Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P6000: ostře proti všem

7.5.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnešní recenzí uzavřeme test trojlístku pokročilých kompaktů, které tvoří Panasonic LX3, Canon PowerShot G10 a Nikon Coolpix P6000. Nabízí 13,5MPx rozlišení, 4× optický zoom se stabilizací, podporu RAW formátu a GPS. Dokáže porazit své dva rivaly?
Fotoaparát je tedy otestován a my si shrňme poznatky. Dokáže se vyrovnat a předčít své rivaly? Nebo zůstane jen nevýrazným pokročilým kompaktem?

Mezi pozitiva patří dobré zpracování, velmi bohatá výbava, manuální možnosti a určitě také možnost připsat k snímkům GPS souřadnice. Fotoaparát má velmi rozumnou hmotnost a rozměry, není to taková "těžká cihla" jako Canon PowerShot G10, ale také nepůsobí dojmem běžného tuctového kompaktu, což je jen a jen dobře. Objektiv má 4× optický zoom, což není mnoho, má však rozumně navržený ohniskový rozsah a velmi dobrou stabilizaci. Potěší také dobrá světelnost na širokém konci. Náročnější fotografové mohou využít možnosti externího blesku, protože fotoaparát je vybaven sáňkami na jeho připevnění.

Ostření bylo zrychleno, za běžného světla je velmi slušné. Radost udělají i ostřící vzdálenosti zejména na makro režim. Expoziční nastavení jsou velmi bohatá, možnost volit rozsah citlivostí pro automatiku je skvělý nápad. Každopádně je třeba ocenit vysoké rozlišení, které zde má výjimečně smysl. Zatímco u obyčejných kompaktů byste občas nepoznali 4MPx fotografii interpolovanou na 12MPx od fotografie pořízené 12MPx kompaktem, zde se obraz tolik nepatlá a každý pixel je poměrně dobře využit. Konečně kompakt, kde vysoké rozlišení nezpůsobuje jen zbytečně mnoho šumu, ale také vede k detailnějšímu obrazu. Kvalita obrazu v RAW formátu je velmi dobrá i na ISO 800.

Rychlost fotoaparátu je díky procesoru EXPEED velmi dobrá, nicméně to platí pouze při běžném snímání do JPEG formátu. Vyrovnávání stínů Active D-Lighting občas funguje velmi dobře, nicméně ne vždy byly zásahy do obrazu právě nejlepší. Takže zde je to pro i proti.



Negativní vlastnosti se ale fotoaparátu také nevyhnuly. Předně je to špatná světelnost objektivu na dlouhém konci. Hodnota F5,9 je na tuto třídu příliš, objektiv je tak o 70% méně světelný než u Canonu G10 na nejdelším ohnisku a na stejném 112 mm ohnisku dokonce o 120 %. Vyžaduje tak na tomto 112mm ohnisku o 120 % delší expoziční čas než Canon G10, a to je mnoho. Do cca 60 mm si však jsou oba fotoaparáty víceméně rovnocenné. Objektiv má na širokém ohnisku sférické zkreslení, ale to se dá přímo ve fotoaparátu potlačit.

Vzhledem k velmi dobrým LCD displejům u Canonu G10 a Panasonicu LX3 mě ten u Nikonu P6000 trochu zklamal, ale ve třídě běžných kompaktů by určitě patřil k dobrým. Ostření za zhoršených světelných podmínek občas trochu překvapuje, a to pozitivně i negativně. Videosekvence jsou jen průměrně kvalitní. Výdrž na akumulátor je podprůměrná, cca 210 - 250 snímků na jedno nabití není dobrý výsledek. Optický hledáček má na širokém ohnisku velmi výrazné zkreslení a naprosto neodpovídající pokrytí, s delšími ohnisky se to však výrazně zlepší a je třeba ocenit, že fotoaparát vůbec hledáček nabízí.

U citlivostí ISO 64 a ISO 100 jsou snímky velmi pěkné a ostré díky automatickému doostřování, které rozhodně nelze označit za slabé. Bohužel od ISO 200 se toto doostřování projevuje na nepříjemném šumění, typickém pro fotoaparáty Nikon. Proto doporučuji automatické doostřování vypnout a manuálně jej nastavit na nějakou nižší hodnotu než prostřední. Je to škoda, protože JPEG snímky při ISO 200 jsou více zašuměné než snímky při ISO 800 konvertované z RAWu. Ty jsou však díky absenci doostřování trochu mdlé.

Vyvážení bílé už tradičně u Nikonu nepracuje při žárovkovém světle a produkuje silně oranžové až načervenalé snímky, proto v těchto případech doporučuji manuální vyvažování. Radost neudělá ani pomalá rychlost při snímání do RAWu, pomalé sekvenční snímání a nemožnost sekvenčně snímat do RAW formátu. V protisvětle vás budou více než aberace trápit spíše odlesky.

Celkově tedy Nikon Coolpix P6000 rozhodně není špatný fotoaparát. Při snímání do RAWu navíc obrazovou kvalitou předčí nejen Canon G10, ale i Panasonic LX3, alespoň co se týče šumu. Ocenění TREFA mu neudělím, ale má k ní velmi blízko. Osobně bych si koupil spíše jeden z jeho dvou konkurentů, nicméně pokud někdo zvolí Nikon Coolpix P6000, v žádném případě neudělá chybu. Je to dobrý fotoaparát.


Vysoké rozlišení (rozumně využito)
Špatná světelnost na dlouhém ohnisku
Bohaté manuální možnosti
Podprůměrná výdrž na baterie
GPS
Silné doostřování obrazu (zvyšuje šum)
Velmi dobrá kvalita snímků (zejména z RAWu)
Vyvážení bílé (nefunguje při žárovce)
Robustnost, zpracování, kompaktnost
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 11 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Nikon Coolpix P6000 děkujeme Nikonu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.