Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P330: do vyšších sfér

24.6.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Novým Coolpixem P330 nás Nikon dost potěšil. V kompaktním těle nyní najdeme větší 1/1,7" senzor, objektiv dostal dokonce i o trochu větší zoom a nově je podporován i formát RAW. Jak moc velká změna k lepšímu to tedy bude?

Příslušenství


K fotoaparátu dostanete poutko, Li-Ion akumulátor EN-EL12, nabíjecí adaptér, USB kabel, AV kabel, CD-ROM a základní verzi manuálu.






Výdrž baterie


O napájení se tu stará Li-Ion akumulátor EN-EL12 s napětím 3,7V a kapacitou 1050 mAh, Nikon udává výdrž na 200 snímků, což je v této kategorii opravdu málo. Bohužel skutečnost je lepší jen o trochu, a to jsem GPS téměř nepoužíval. Běžně jsem se pohyboval okolo 215 až 275 snímků. Baterie se nabíjí ve fotoaparátu.


Dodaný software


Fotoaparát je dodán s programem ViewNX 2, který slouží zejména k základním úpravám snímků včetně RAWů. V jedné z předchozích podkapitol jsme si také ukázali, že se dá použít k přiřazování GPS souřadnic snímkům a zobrazování GPS logu.





Okno je rozdělené na dvě základní části, vlevo je navigace ve složkách, vpravo jsou pak náhledy snímků. Šipečka úplně vpravo pak umožňuje zobrazit EXIF informace.





Snímky si lze zobrazit ve velkoplošném náhledu.





Snímky lze vcelku bohatě upravovat, základní úpravy RAWů tu najdete včetně bohaté možnosti práce s dynamickým rozsahem. Na profesionální RAW konvertory to ale pochopitelně nemá.


Zobrazení displeje a menu


Displej s vysokým rozlišením zobrazuje náhledy velmi pěkně, ikonky vypadají lehce zastaraleji. Rozmístění ikonek je trochu chaotické, dole máte expoziční nastavení a další ikonky s různými tvary jsou pak různorodě rozházeny po levé a pravé straně. Na pravém snímku vidíte výběr ostřícího bodu. U manuálního ostření se pak náhled zvětšuje, je detailnější a ukazuje se i zaostřená vzdálenost.


Při otáčení kruhového voliče režimů se ukazuje jeho animace i na displeji, což usnadňuje orientaci ve tmě. Vpravo pak vidíte výběr samospouště.


Hlavní menu má čtyři oddíly. První se věnuje fotografickým nastavením a jak už bylo řečeno v první kapitole, velkou nevýhodou tohoto menu je pomalost. Proklikat se mezi položkami skutečně zabere vcelku dlouhou dobu, odezvy jsou dlouhé a nastavování pomalé. Zde něco viditelně "nestíhá". Druhá záložka je věnovaná videosekvencím.


Třetí si pak bere nastavení GPS a poslední má nastavení spíše technického rázu.


Zobrazení displeje může být celoplošné v podstatě bez informací. Je možné si náhled trochu zmenšit, doplnit o rozměrný histogram a trochu informací o fotografických nastaveních.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.