Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P100: nejrychlejší ultrazoom

5.5.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Naším testem prošel i nový ultrazoom Nikon Coolpix P100. Staví na základech svého předchůdce, přinesl však i několik novinek v podobě 26× optického zoomu a 10MPx CMOS BSI snímače. Nechybí ani výklopný displej a rychlé sekvenční snímání. Jak si povede v praxi?
Velikost čipu je tradičních 1/2,3". Oproti Nikonu Coolpix P90 bylo rozlišení sníženo z 12 megapixelů na 10 MPx. Nicméně se také změnil typ čipu z CCD na CMOS s technologií BSI. Ta vylepšuje vlastnosti klasických CMOS čipů, které s CCD čipy jen těžko soupeřily. Na modré ploše uvidíte jasový šum, na bílé pak barevný a malá písmena mohou sloužit jako indikátor zachování detailů.


testovací snímek


ISO 160

Nejnižší citlivost je poměrně vysokých ISO 160, což je vzhledem k malému rozměru čipu a 10 megapixelům poněkud nepříjemná zpráva. Fotografie i na nejnižší citlivosti tak mají větší množství šumu. Nikon ale nasazuje opravdu hodně silné odšumování, doplněné o doostřování. Barvy jsou poněkud slabší, na snímku je spousta ustřelených pixelů, zbytek je silně vyhlazen.


ISO 200

Citlivost ISO 200 přináší zvýšení vyhlazování, detaily jsou poněkud slabší.


ISO 400

Další navýšení citlivosti výrazně zvyšuje počet ustřelených pixelů, za které může jak odšumění, tak i zbytečné doostřování, které je lepší potlačit nebo vypnout.


ISO 800

ISO 800 dále patlá obraz, detaily se hodně ztrácí, ustřelených pixelů je sice méně, ale o to jsou výraznější.


ISO 1600

S navýšení na ISO 1600 trend pokračuje. Obraz je ještě více vyhlazen a ustřelené pixely jsou skutečně hodně výrazné.


ISO 3200

Nejvyšší citlivost ISO 3200 ztrácí detaily a přináší znatelnější jasový šum. Nikon Coolpix P100 bohužel díky silnému odšumění nedokáže ani na nejnižší citlivosti přinést opravdu čistý snímek. Podíváme se také na snímky plyšového zajíce, kde na fousech bude vidět zachování detailů.


testovací snímek


ISO 160


ISO 200

ISO 400


ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

Na citlivostech ISO 160 a ISO 200 jsou snímky ještě poměrně detailní, Od citlivosti ISO 400 začíná lehce růst rozmazávání, které je od ISO 800 hodně silné. Na dalších citlivostech je odšumování doslova přehnané. Jako poslední se v této kapitole podíváme na snímky bílé plochy.


ISO 160


ISO 200

ISO 400


ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

V podstatě na všech citlivostech je vidět jasový šum. Zatímco na ISO 160 a ISO 200 má ještě poměrně příjemnou strukturu, s vyššími citlivostmi je vidět větší vyhlazování, ale i více ustřelených pixelů. Na grafu vidíte, že barevný šum je odstraňován, všechny barevné složky kopírují tu jasovou. Pokud stáhnete doostřování snímku, výrazně klesne úroveň šumu, který nevzniká ani tak z šumícího čipu jako z onoho naprosto zbytečného a kontraproduktivního doostřování.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.