Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P500: univerzální dalekohled

8.8.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dalším testu se podíváme na rekordní fotoaparát. Je jím Nikon Coolpix P500, který přináší rekordně široké ohnisko 22,5 mm a rovněž rekordní 36× optický zoom. Jak dokáže tyto vlastnosti ukázat v praxi, na to se dnes podíváme.

Příslušenství


Fotoaparát dostanete ve velké černé krabici





Uvnitř je fotoaparát, Li-Ion akumulátor, krytka objektivu se šňůrkou, USB kabel, AV kabel, nabíjecí adaptér, CD-ROM a krátký manuál.





Výdrž baterie


Napájení má na starosti Li-Ion akumulátor EN-EL5. Jeho napětí činí 3,7V, kapacita pak 1100 mAh. Podle normy CIPA činí výdrž pouhých 220 snímků nebo 80 minut Full HD videa, což jsou údaje typické spíše pro malé kapesní kompakty. Jak už je zvykem, pokud fotíte na režim P a podobné bez různých průběžných ostření, detekcí tváří a blesku, není problém se dostat na čísla mnohem vyšší. Při testu jsem se pohyboval mezi 330 a 345 snímky, což je o polovinu více, než udává výrobce. Nicméně hodnota je to i tak lehce podprůměrná. Nabíjení probíhá ve fotoaparátu a trvá, a teď se držte, 5 hodin!


Dodaný software


K přenosu snímků do počítače slouží aplikace Nikon Transfer 2. Graficky to sice není žádný zázrak, je na první pohled trochu složitější, ale funkční je velmi dobře. Chválím zejména bohaté možnosti konfigurace.





Nahrané snímky se pak ukážou v aplikaci ViewNX2. Jedná se o docela pěknou aplikaci, která má sice místy trochu domotané ovládání, ale funkčně na tom není zle.





Snímky si lze zobrazit ve větším a možnosti editace vůbec nejsou k zahození. Přišlo mi, že je zde poněkud méně grafických hračiček a více těch užitečných věcí jako záchrana přepalů nebo naopak vytažení stínů, hodí se i práce s chromatickou aberací (softwarové potlačování ale není přehnaně účinné, vhodné spíše pro slabší aberaci).





Zobrazení displeje a menu


LCD displej má vysoké rozlišení 921.600 bodů, takže není divu, že je obraz krásně ostrý. Zobrazení ikonek je typické pro Nikon, dole se tedy zobrazují expoziční nastavení, nalevo je pak graf expozice. Bohužel v manuálním režimu se jas náhledu nepřizpůsobuje nastavené expozici, v ostatních ano. Vpravo vidíte uživatelské polohování ostřícího bodu.


Zde je typické menu pro volbu ostřících režimů, podobné je např. i pro blesk nebo samospoušť. Napravo je natáčení videosekvencí.


Zobrazování snímků může být celoplošné, případně se základními informacemi jako datum pořízení, název souboru, rozlišení a počet snímků. Tlačítkem DISP můžete obrázek zmenšit, ale doplnit jej o histogram a aspoň nějaká expoziční nastavení. Pozor na to, že zmenšený náhled nelze zvětšovat.


Hlavní menu se dělí na tři záložky. První se věnuje fotografickým nastavením, druhá si bere na paškál videosekvence.


V té třetí pak naleznete technická nastavení fotoaparátu.

 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.