Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix S3000: kapesní trpaslík

23.8.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nově se budeme na Digimanii věnovat i levnějším fotoaparátům, které rovněž stojí za pozornost. Jako první si vezmeme na paškál 12MPx Nikon Coolpix S3000 se 4× optickým zoomem a tenkým stylovým tělem.

Digitální šum


Snímací čip CCD má malou 1/2,33" úhlopříčku a vysoké rozlišení 12 megapixelů. Na modré ploše uvidíte jasový šum, na bílé pak barevný a písmena jsou indikátory zachování detailů. Jedná se o výřez ze snímku.


ISO 80

Při nejnižší citlivosti ISO 80 je vidět slabý barevný šum a silné rozmývání hladkých ploch. Prolisy disku jsou slabé a třepí se. Je vidět silné doostřování obrazu.


ISO 100

Citlivost ISO 100 je na tom v podstatě stejně.


ISO 200

Další navýšení citlivosti opět znamená výraznější patlání a ještě silnější doostření. Snímek tak vypadá docela nereálně.


ISO 400

Citlivost ISO 400 přidává silnější jasový šum a slabší kontrast snímku. Pixely začínají na hranách více ustřelovat.


ISO 800

Další citlivost ISO 800 přináší silně roztřepený obraz plný zbytečně doostřených pixelů.


ISO 1600

I ISO 1600 je rozpité a hodně doostřené. Jasový šum je výraznější a najdete zde hodně ustřelených pixelů.


ISO 3200

Nejvyšší citlivost ISO 3200 přináší barevný šum (modré fleky), velmi slabé barvy a opětovné doostřování rozpité kresby. Ještě se podíváme na snímky vousů plyšového zajíce. Opět se jedná o výřez.


ISO 80


ISO 100

ISO 200


ISO 400

ISO 800


ISO 1600

ISO 3200

Na dvou nejnižších citlivostech vypadá obraz ještě docela k světu. Lehké patlání a doostřování je ale znatelné. Od ISO 200 začíná výraznější patlání a zbytečně velmi přehnané ostření. ISO 800 k tomu přidává barevný šum a vyšší citlivosti jsou už jen patlanice s občasnými naprosto ustřelenými pixely.


Protisvětlo


V protisvětle se ukážou chyby objektivu i případné nedostatky čipu.


expoziční čas 1/640 s, clona F8, citlivost ISO 80, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Zde mě příjemně překvapila nastavená expozice. Krajina není tmavá, obloha je příjemná a pouze slunce se přepaluje. Vytváří kolem sebe často odlesky. Příjemná je také ostrá kresba větví, naopak divně vypadá tráva.


expoziční čas 1/640 s, clona F3,2, citlivost ISO 80, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

V protisvětle často dochází k přepalování oblohy, která získává zvláštní azurovou barvu. Na snímku je patrná i chromatická aberace.


expoziční čas 1/640 s, clona F3,2, citlivost ISO 80, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

U pořízeného snímku můžete aktivovat D-Lighting, který ztmaví světlé plochy a prosvětlí ty tmavé. Výsledek je ale často poměrně bezbarvý s oblohou, která má jedovatě modrou barvu. Nicméně u ilustračních snímků si ukážeme, že funkce v některých případech umí i velmi dobré výsledky.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.