Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P510: lovec rekordů

21.6.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nikon opět přišel s rekordmanem ve své kategorii a jeho nový ultrazoom Coolpix P510 disponuje neuvěřitelným 42× optickým zoomem a jako první pokořil hranici 1000mm ohniska. Pojďte se spolu s námi podívat, jak tento přístroj vlastně fotí.

Příslušenství


K fotoaparátu dostanete krytku objektivu, šňůrku, popruh, Li-Ion akumulátor, nabíjecí adaptér, USB a AV kabel, základní manuál a dvě CD.






Výdrž baterie


Li-Ion akumulátor EN-EL5 má napětí 3,7V a kapacitu 1100 mAh. Podle výrobce má vydržet jen na 240 snímků nebo 70 minut Full HD videa. V praxi je ale s mírným využíváním blesku výdrž mnohem lepší. Dosáhl jsem 370 snímků na jedno nabití, a to i přesto, že jsem často využíval GPS modulu včetně protokolování.


Dodaný software


K fotoaparátu se dodává ViewNX 2 a pak Panorama Maker 6 od ArcSoftu pro tvorbu panoramat.





ViewNX 2 je poměrně příjemná, i když místy lehce nepřehledná aplikace. V levém sloupci máte adresářovou strukturu, v pravé pak náhled snímků, jejichž velikost můžete měnit. Editace snímků se neprovádí poklepáním na snímek, ale stiskem tlačítka Edit v horním menu aplikace.





Poté se dostanete k základním úpravám snímků, mezi nimiž nechybí i několik pokročilejších věcí jako je práce s jasy a stíny.


Zobrazení displeje a menu


Na LCD displeji se setkáte s příjemně ostrým obrazem. Ikonky jsou po ploše rozesety trochu chaoticky, osazen je zejména pravý sloupec. Dole vidíte expoziční hodnoty. Pravý snímek ukazuje korekci expozice, podobně vypadají i menu pro výběr nastavení blesku a další.


ISO citlivost je přístupná na horním tlačítku Fn (dle nastavení v menu). Vpravo vidíte možnost polohování ostřícího bodu.


Při otáčení horním kolečkem se objevuje animace, která vám napomůže orientaci i při horších světelných podmínkách. Pravý snímek ukazuje protokol GPS, celou zaznamenanou trasu.


Hlavní menu je děleno na čtyři záložky. První se věnuje fotografickým nastavením, druhá videosekvencím, třetí GPS a čtvrtá pak technickým nastavením.


Jako poslední je tu prohlížení snímků. To může být celoplošné s minimem informací nebo úplně bez nich, najdete tu i zmenšený náhled s histogramem a expozičními hodnotami, bohužel v tomto režimu si nemůžete zvětšit náhled. Musíte tlačítkem DISP spustit celoplošný a teprve ten lze zvětšovat do detailů.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.