Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P500: univerzální dalekohled

8.8.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dalším testu se podíváme na rekordní fotoaparát. Je jím Nikon Coolpix P500, který přináší rekordně široké ohnisko 22,5 mm a rovněž rekordní 36× optický zoom. Jak dokáže tyto vlastnosti ukázat v praxi, na to se dnes podíváme.

Autofokus, ostření


Nikon Coolpix P500 nabídne autofokus i manuální ostření. Při něm se na displeji zvětšuje náhled, nicméně i přes CMOS technologii čipu jde jen o resamplovaný (zvětšený) obraz, který už na displeji byl. Žádných dalších informací navíc se tedy nedočkáte a ani přes vysoké rozlišení displeje není manuální ostření tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vazba tlačítek na úpravu ostřící vzdálenosti je ale zvolená velmi dobře.

K dispozici je jednorázový i průběžný autofokus. Ten o trochu zrychluje ostření, ale v zásadě není potřeba jej používat. Žere baterii a zrychlení není tak výrazné, aby to za to stálo. Detekce tváří je dobrá, automatický výběr bodů (z 9 možných) je také bez větších potíží. Sledování objektu má docela dobrou úspěšnost a pak už zbývá jen středové ostření a manuální výběr z 99 bodů (vhodné např. na stativu).





Ostřící vzdálenosti postupně rostou od 4 centimetrů až na dva metry, v makro režimu do cca 90mm ohniska můžete fotit ze 3 až 4 centimetrů (na 32mm ohnisku z necelého půl centimetru, zde také dosáhnete maximálního 1,2× přepočteného zvětšení), pak to roste. Nicméně ještě na 550mm ohnisku můžete fotit z méně než 70 centimetrů a lze tak dosáhnout 0,6× přepočteného zvětšení a tedy skvělého telemakra. Na delších ohniscích je zvětšení asi 0,4×, což také není špatné, ale už zbytečné.





Rychlost ostření je na širších ohniscích přiměřená, bohužel starší Nikony v tomhle byly o něco lepší. Zhruba ještě do ohniska nějakých 400-500 milimetrů je ostření akceptovatelně rychlé (s určitými prodlevami mezi snímky a podobně), ale od této hranice se připravte, že vám ostření může zabrat opravdu obrovské množství času. Autofokus je na nejdelších ohniscích opravdu velmi pomalý a využití přístroje značně limituje. Rychle ostří jen v případě, že jsou ve scéně velmi kontrastní linie. Úspěšnost ostření je spíše průměrná, zejména na delších ohniscích a za horšího světla.



expoziční čas 1/25 s, clona F3,7, citlivost ISO 400, ohnisko 32 mm, klikněte pro zvětšení



Makro sice není až tak vynikající jako u předchozího modelu Coolpix P100, ale rozhodně není k zahození. Zklame výraznější chromatická aberace.


Nastavení expozice, automatika


Ve fotoaparátu najdete automatiku, prioritu clony, času i plný manuál. Měření expozice může být celoplošné matrix, se zdůrazněným středem, bodové a bodové v místě ostřícího bodu. Jak je u nejnovější generace Nikonů už zvykem, měření expozice už nemá takovou tendenci přepalovat a korekce není až tak kriticky potřeba (občas ale neuškodí).

Citlivosti nabízí rozsah od ISO 160 do ISO 3200, přičemž automatiku můžete omezit maximální citlivostí ISO 200, 400, 800 nebo 1600, čímž lze dobře regulovat maximální míru šumu. S expozičními časy je už trochu problém. Nejkratší čas je 1/1500 sekundy, neuškodil by někdy i kratší. Nejdelší čas je pak 8 sekund, ale to jen za určitých podmínek v určitých citlivostech v určitých režimech. Rovnou vás odkážu na manuál, protože těch zákonitostí kdy, co a jak, je na půlku recenze. Nemá smysl se tím zde zdržovat. Jen vězte, že čím vyšší citlivost, tím kratší je většinou onen maximální čas.





Kapitolou samou pro sebe je nastavování clony a světelnost. F3,4 na nejširším ohnisku není vůbec příjemná hodnota a pokud se nepletu, žádný fotoaparát této kategorie nemá počáteční světelnost horší než F2,8. Coolpix P500 má hned o téměř 2/3 EV horší světelnost. Se zazoomováním se postupně rozdíly snižují, ale např. proti rekordmanovi, Panasonicu FZ45/FZ100 má světelnost ve skoro celém rozsahu o téměř 1 EV horší. A to rozhodně není málo.

Teprve na těch nejdelších ohniscích (od cca 600 mm) se s konkurencí začíná srovnávat. Na dvou místech (u 80mm a 240mm ohniska) světelnost lehce poskočí a zlepší se. To jsou v podstatě jediná místa, kde se jakž takž srovnává s tou nejhorší konkurencí. K dispozici je tradiční korekce expozice od -2 EV do +2 EV, nechybí ani expoziční bracketing s až 1EV rozestupy (max. 3 snímky).


Expoziční a fotografické režimy


Na hlavním kolečku najdete všechny důležité fotografické režimy.




  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice, kdy uživatel volí čas i clonu. Čas lze nastavit od 1/1500 sekundy do 8 sekund, v závislosti na ISO citlivosti se ale maximální možný čas může lišit (být menší). Clonu můžete nastavit od hodnoty světelnosti objektivu do F8. Citlivost nabízí rozsah ISO 160 až ISO 3200, pokud máte nastavenu automatiku, použije se ISO 160. Úroveň pod(pře)expozice podle displeje nepoznáte (ani po namáčknutí spouště), k dispozici je jen malinký graf.
  • A (Priorita clony) - Clonu nastavuje fotograf od světelnosti objektivu do F8, čas volí automatika. Citlivost může být navolena ručně od ISO 160 do ISO 3200, případně nechána na pospas automatice (uživatel může volit maximální možnou citlivost, a to ISO 200, 400, 800 nebo 1600). Korekce expozice může být od -2 EV do +2 EV.
  • S (Priorita času) - Zde naopak uživatel volí čas od 1/1500 s do 8 sekund (u vyšších citlivostí je max. čas nižší), fotoaparát dopočítá clonu. Pro citlivost a korekci platí totéž co v režimu A.
  • P (Program AE) - Automatická volba expozice, rozsahy clon viz režim A, pro citlivost a korekci platí totéž. Maximální možný čas je 2 sekundy. Otočným voličem vzadu lze aktivovat programový posun, tedy úpravu clony a času bez toho, aniž by se změnila výsledná expozice.
  • Auto
  • SCENE
  • Noční krajina - Na výběr je snímání ze stativu (upřednostňuje nízké ISO) a z ruky, kdy naopak raději volí vyšší citlivost. pokud ikonka režimu zezelená (nevím ale, jaká je podmínka pro to, aby se tak stalo), fotí fotoaparát údajně pomocí multiexpozice.
  • Noční portrét
  • Protisvětlo - Základní režim řeší srovnání jasů bleskem, lze ale zapnout HDR, které za určitých podmínek (zezelená ikonka režimu) provede multiexpozici.
  • Inteligentní portrét
  • Uživatelská nastavení - Sem si můžete uložit nějaké oblíbené nastavení fotoaparátu pro určitou příležitost (třeba nastavení pro panning, makro nebo podobně).



expoziční čas 1/1500 s, clona F3,5, citlivost ISO 160, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení



360° panorama sice nebude mít moc využití, ale pokud se vám líbí, můžete jej docela snadno vyfotit. Výsledné rozlišení činí 6400×1024 pixelů. Detaily jsou výborné, nicméně překlady snímků si můžete na některých místech všimnout.



expoziční čas 1/1500 s, clona F3,5, citlivost ISO 160, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení


U 180° panoramatu platí v podstatě totéž. Kvalita dobrá, přesahy občas viditelné.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.