Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P80: ultrazoom plný protikladů

22.9.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Už delší dobu neměl Nikon ve své nabídce ultrazoom. To se změnilo příchodem modelu Coolpix P80. Přináší solidní 18× násobný zoom, rychlé sekvenční snímání v nižších rozlišeních, procesor EXPEED a další zajímavé technologie.
Dále připojuji několik ilustračních snímků, abyste mohli lépe posoudit kvalitu snímků v dalších podmínkách.


expoziční čas 1/212 s, clona F6,3, citlivost ISO 64, ohnisko 155 mm, klikněte pro zvětšení

Dokázal bych si představit i ostřejší kresbu. Snímek má trochu šumu, a to jak jasového tak barevného. Naštěstí ale ani jeden z nich není tak výrazný, aby fotografii kazil. Objevuje se mírná chromatická aberace, fialové a zelenožluté okraje některých linií.


expoziční čas 1/55 s, clona F4,5, citlivost ISO 200, ohnisko 42 mm, klikněte pro zvětšení

Zde automatika podávala trochu lepší výkon, neboť volila nižší citlivost. Nicméně jsem ponechal fotografii na mé vlastní nastavení, neboť automatika zvolila velmi nízkou clonu, a tedy i nízkou hloubku ostrosti. Osobně jsem se snažil mít všechna autíčka co nejostřejší, a tak jsem zvolil clonu F4,5, což vyústilo v nutnost použít ISO 200. Bohužel na šumu je to vidět, všimněte si zejména šedivých interiérů nebo karosérie šedého Fiatu Bravo.


expoziční čas 1/30 s, clona F8, citlivost ISO 64, ohnisko 364 mm, klikněte pro zvětšení

Často jsem míval pocit, že ISO 64 je nějak příliš citlivé. I pod mrakem a při maximální cloně mi většinou vycházely fotografie dost přepálené. Bylo to však jen zdání. Venku bylo více světla, než bych na první pohled očekával. Fotit projíždějící auta je s fotoaparátem Nikon Coolpix P80 díky jeho dobrým rozměrům, hmotnosti a velkému ohnisku snadné. Velké ohnisko má tu výhodu, že můžete auto více přiblížit a stačí vám kratší čas k tomu, abyste rozmazali pozadí.


expoziční čas 2 s, clona F3,5, citlivost ISO 64, ohnisko 56 mm, klikněte pro zvětšení

Pokud jsem fotil proti světlu, nebyl žádný problém a dokonce i při dvousekundové expozici dokázal fotoaparát bez problémů a rychle ostřit. Pokud jsem ale v tentýž moment fotoaparát otočil a fotil po světlu, tedy nikoli proti němu, na stejnou oblast sklenice jsem nebyl schopen zaostřit. Automatika bohužel vypověděla službu.


expoziční čas 1/234 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 42 mm, klikněte pro zvětšení

Díky nepříznivému počasí se trochu přepaluje obloha. Svislé linie vytváří slabou chromatickou aberaci, ale opět nic, co by nějak vadilo. Na třídu ultrazoomů bojuje Nikon Coolpix P60 s chromatickými aberacemi poměrně úspěšně. Horší je to s barevným šumem.


expoziční čas 1/27 s, clona F3,5, citlivost ISO 400, ohnisko 56 mm, klikněte pro zvětšení

Při citlivosti ISO 400 disponuje snímek docela silným zrnem, to má ale velmi zajímavou a příjemnou strukturu, takže u této fotografie se mi zašumění líbí. Snímek byl pořízen v režimu supermakro.


expoziční čas 1/61 s, clona F2,8, citlivost ISO 104, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

I při použití poměrně nízké citlivosti jde na šedých plochách poměrně dost barevného šumu. Všimněte si také aberací u cestujícího, který právě nakupuje jízdenku.


expoziční čas 1/226 s, clona F4,5, citlivost ISO 64, ohnisko 486 mm, klikněte pro zvětšení

Maximální přiblížení, které fotoaparát dokáže. Je vidět, že silné slunce fotoaparátu nesvědčí a snímek obsahuje několik nepříjemných přepalů.


expoziční čas 1/76 s, clona F3,5, citlivost ISO 64, ohnisko 56 mm, klikněte pro zvětšení

Poněvadž supermakro je u tohoto fotoaparátu dosaženo až při ohnisku 56 mm, můžete mít oproti mnoha jiným kompaktům opravdu pěkné makro snímky s minimální hloubkou ostrosti. Poměrně dlouhé ohnisko umožní při stejné vzdálenosti o něco větší detail.


expoziční čas 1/222 s, clona F4,5, citlivost ISO 64, ohnisko 486 mm, klikněte pro zvětšení

Dlouhé ohnisko umožňuje i focení zvěře na poměrně velkou vzdálenost. Nesmíte však čekat výborné výsledky, nemáte-li stativ a je méně světla. V tomto případě bylo světla dostatek, takže s ostrostí problém nebyl. Problémem je obecně nižší kvalita snímků pořízených tímto fotoaparátem.


expoziční čas 1/226 s, clona F6,3, citlivost ISO 64, ohnisko 56 mm, klikněte pro zvětšení

Supermakro opět v akci. S tímto režimem si můžete opravdu vyhrát do sytosti. Navíc je někdy možno ostřit již od cca 0,5 centimetru, takže skutečně lze jít velmi blízko.


expoziční čas 1/60 s, clona F2,8, citlivost ISO 279, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Pokud je málo světla a je nutno zvyšovat citlivost, jen málokterá fotografie dopadne dobře. Sami vidíte, že ISO 279 je příliš, šum je velmi znatelný. U takových fotografií jde také dobře vidět silné zkreslení objektivu, které se dá korigovat povolením jeho korekce ve fotoaparátu.


expoziční čas 1/172 s, clona F5, citlivost ISO 64, ohnisko 141 mm, klikněte pro zvětšení

Východ slunce. Slunce bylo zachyceno zajímavě šišatě. Opět mi vadí všudypřítomný barevný šum. Měření expozice zamířením k slunci správně podexponovalo snímek, který má celkem příjemnou atmosféru.


expoziční čas 1/125 s, clona F4,5, citlivost ISO 82, ohnisko 225 mm, klikněte pro zvětšení

Posledním ilustračním snímkem je tento krásný veterán.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.