reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P300: nenápadný šikula

3.8.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na zoubek novému kompaktu Nikonu, modelu Coolpix P300. Ten přináší 12MPx CMOS BSI čip s podporou mnoha zajímavých technologií jako HDR, Full HD video. Zajímavý je i objektiv se světelností F1,8! Jaký bude?

Příslušenství


Fotoaparát obdržíte v malé černé krabici.





Uvnitř je dále základní manuál, CD-ROM, USB a AV kabel, nabíjecí adaptér. Li-Ion akumulátor a poutko na ruku.





Výdrž baterie


O napájení se stará Li-Ion akumulátor EN-EL12 s napětím 3,7V a kapacitou 1050 mAh. Podle normy CIPA má vydržet na 240 snímků nebo 65 minut Full HD videa. Upřímně řečeno, buď nějak divně fotím nebo norma CIPA nemá se skutečností nic společného, ale nebyl nejmenší problém dosáhnout 450 snímků na jedno nabití. Výdrž je skutečně velmi dobrá (je však pravda, že jsem téměř nepoužíval blesk díky dobré světelnosti objektivu).


Dodaný software


K přenosu snímků do počítače slouží aplikace Nikon Transfer 2. Graficky to sice není žádný zázrak, je na první pohled trochu složitější, ale funkční je velmi dobře. Chválím zejména bohaté možnosti konfigurace.





Nahrané snímky se pak ukážou v aplikaci ViewNX2. Jedná se o docela pěknou aplikaci, která má sice místy trochu domotané ovládání, ale funkčně na tom není zle.





Snímky si lze zobrazit ve větším a možnosti editace vůbec nejsou k zahození. Přišlo mi, že je zde poněkud méně grafických hračiček a více těch užitečných věcí jako záchrana přepalů nebo naopak vytažení stínů, hodí se i práce s chromatickou aberací (softwarové potlačování ale není přehnaně účinné, vhodné spíše pro slabší aberaci).





Zobrazení displeje a menu


LCD displej má velmi vysoké rozlišení 921.600 bodů (640×480 pixelů), a tedy i velmi krásný obraz. Dole se ukazují expoziční nastavení, vazba na ovládací prvky je rychlá a přesná (jedno cvaknutí kruhového voliče je jedna úprava volby). U manuálního režimu vidíte pouze graf expozice nalevo, obraz se podle nastavení vůbec neřídí. Napravo je jedno z mnoha malých menu, zde věnované korekci expozice a nastavení barev.


Menu má tři záložky, kde se ta první věnuje fotografickým nastavením, v té druhé jsou pak videosekvence (výběr rozlišení a stylu ostření).


Ve třetí záložce najdete technická nastavení přístroje. Zobrazení videosekvencí vidíte napravo.


Fotografie se zobrazuje celoplošně s několika málo informacemi, tlačítkem OK lze zvolit menší náhled s histogramem a trochu bohatším zobrazením expozičních informací. Snímky v malém náhledu bohužel nelze zvětšovat.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama