Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix S3000: kapesní trpaslík

23.8.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nově se budeme na Digimanii věnovat i levnějším fotoaparátům, které rovněž stojí za pozornost. Jako první si vezmeme na paškál 12MPx Nikon Coolpix S3000 se 4× optickým zoomem a tenkým stylovým tělem.

Sférické zkreslení, vinětace, chromatická aberace


V této kapitolce se podíváme na vlastnosti objektivu, začneme zkreslením.


27mm ohnisko

108mm ohnisko

Na širokém ohnisku je vidět průměrné sférické zkreslení. Na dalších ohniscích tato chyba mizí a na nejdelším ohnisku jsou linie rovné. Na nejširším ohnisku si lze všimnout vinětaci.



Ostatně graf říká totéž. Na nejširším ohnisku je vinětace se svými 1,13 EV rozdílu mezi prostředkem a rohy opravdu hodně vidět. Pak už je zpravidla mírná a trochu vzrůstá na nejdelších ohniscích.


27mm ohnisko, clona F3,2


38mm ohnisko, clona F3,9

54mm ohnisko, clona F4,8

108mm ohnisko, clona F5,9

Příjemným překvapením je slušná rohová ostrost prakticky v celém ohniskovém rozsahu. Horší je jen na nejdelším ohnisku. Při ostření na delší vzdálenosti je rovněž neznatelná vinětace, která hodně trápí snímky s kratším zaostřením.


27mm ohnisko, clona F3,2


65mm ohnisko, clona F5,3


108mm ohnisko, clona F5,9

Jak je vidět z připojených obrázků, chromatická aberace je problémem prakticky v celém rozsahu ohnisek. Nejvíce znatelná je na tom nejširším.


Optický a digitální zoom


V této kapitolce se podíváme na optický a digitální zoom, který fotoaparát nabízí.


expoziční čas 1/1000 s, clona F3,2, citlivost ISO 80, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Coolpix S3000 rozhodně potěší velmi širokým úhlem záběru. Snímek působí relativně ostře, je však silně postižen barevným šumem, který bych při citlivosti pouhých ISO 80 opravdu nečekal.


expoziční čas 1/200 s, clona F5,9, citlivost ISO 80, ohnisko 108 mm, klikněte pro zvětšení

Maximální ohnisko 108 mm není moc a přiblížení tedy není žádný zázrak. Fotoaparát silně odšumuje a zároveň doostřuje. To na některých plochách působí relativně dobře, někde to však působí paseku. Lze si všimnout slabší chromatické aberace.


expoziční čas 1/250 s, clona F5,9, citlivost ISO 80, ohnisko 108 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Pro malá rozlišení je digitální zoom ještě použitelný. Nicméně už při roztažení na normálním monitoru je vidět, že je fotografie značně nekvalitní a od digitálního zoomu nelze moc čekat.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.