuje, přestože má vcelku moderní procesor EXPEED C2. Náběh je spíše pomalejší, ostření je s trochou nadsázky téměř nekonečné, jedinou záchranou je předostření z minulého snímku. Pokud ostříte znovu (tzn. např. po zapnutí přístroje), připravte se na ta větší čísla z výše zmíněného výčtu rychlostí. Tedy lehce přes 1 sekundu na širokém a více než 2,5 sekundy na delším ohnisku. Za horšího světla se i na nejširším ohnisku připravte tak na 3 sekundy! Prodleva mezi snímky je dlouhá a co je opravdu hodně zajímavé, je neuvěřitelné pomalé ukládání na kartu. Většina snímků má 6 až 7 MB a toto množství dat se běžně ukládá zhruba 6 sekund od pořízení, tedy rychlostí 1 MB/s! Zkoušel jsem čtyři různé karty od běžných Class 4 až po Class 10 a všude se fotoaparát choval zhruba stejně.


Scénické, barevné a další režimy


Nabídka scénických režimů je naprosto standardní bez nějakých vyložených zajímavostí, my se tedy podíváme alespoň na panoramata. Ta lze snímat pomocí překladů z původního snímku a počet je omezený až tím, kdy snímání zastavíte tlačítkem OK. Automatické skládání tu není, vše musíte složit doma v počítači. Výhodou také je, že nejste omezeni žádným konkrétním ohniskem.




expoziční čas 1/400 s, clona F4,4, citlivost ISO 80, ohnisko 86 mm, klikněte pro zvětšení



Další velkou výhodou je to, že snímáte fotografie v plném rozlišení a v tomto případě jsem tak dosáhl neuvěřitelného rozlišení 12674×4465 pixelů. Software ArcSoft Panorama Maker 6 zvládl poskládat snímek bez nějakých zbytečných artefaktů.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.