Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P6000: ostře proti všem

7.5.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnešní recenzí uzavřeme test trojlístku pokročilých kompaktů, které tvoří Panasonic LX3, Canon PowerShot G10 a Nikon Coolpix P6000. Nabízí 13,5MPx rozlišení, 4× optický zoom se stabilizací, podporu RAW formátu a GPS. Dokáže porazit své dva rivaly?
V předposlední kapitole se podíváme na jedenáct snímků, které dále ukáží, jak vlastně Nikon Coolpix P6000 fotí.


expoziční čas 1/226 s, clona F5,5, citlivost ISO 64, ohnisko 42 mm, klikněte pro zvětšení

I zde fotoaparát potěší dobrými detaily a minimem šumu. Na snímku není ani chromatická aberace, takže skutečně velmi dobrý výsledek.


expoziční čas 30 s, clona F2,7, citlivost ISO 400, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Kdybych tehdy věděl, jak moc doostřování ničí obrázky na vyšší citlivosti, jistě bych zvolil kvůli lepší expozici citlivost ISO 800 a snímání do RAWu. Snímek by nebyl tak tmavý. Je vidět, že při dlouhé expozici a vyšší citlivosti má snímek spoustu barevného šumu, nicméně vzhledem k okolnostem je výsledek přijatelný. Jen mě mrzí to, že jsem nezkusil vyšší citlivost s RAWem.


expoziční čas 1/164 s, clona F4,5, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Zde jsem zkoušel makro, ale snímek nejlépe vypadal při zaostření na trochu větší vzdálenost. Vzadu se přepaluje obloha, jasový šum zde prakticky nenajdete, pouze trochu barevného.


expoziční čas 1/60 s, clona F2,7, citlivost ISO 87, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Zde se na snímku nepříjemně podepisuje výrazně světlejší nebe oproti okolí. U tenkých větví stromů tak dochází k přepalům a mezerám v kresbě.


expoziční čas 1/63 s, clona F3,1, citlivost ISO 64, ohnisko 38 mm, klikněte pro zvětšení

Makro režim je dobrý, ale ne nejlepší. Ostření není vždy úspěšné (alespoň na květiny), a ačkoli ukazatel na displeji tvrdí, že při 38mm ohnisku můžete vyfotit makrosnímky z nejkratší vzdálenosti, fotoaparát se drží klasického postupného narůstání nutné vzdálenosti od objektu s rostoucím ohniskem. Snímek je pořízen na režim "živé barvy".


expoziční čas 1/280 s, clona F5,1, citlivost ISO 64, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

U krajinářských fotografií potěší širokoúhlé ohnisko a slušné prokreslení i vzdálenějších hor. Pochopitelně to není výsledek jak ze zrcadlovky, ale na kompakt je to velmi slušné.


expoziční čas 1/203 s, clona F5,2, citlivost ISO 64, ohnisko 85 mm, klikněte pro zvětšení

Zde jsem stejnou scénu opticky trochu přiblížil. Musím také zkritizovat automatické doostřování, které je poměrně silné a málo patrný šum tak na některých místech dost zvýrazňuje.


expoziční čas 1/220 s, clona F5,2, citlivost ISO 64, ohnisko 38 mm, klikněte pro zvětšení

Makro fotoaparátu umožňuje snímat s velmi dobrým přiblížením a nabízí tak netradiční pohled na okolní svět. Hůře ostří jen na objekty jako květiny, které mají za sebou vzdálené pozadí. Toto je jen jeden z kamínků v rozbitém asfaltu.


expoziční čas 1/227 s, clona F5,1, citlivost ISO 200, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku se pozadí poněkud přepaluje. Omylem byla použita citlivost ISO 200 (měřil jsem expozici pro jiný analogový fotoaparát bez expozimetru).


expoziční čas 1/170 s, clona F4,7, citlivost ISO 64, ohnisko 57 mm, klikněte pro zvětšení

Zde se jen objevuje namodralá chromatická aberace kolem tenkých větví stromů. Míra detailů je slušná.


expoziční čas 1/222 s, clona F5,8, citlivost ISO 64, ohnisko 38 mm, klikněte pro zvětšení

Někomu může vyhovovat formát snímků 1:1, který využívá větší výšku čipu než ostatní režimy. Zatímco formáty 3:2 a 16:9 jsou výřezem ze 4:3 snímku, 1:1 formát nikoli. Opět se jedná o makro režim, ostrost snímku v rozích mírně slábne.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.