Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P300: nenápadný šikula

3.8.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na zoubek novému kompaktu Nikonu, modelu Coolpix P300. Ten přináší 12MPx CMOS BSI čip s podporou mnoha zajímavých technologií jako HDR, Full HD video. Zajímavý je i objektiv se světelností F1,8! Jaký bude?

Autofokus, ostření


Fotoaparát nabízí pouze autofokus. Co se týče výběru ostřících bodů, nabídka je velmi bohatá. Máme zde detekci tváří, která vůbec není špatná, dále automatický výběr bodů (z devíti možných), který rovněž funguje docela dobře. Líbil se mi manuální výběr jednoho z 99 bodů, což se hodí např. při focení ze stativu. Dále je zde středové ostření a sledování objektu. To má přiměřenou funkčnost, občas něco ztratí, ale v zásadě funguje. Jako poslední je tu sledování obličeje, což je kombinace detekce tváří a sledování objektu.

Dále u Coolpixu P300 najdete jednorázové ostření AF-S a průběžné ostření AF-F. To při hledání optimální ostrosti hodně rozostřuje obraz, ale ve výsledku pomáhá zkrátit dobu ostření. Rychlost ostření je docela slušná, horší je to s úspěšností. Fotoaparát občas "nezasáhne" cíl a je nutno ostřit opakovaně. Podobně jako kdysi u Coolpixu P7000, i zde řeší problém automatický výběr z 9 bodů, který má větší pravděpodobnost, že aspoň jeden bod trefí něco, podle čeho správně zaostří. V noci je rychlost ostření přijatelná, pro dobrou úspěšnost chce však hodně kontrastní hrany.





Ostřící vzdálenosti jsou cca 10 až 45 centimetrů dle ohniska. Při makru se na širších ohniscích budete pohybovat i kolem 1,5 centimetru, na delších pak kolem 25 cm.





Přepočtené zvětšení se do 50mm ohniska pohybuje kolem 0,8×, takže na nejlepší makro je lepší trochu přizoomovat (oblast zeleného trojúhelníčku na displeji a dva kroky za ním - tam, kde je světelnost objektivu F2,8 - nejde navolit nižší clona). S větším zoomem už zvětšení rychle klesá, nicméně i tak je telemakro docela dobré.



expoziční čas 1/50 s, clona F2,1, citlivost ISO 200, ohnisko 31 mm, klikněte pro zvětšení



Snímek se příjemně rozmazává, hloubka ostrosti je při velmi dobré světelnosti objektivu malá. Makro samo o sobě není nijak rekordní, ale určitě se dá rozumně použít.


Nastavení expozice, automatika


Coolpix P300 je poměrně pokročilý kompakt, a tak vám nabídne vedle automatiky i prioritu clony, času a plný manuál. Měření expozice může být jen celoplošné matrix nebo se zdůrazněným středem. Na rozdíl od Nikonů v minulosti musím volbu expozice spíše chválit. Expozice je natavována bez větších tendencí k přepalování (to už je minulostí), tentokrát bych spíše naopak vytknul trochu tmavší fotografie.

Líbí se mi nastavování ISO citlivosti, u kterého si sami můžete nastavit rozsah, ve kterém se má pohybovat, a to v rozmezí ISO 160-400, 160-800 nebo 160-1600. Můžete tak kontrolovat maximální míru šumu u snímků focených automatikou. Výběr citlivostí pak začíná na ISO 160 a končí při ISO 3200. Nižší citlivost bohužel není k dispozici, což ve dne téměř vylučuje možnost focení panningu i při maximálním zaclonění.

Rozsah časů je v podstatě od 1/2000 s do 8 sekund, každý režim má ale jiné omezení, a to ještě s ohledem na citlivost. Např. 8 sekund je k dispozici jen v režimu M při ISO 160 a 1/2000 s nenavolíte, pokud máte clonu F1,8. 4 sekundy jsou maximem v režimech P, A, S při citlivostech ISO 160, 200 a 400 a v režimu M při ISO 200 a 400. Při ISO 800 jsou maximem 2 sekundy. 1 sekunda je pak maximální čas při ISO 1600 nebo všech režimech automatického ISO. No a nakonec při ISO 3200 nenavolíte větší čas než 1/2 sekundy. Hezky složité.





Světelnost objektivu F1,8 na nejširším ohnisku překonává všechny přístroje ve své kategorii kompaktů s 1/2,3" čipy. Pokud do přehledu přidáme ještě Canon PowerShot S95 a Samsung EX1, tak Samsung by byl výrazně lepší, ale ten přeci jen není už tak kapesní. Takže pokud jej zanedbáme, je na tom Nikon P300 opravdu výborně a např. největšího rivala, Canon IXUS 300 HS od cca 40mm ohniska vždy alespoň o 1/3 EV překonává (na nižších jsou srovnatelné).

Clona je irisová, 6lamelová. Maximální hodnota je zhruba kolem F8 (na některých krocích zoomu je o něco nižší). Fotoaparát nabízí korekci expozice od -2 EV do +2 EV. Nechybí ani bracketing, a to pro tři snímky s rozdíly až 1 EV.


Expoziční a fotografické režimy


Hlavní nabídka režimů je už tradičně vyvedena na ovládacím kolečku.




  • M (Manual) - Čas můžete nastavit od 1/2000 s do 8 sekund (viz omezení v kapitole o expozici), clona od světelnosti objektivu do cca F8 (dle ohniska). Citlivost může být pouze ruční (při automatice se použije ISO 160). Obraz na displeji se neřídí nastavením expozice, vidíte jen graf pod(pře)expozice.
  • A (Priorita clony) - Clonu lze nastavit od světelnosti objektivu do cca F8. Čas dopočítá fotoaparát, stejně jako citlivost (max. 4 sekundy za určitých podmínek). Ta může být automatická (uživatelsky nastavitelný rozsah od ISO 160 do 400, 800 nebo 1600), případně specifikovaná uživatelsky. K dispozici je korekce expozice od -2 EV do +2 EV, obraz na displeji podle toho upravuje svůj jas.
  • S (Priorita času) - Uživatel volí čas, fotoaparát clonu. Co se týče citlivosti a korekce expozice, platí totéž co pro režim A.
  • P (Program AE) - Fotoaparát volí časy a clonu v rozsahu stejně jako u režimů S a A. Otočným voličem na horní straně přístroje (vpravo) pak můžete aktivovat programový posun, tedy úpravu času - fotoaparát úměrně tomu upraví clonu, aby zůstala expozice zachována. I zde je k dispozici korekce expozice.
  • Automatika
  • SCENE
  • Noční krajina - Podle nastavení v menu udělá jednu fotku s nízkou citlivostí nebo pomocí čtyřexpozice vytvoří snímek na vysoké citlivosti, ale se sníženým šumem.
  • Protisvětlo - Zde můžete aktivovat HDR (ve třech stupních). Pokud HDR (trojexpozici) nechcete využívat, fotoaparát vás vyzve k vysunutí blesku.



expoziční čas 1/800 s, clona F8, citlivost ISO 160, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



S fotoaparátem je možno fotit až 360° panoramata (točíte se kolem vlastní osy), nicméně nevím, zda se vám bude taková nudle líbit. Rozlišení je 6400×1024 pixelů.



expoziční čas 1/640 s, clona F8, citlivost ISO 160, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



180° panoramata vypadají přeci jen o něco lépe. Samotná kvalitaje spíše průměrná, ať už vezmeme v potaz malé rozlišení 3200×1024 pixelů, tak viditelné překryvy. Kdo chce lepší kvalitu, může využít další režim Panorama s asistencí, kdy vyfotí snímky ručně a slepí je na počítači. Dále se ve zkratce podíváme na několik "speciálních efektů".



změkčující filtr



nostalgický sépiový efekt



kontrastní monochromatický efekt



high-key



low-key



Nyní se podíváme i na scénický režim Krajina, který nabízí i multiexpoziční režim pro snížení šumu.



expoziční čas 1/125 s, clona F5,5, citlivost ISO 180, ohnisko 100 mm, klikněte pro zvětšení



expoziční čas 1/125 s, clona F5,5, citlivost ISO 160, ohnisko 100 mm, multiexpozice, klikněte pro zvětšení



Rozdíly mezi snímky nejsou sice moc velké, ale přeci jen má multiexpoziční snímek trochu jemnější obraz. Není tak nepříjemně doostřovaný a působí trochu detailněji.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.