Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P5100: trpělivý profesionál

31.1.2008, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Nikon P5100 je jedním z nových pokročilých kompaktů s rozlišením 12 Mpix. a CCD snímačem úhlopříčky 1/1,72“. V hořčíkovém těle se ukrývá stabilizovaný objektiv s 3,5x rozsahem. Nikon vyniká širokou funkční výbavou, mohutným gripem a sáňkami pro externí blesk.


expoziční čas 1/30 sekundy, clona F5,3, citlivost ISO 64 (pro zvětšení klikněte)


Fotoaparát sice disponuje korekcí expozice v rozsahu -2 - +2 EV, avšak automatika měření expozice fungovala vždy bez problémů a to i v protisvětle a v podvečer (viz fotografie výše). Vyvážení bílé bylo rovněž nastaveno na automatiku.


expoziční čas 1/90 sekundy, clona F4,7, citlivost ISO 64, nejdelší ohnisko (pro zvětšení klikněte)

Na širokém ohnisku je sférické zkreslení velmi výrazné a na fotografiích s rovnými liniemi (např. noční scéna v předchozí kapitole) může působit rušivě. Dlouhý konec zoomu je však zcela bez znatelného zkreslení a je tedy vhodný i pro fotografie architektury.


expoziční čas 1/60 sekundy, clona F5,3, citlivost ISO 64 (pro zvětšení klikněte)

Nejlepší výkon fotoaparát podával v podvečerních hodinách. Automatika fotoaparátu je natolik citlivá, aby dokázala i kontrastní scény exponovat bez přepalů, jak je vidět na první fotografii v galerii. Stejně výborný výkon podává i automatické vyvážení bílé, které nijak nenarušuje barevnost fotografované scény a podává zcela reálný obraz. Jen při zatažené obloze doporučuji nastavit předvolbu vyvážení bílé zataženo, což bylo zmíněno v kapitole Funkční výbava.

Níže uvedené fotografie byly exponovány z jednoho místa a dokazují, že i 3,5x optický zoom postačuje na fotografování širokých záběrů i detailů. Relativně malý rozsah ohnisek přispívá k velmi dobré optické kvalitě objektivu. Pokud by však pro někoho byl rozsah 35 - 123 mm málo, může využít digitálního zoomu. S rozlišením 12 megapixelů se není třeba digitálního zoomu bát, přesto je pravděpodobné, že jej využijí spíše začínající fotografové.


expoziční čas 1/60 sekundy, clona F3, citlivost ISO 200, ohnisko 35 mm (pro zvětšení klikněte)


expoziční čas 1/60 sekundy, clona F5,3, citlivost ISO 200, ohnisko 123 mm (pro zvětšení klikněte)