Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix S3000: kapesní trpaslík

23.8.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nově se budeme na Digimanii věnovat i levnějším fotoaparátům, které rovněž stojí za pozornost. Jako první si vezmeme na paškál 12MPx Nikon Coolpix S3000 se 4× optickým zoomem a tenkým stylovým tělem.

Autofokus, ostření


Přestože se jedná o velmi levný kompakt, překvapí Coolpix S3000 nabídkou ostřících režimů. Manuální zde sice nenajdete, ale autofokus je zde hned v několika variantách. Lze ostřit klasicky na střed, případně nechat automatiku vybrat jeden z devíti ostřících bodů. Velmi příjemně mně překvapila možnost vybrat si jeden z 99 ostřících bodů ručně. To jsem zde skutečně nečekal.



Dále je tu vcelku dobrá detekce tváří a najdete zde dokonce i AF Tracking. Ten dokáže sledovat zaostřený objekt, ale přehnanou účinností funkce nedisponuje. Ostřící vzdálenosti jsou v celém rozsahu kolem 20 až 30 centimetrů. V makro režimu je možné jít na 6 cm. Je však nutné zazoomovat na 32 mm ohnisko (druhá poloha zoomu, ještě před zelenou šipkou). Pokud zazoomujete až na zelenou šipku na displeji (třetí poloha zoomu), kde by podle výrobce mělo být nejlepší makro, budete silně rozčarováni.



Ať tak, či onak, maximální přepočtené zvětšení je i na této poloze není ani 0,45násobné. A to je na uspokojivé makro příliš málo. Stinnou stránkou je také úspěšnost autofokusu. Zejména u makra má obrovskou tendenci ostřit za objekt. Fotíte-li květinu, je téměř možné na ni zaostřit, pokud je v ostřícím rámečku byť jen trochu pozadí. V noci fotoaparát ostří vcelku přijatelně, ale prostor na zlepšení tu stále vidím. Rychlost ostření patří jen k průměru, na širokém ohnisku je velmi dobrá, na dlouhém velmi špatná.


expoziční čas 1/40 s, clona F3,5, citlivost ISO 80, ohnisko 32 mm, klikněte pro zmenšení

Ačkoli zelená šipka na displeji ukazuje nejlepší makro na 38mm ohnisku, ve skutečnosti je to s drtivým rozdílem 32mm ohnisko. Ani tady není makro úplně nejlepší, ale je aspoň trochu použitelné.


Nastavení expozice, automatika


Expozici zde nastavuje pouze automatika, uživatel může leda korigovat expozici od -2 EV do +2 EV. Poněvadž nelze měnit ani styl měření, dost se to hodí. Fotoaparát má jako téměř všechny Nikony tendenci přeexponovávat, takže takových -0,3 EV nebo -0,7 EV nebude na škodu. Rozsahy časů jsou 1/2000 s až 1 sekunda, v režimu Ohňostroj pak 4 sekundy.



Světelnost objektivu je špatná, což ostatně dokládá i graf, který srovnává dva starší levné kompakty jiných značek. Citlivost lze nastavit ručně od ISO 80 po ISO 3200. Automatika končí na ISO 1600, ale můžete její rozsah omezit do ISO 400 nebo 800, což mi přijde jako skvělý nápad a za něj si Nikon zaslouží pochvalu.


Videosekvence


Nikon Coolpix S3000 může video natáčet maximálně ve VGA rozlišení 640×480 pixelů. To je dnes už nevyhovující rozlišení. Kvalita není nikterak vysoká a navíc není podporován optický zoom, ale jen ten digitální. Smear efekt je patrný, přicloňování skokové a ve zvuku jde až příliš slyšet zvuky fotoaparátu.



Sami si můžete stáhnout a pustit 18sekundovou videosekvenci (24 MB).


Fotografování portrétů


Pro focení portrétů zde najdete k tomu určený scénický režim včetně poměrně dobré detekce tváří. Není sice nejrychlejší, ale je docela úspěšná. Zajímavá je i funkce Inteligentní portrét, která spouští detekci tváří. Pokud nějakou tvář detekuje, kontrolka samospouště začne blikat. V momentě, kdy se člověk usměje, vyfotí sama snímek. Pleť se vyhladí, sílu tohoto vyhlazení ale můžete ovlivnit.


expoziční čas 1/320 s, clona F5,9, citlivost ISO 80, ohnisko 108 mm, klikněte pro zvětšení

Malý čip a horší světelnost nedovolují větší rozmazání pozadí. Nikony se obvykle snaží snímek hodně vyhlazovat a pak doostřit, což je případ i Coolpixu S3000. Pleť je nepřirozeně hladká s lehkým barevným šumem, vlasy se patlají, ale v některých místech jsou naopak velmi silně doostřené.


Výdrž baterie


S Li-Ion akumulátorem EN-EL10 je bohužel několik problémů. Má nízké napětí 3,7V a nízkou kapacitu 740 mAh. To se dle výrobce odráží na výdrži pouhých 220 snímků. V režimu Auto (nikoli automatickém výběru scénických režimů) lze ale s vypnutým průběžným doostřováním i při používání blesku dosáhnout 290 fotografií, což není až tak špatné.

Problémem je ale nabíjení přístroje. To probíhá v přístroji. Můžete jej nabíjet přes USB port nebo pomocí USB kabelu a síťového adaptéru. Ten se skládá ze dvou částí, adaptéru a koncovky. Jakmile tyto dvě části spojíte, už je od sebe nikdy nerozdělíte. Pokud máte starší firmware než verze 1.1, nabíjení fotoaparátu se nemusí ukončit. To znamená, že jej máte i dva dny v síti a pořád bliká ikonka nabíjení.

Já měl však jiný problém, přesně opačný. Se starým, ale i s novým firmwarem se fotoaparát nabíjel maximálně několik minut. Vtip je v tom, že v dodávaném manuálu je chyba a fotoaparát se dobře nabíjí pouze v tom případě, že nejprve strčíte adaptér s USB kabelem do sítě a teprve kabel pod napětím do fotoaparátu. Jakmile to provedete opačně, tedy kabel do fotoaparátu a tuto "soustavu" do sítě, baterie se nenabije.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.