Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix S210: solidní drobek

19.6.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nikon je spíše znám jako výrobce digitálních zrcadlovek, přestože má i poměrně bohatou nabídku kompaktů. Ukáže se tenký Coolpix S210 v dobrém světle, nebo se jedná pouze o další kompakt z mnoha?
V této kapitole si ukážeme ještě několik dalších snímků, z nichž si můžete udělat přesnější obrázek o možnostech a kvalitách fotoaparátu.


expoziční čas 1/244 s, clona F7,2, citlivost ISO 64, ohnisko 87 mm, klikněte pro zvětšení

Vzhledem k příznivému počasí neměl fotoaparát se snímkem problémy. Je zajímavé, že těžní věži se chromatické vady vyhnuly, zatímco komín nalevo je z pravé strany lehce namodralý a budova napravo naopak hází mírně žluté okraje. Šum působí trochu zvláštním dojmem.


expoziční čas 1/1000 s, clona F8,5, citlivost ISO 64, ohnisko 114 mm, klikněte pro zvětšení

Trochu škály šedých barev a protisvětlo v jedné fotografii. Ač je protisvětlo dosti silné, vůbec se ve stínech neztratila kresba a naopak ani slunce nezpůsobuje přepaly v jiných oblastech fotografie, než je umístěno ono samo. Dokonce nejsou patrné ani žádné odlesky objektivu, jen mírné stylové paprsky do tvaru hvězdy.


expoziční čas 1/234 s, clona F8,5, citlivost ISO 64, ohnisko 114 mm + digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Zde přidávám jednu ukázku reálného využití maximálního digitálního zoomu. Na této zmenšenině vypadá fotografie ještě celkem obstojně, ale ve 100% náhledu je více než dobře patrné, že digitální zoom nemá ani v náznaku šanci nahradit ten optický. Kvalita snímku a detailů je velmi špatná.


expoziční čas 1/78 s, clona F3,1, citlivost ISO 64, ohnisko 38 mm, klikněte pro zvětšení

Zde mě fotoaparát překvapil použitím nízké citlivosti ISO 64. To umožnilo snížit šum, bohužel za daných světelných podmínek se na středně šedých plochách objevuje docela hodně zelených a fialových fleků barevného šumu.


expoziční čas 1/17 s, clona F5,9, citlivost ISO 100, ohnisko 114 mm, klikněte pro zvětšení

ISO 100 zde nenastavila automatika, ale já, abych dostal rozumné časy pro rozmazání. Čas 1/17 s je velmi dlouhý na to, aby se dalo z ruky sledovat jedoucí auto po vzdálenost více než jeden metr a přitom zůstalo ostré. Pokusů byly doslova stovky, toto je jeden z těch vydařenějších. Škoda, že fotoaparát nenabízí větší přiblížení.


expoziční čas 1/295 s, clona F4,9, citlivost ISO 64, ohnisko 44 mm, klikněte pro zvětšení

Nemůžu si pomoci, ale Nikon Coolpix S210 prostě produkoval velmi zajímavě zašuměné fotografie. Na jednu stranu jsou zrnité, na druhou stranu dost rovnoměrně, takže to příliš neruší a vypadají docela dobře. Výhodou je nízká úroveň barevných šumů.


expoziční čas 1/67 s, clona F3,1, citlivost ISO 92, ohnisko 38 mm, klikněte pro zvětšení

Makro fotoaparátu Coolpix S210 není právě nejvýkonnější. Fotograf musí být kolem 7 - 8 centimetrů od skla, aby fotoaparát zaostřil na kapky a ne na domy v pozadí.


expoziční čas 1/62 s, clona F3,1, citlivost ISO 135, ohnisko 38 mm, klikněte pro zvětšení

Další pokus o makro. Hloubka ostrosti není příliš velká, zatímco víčko a kloub jsou ostré, zbytek se začíná mírně rozmazávat.


expoziční čas 1/154 s, clona F5,9, citlivost ISO 64, ohnisko 114 mm

Poslední záběr. Počasí se podepsalo na bledé obloze, detaily jsou na danou velikost čipu zpracovány dobře.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.