Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P60: rychlý maratonec

15.7.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Model P60 vypadá slibně. Už nedávno testovaný Coolpix S210 mě přesvědčil o svých kvalitách, a proto jsem byl zvědav na další kompakt značky Nikon. Dokáže procesor EXPEED, 5× násobný zoom a manuální nastavení udělat z modelu P60 hit letošního léta?

Příslušenství


Fotoaparát k nám do redakce přišel v poměrně malé krabici. Její design není nijak zvláště odvážný. Je zde vyobrazen fotoaparát, ale nikde nenajdete informace o jeho základních vlastnostech.



Balení obsahuje fotoaparát, plný český návod (včetně dalších letáčků a upozornění), CD se softwarem, poutko na zápěstí, AV a USB kabel. V balení by měly být ještě dvě alkalické baterie, ty jsme ale nedostali. Nikon mě vskutku potěšil tím, že přibalil plný 140-stránkový návod a ne pouze 20 až 30-stránkový, ve kterém se člověk téměř nic nedozví. Plná verze manuálu je také ke stažení i na stránkách Nikonu ve formátu PDF.




Výdrž baterie


Výrobce uvádí výdrž 190 snímků s LR6 alkalickou baterií, 230 snímků se ZR6 oxyride baterií, dále 650 snímků s FR6 lithiovou baterií a 350 snímků s dobíjecí baterií Ni-MH EN-MH1. Při testu jsem použil dvojici AA baterií Varta PowerAccu 2700 mAh. Výdrž fotoaparátu mohu směle označit slovem famózní. Během testu se mi totiž nepodařilo naměřit výdrž dvojím vybitím baterie. Nafotil jsem přes tisíc fotografií, přičemž na jedno nabití jsem zvládl celých 715 fotografií.

Stav baterie se normálně neukazuje. Pouze těsně před vybitím se ukáže ikonka baterie. Tudíž víte, že bude brzy třeba baterie vyměnit. Několik desítek fotografií však ještě stihnete pořídit.


Dodaný software


K fotoaparátu dostanete CD, na kterém najdete zejména software pro přenášení fotografií Nikon Transfer a pak program pro tvorbu panoramat ArcSoft Panorama Maker 4. Kromě toho je zde k dispozici Apple QuickTime 7, Microsoft DirectX 9 a ovladače pro sérii Nikon D1 a PTP ovladače pro fotoaparáty Coolpix.



Aplikace Nikon Transfer je vcelku příjemnou aplikací. Nabízí hodně nastavení, a ač působí trochu nepřehledně, není až tak složitá. Oproti nedávno testovanému Nikonu Coolpix S210 mě potěšila o něco rychlejší odezva, náhledy fotografií se objevily mnohem rychleji a i při stovce fotografií bylo základní načtení souborů dílem několika málo sekund. I samotné nahrávání fotografií do počítače je rychlé.



Panorama Maker 4 skládá fotografie do panoramat. Pokud vyfotíte panorama skutečně rozumně (tedy objekty ve větší neměnné vzdálenosti na delší ohnisko), pak program vytvoří panorama, kde slepení jednotlivých fotografií nepoznáte.
 
 

Zobrazení LCD


Na zadní straně fotoaparátu naleznete 2,5" LCD displej s rozlišením 153 000 pixelů. To není nikterak mnoho. K tomu se navíc přidávají poměrně špatné pozorovací úhly a nepoužitelnost za slunečního svitu. Teď je otázkou, zda z toho důvodu vybavil Nikon fotoaparát elektronickým hledáčkem, nebo zda kvůli přítomnosti elektronického hledáčku šetřil na LCD displeji.

Zobrazení informací na LCD displeji nijak výrazně nevybočuje ze zvyklostí. Horní levý roh patří ikoně motivového programu, směrem doprava je makro, uprostřed pak může být indikace navoleného zoomu. Dále je to ikonka použitého blesku a v případě nízkého stavu kapacity baterie je v pravém horním rohu malá ikonka baterie. Směrem dolů je signalizována stabilizace obrazu písmeny "VR", níže může být také signalizace časové zóny a data. Určitě zde ale najdete kvalitu fotografie (FINE - nejvyšší kvalita) a rozlišení fotografie.

Spodní řádek obsahuje zprava počet zbývajících fotografií, které se vejdou na kartu (malé logo IN pak signalizuje interní paměť, na fotografii však není). Dále je zde zvolená clona a čas, úplně vlevo pak citlivost. Levý sloupec obsahuje korekci expozice, korekci síly blesku, samospoušť, nastavení barev a vyvážení bílé. V případě sériového snímání je pod ikonou motivového programu ještě ikonka zvoleného snímání.

Pravá fotografie ukazuje manuální nastavování expozice. Můžete volit čas a clonu, přičemž nad těmito hodnotami je expoziční graf s nezvyklou osou hodnot, plus jde totiž doleva. Čekal bych to přesně obráceně.


Fotografické menu je přístupné tlačítkem MENU. Dá se v něm pohybovat rychle, šipkou vpravo se rozbalují jednotlivé nabídky. Jednotlivé volby se potvrzují tlačítkem OK, případně také šipkou doprava, což je zajímavé urychlení.


Dále je zde výběr blesku. Škoda, že tady nejsou popsané režimy, podle ikonek můžete jen hádat, co se pod nimi skrývá. Pravá fotografie ukazuje signalizaci zoomu. Je-li žlutá, je použit digitální zoom.


V režimu focení můžete stisknout tlačítko "koš", a tím vyjede tato nabídka, která vám umožní smazat poslední pořízenou fotografii. Je to velmi příjemné zrychlení mazání nepovedených fotografií. Hodí se zejména s malými paměťovými kartami. Pravá fotografie ukazuje elektronický hledáček. Ten má trochu vyšší rozlišení než LCD displej a za svitu slunce je vítaným pomocníkem, který výborně ulehčuje focení.


Základní režim prohlížení fotografií nezobrazuje téměř nic. Horní levý roh je ve znamení doby pořízení fotografie a názvu souboru. Pravý spodní roh naopak obsahuje kvalitu a rozlišení fotografie, spodní řádek pak informuje o možnosti pořídit zvukovou poznámku ke snímku, a také je zde pořadové číslo fotografie.

Po stisku tlačítka nad LCD displejem lze množství informací značně obohatit. Fotografie se zobrazí ve zmenšené formě, pod ní je pak histogram. Pravý sloupec obsahuje název složky, souboru, motivový program, expoziční čas, clonu, korekci expozice. Dále je zde zvolené ISO. Jen škoda, že při automatické volbě citlivosti se tu neukazuje konkrétní zvolená hodnota, ale nic neříkající AUTO. Úplně poslední řádek obsahuje pořadové číslo fotografie.


Obrazovka natáčení videa je velmi chudá. Zajímavý je pouze pravý spodní roh, který kromě kvality videa ukazuje zbývající čas. Režim prohlížení pak vlevo nahoře ukazuje datum a čas pořízení, pod tím také název souboru. Vpravo dole je opět kvalita videa a jeho délka. Pravou šipkou se video spouští.


V módu přehrávání je dole indikátor doby přehrávání, vlevo nahoře pak ovládání jako přetáčení vpřed a vzad, pauza a konec. Pravá fotografie zobrazuje náhled na 16 pořízených snímků. Stačí v prohlížecím módu stisknout kolébku zoomu na pozici "wide".



Menu


Samotné menu pro nastavování vlastností fotoaparátu je totožné s tím fotografickým, takže zde nejsou ani odlišnosti v ovládání. Snad jediné, co mi trochu vadilo, je mazání celé paměťové karty přes toto menu. Raději bych viděl mazání celé karty stisknutím tlačítka "Koš" v prohlížecím menu, kde by si uživatel mohl vybrat, zda chce smazat jen jeden snímek nebo rovnou všechny. Teda tak, jak to mají řešené třeba fotoaparáty Panasonic.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.