Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P7700: silnější než kdy předtím

26.11.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dalším testu se mrkneme na nejnovější profi kompakt Nikon Coolpix P7700. Ten nabídne nový 12MPx snímací čip a objektiv se 7× optickým zoomem. Oproti předchůdci byla znatelně zlepšena světelnost objektivu. Jak si povede v náročném testu?

Příslušenství


K fotoaparátu dostanete Li-Ion akumulátor, popruh, nabíječku, krytku objektivu, CD-ROM se softwarem a druhý s manuálem, lehkou verzi manuálu, AV kabel a USB kabel.






Výdrž baterie


O napájení se zde stará Li-Ion akumulátor EN-EL14 s napětím 7,4V a solidní kapacitou 1030 mAh. Dle výrobce a stanovených norem má mít výdrž na 330 snímků, resp. 1h 10 min Full HD videa. Skutečnost je ale mnohem lepší. Nevyužíval jsem sice moc blesku, ale stabilně jsem se držel mezi 440 až 500 snímky, což je velmi dobré číslo.


Dodaný software


K fotoaparátu dostanete program Nikon Transfer 2, který slouží k přenosu fotografií do počítače.





Po načtení snímků se zobrazí aplikace ViewNX2, která vpravo ukáže stromovou strukturu adresářů, vpravo jsou pak náhledy snímků v dané složce.





Množství úprav (i RAW snímků) je přiměřené a musím říci, že pro základní i střední úpravy dosti slušné. S touto aplikací si už přeci jen vyhrajete a kromě základních úprav vyvážení bílé a expozice tu najdete i solidní práci s přepaly a prosvětlováním stínů stejně jako další barevné efekty, které můžete aplikovat i ve fotoaparátu.





S těmito aplikacemi se nainstaluje i Nikon Movie Editor, který slouží k základnímu vytváření videosekvencí včetně několika způsobu jejich stříhání. Nečekejte zázraky, ale pro běžné "rodinné" použití to stačí.






Zobrazení displeje a menu


Displej má typicky lehce zmatené zobrazení ikonek. Každá má jinou velikost a nevidím zde nějak větší řád v jejich rozmístění. Dole jsou expoziční hodnoty, bohužel automatikou zvolená ISO citlivost se neukazuje. Všechna nastavení, která nejsou na výchozích hodnotách, se různorodě zobrazují na pravé straně. Pravý snímek ukazuje hodně nešikovné nastavování samospouště, kdy je výchozí hodnotou OFF. Musíte se tedy nejprve doklikat na samospoušť, překliknout do druhého sloupečku a tam teprve vybrat požadovaný čas samospouště.


Při otáčení hlavním kolečkem režimů se ukazuje i animace, která usnadňuje ovládání za horšího světla. Na pravém snímku můžete vidět menu nabídky vázané pro levé horní tlačítko.


Zde je vidět hlavní menu přístroje, které má dvě záložky. Ta první je věnována fotografickým nastavením (příp. pro videosekvence), druhá je pak pro ta technická.


Při zobrazování snímků můžete mít celoplošnou ukázku s minimem informací, možností je také zmenšený náhled s histogramem a rozsáhlejšími expozičními informacemi. Otočné kolečko čtyřsměrného ovladače ale v tomto případě docela nelogicky slouží k posunu limitu histogramu (zvyšuje či snižuje ukazatel přepalů od zvolené hranice) a posun snímků je na vrchním kolečku. Změna snímků je pak neuvěřitelně pomalá (při celoplošném zobrazení je mnohem rychlejší).


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.