Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P5100: trpělivý profesionál

31.1.2008, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Nikon P5100 je jedním z nových pokročilých kompaktů s rozlišením 12 Mpix. a CCD snímačem úhlopříčky 1/1,72“. V hořčíkovém těle se ukrývá stabilizovaný objektiv s 3,5x rozsahem. Nikon vyniká širokou funkční výbavou, mohutným gripem a sáňkami pro externí blesk.
Ohodnotit Nikon Coolpix P5100 není vůbec snadné. Jedná se o fotoaparát vyšší střední třídy, kde se kompromisy neodpouštějí. Největším kompromisem tohoto fotoaparátu je bezesporu rychlost autofocusu, která téměř vylučuje použití v akční fotografií a reportáži. Přitom ani po dlouhém čekání autofocus často nezaostřil, přičemž manuální zaostřování není k dispozici. Až na tuto vadu je Nikon P5100 téměř dokonalým fotoaparátem a pokud mu odpustíte váhavé ostření, odmění se vám brilantní kvalitou obrazu, kvalitním hořčíkovým tělem a širokými možnostmi nastavení. Možnost ovládání kontrastu, doostření a saturace přímo ve fotoaparátu byla donedávna vyčleněna jen uživatelům digitálních zrcadlovek, Nikon P5100 jí však disponuje.



Vyjma ostření není Nikonu P5100 prakticky co vytknout. Obtížná dostupnost některých funkcí sice obtěžuje, ale nejedná se o neřešitelný problém; kapacita akumulátoru je sice průměrná, na jedno nabití však P5100 nafotí cca 240 snímků, tj. přibližně stejně jako konkurence. Oproti tomu stojí nepopiratelná výhoda tohoto fotoaparátu – cena, která odpovídá o třídu nižším digikompaktům. K dispozici je navíc zvýhodněný set s externím bleskem Nikon.
 
 

Plusy

 
+ Přesný AF i v makro režimu
+ Kvalitní konstrukce a velmi široká funkční výbava
+ Poměr kvalita/cena
 
 

Minusy

 
- AF selhává při špatném osvětlení
- Některé frekventované funkce jsou až hluboko v menu
- Průměrná kapacita akumulátoru
 
 
Cena v době testování: 8.000 - 10.000 Kč
 
 
Za zapůjčení děkujeme společnosti Nikonu.