Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix S4300: dotyk 6× zoomu

19.4.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Vypadá to, že běžným standardem se u levných kompaktů brzy stane 6× optický zoom. Dnes jsme se podívali na první takový kompakt, Nikon Coolpix S4300. Najdete tu 16MPx CCD čip, širokoúhlé 26mm ohnisko a dokonce i dotykový LCD displej.

Autofokus, ostření


Ostřících režimů zde najdete hned několik. Detekce tváří má průměrný účinek i rychlost, 9bodová automatika nicméně pracuje hezky. Výborná je možnost výběru ostřícího bodu dotykem na displeji (podle režimu se snímek rovnou i vyfotí nebo jen zaostří a naměří expozici). Jako poslední je tu sledování objektu, které pracuje docela dobře za denního světla, ale v interiérech a obecně za horšího světla už to s úspěšností není příliš růžové. Co se týče rychlosti ostření, ta je dobrá při běžném focení venku, a to i na nejdelším ohnisku. Opět mu ale moc nesvědčí interiéry. Zde se už projevuje špatná světelnost objektivu a zejména na nejdelším ohnisku už zaostření hledá hodně dlouho. V podstatě totéž se týká úspěšnosti ostření. Ve dne bez potíží, za horšího světla se občas projevují problémy.





Ostřícími vzdálenostmi mě fotoaparát příliš nenadchnul. Na širokém ohnisku sice nabídne 3 centimetry, což není mnoho, ale při 26mm ohnisku to znamená velmi široký úhel záběru a poměrně problematické využití makra. Vidíte, že maximálně dosáhnete jen 0,6× virtuálního zvětšení, a to je opravdu málo. Ostřící vzdálenosti rostou až na cca 65 cm, na nejdelším ohnisku ale spadnou mezi 40 až 50 cm. Telemakro je tak aspoň trochu použitelné s cca 0,3× zvětšením.





Na následujícím snímku právě vidíte, že zvětšení objektivu není právě největší a na makro bych si fotoaparát opravdu nepořizoval. Chválím absenci optických vad, odšumování mi ale přijde být poněkud agresivní.




expoziční čas 1/30 s, clona F3,5, citlivost ISO 250, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení


Nastavení expozice, automatika


S expozicí si moc nepohrajete. Je zde jen automatický režim a korekce expozice od -2 EV do +2 EV. Expoziční měření sice může být celoplošné, se zdůrazněným středem nebo bodové, uživatelsky to ale nelze nastavit (jsou vázány k určitým režimům, např. bodové je vázáno na digitální zoom). Měření má na delších ohniscích trochu tendenci nastavovat delší expozici, než by bylo nutně třeba, ale jinak se nějak výrazných přehmatů nedočkáte. Expoziční časy mají rozsah od 1/2000 s do 1 sekundy, v režimu ohňostrojů pak do 4 sekund. Na noční focení se tedy Coolpix S4300 příliš nehodí.





Citlivosti mohou být od ISO 80 do ISO 1600 v plném rozlišení a při 4 a méně megapixelech můžete použít dokonce ISO 3200. Automatika končí na ISO 1600, nicméně je možno nastavit omezení do ISO 400 nebo ISO 800. Světelnost objektivu má velmi nepříznivé hodnoty F3,5 na širokém a F6,5 na nejdelším ohnisku. Jak vidíte, do cca 93mm ohniska je Coolpix S4300 ve své kategorii jasně nejhorší. Na již zmíněném 93mm ohnisku se to ale zlomí, světelnost získá naopak téměř nejlepší hodnotu F4,6 a opět roste až do maxima na F6,5. S výjimkou nejdelšího ohniska tak objektiv na delších ohniscích paradoxně patří naopak k těm světelnějším.


Videosekvence


Coolpix S4300 umí natáčet maximálně HD videosekvence s rozlišením 1280×720 pixelů s mono zvukem. Ten je v interiérech poněkud "plechový". Kvalita obrazu videa mě moc nenadchla. Obraz poněkud zrní, ale detaily ujdou. Pokud však zazoomujete, připravte se na nepříjemné překvapení. Optický zoom není podporován, a tak můžete využít jen služeb digitálního, což vede k výrazné degradaci kvality obrazu.





Můžete zazoomovat opticky před začátkem natáčení videa, ale pak už jen digitálně. Protože je zde CCD čip, při snímání slunce se připravte na smear efekt. Naopak chvála putuje na adresu průběžného autofokusu AF-F, který pracuje dosti dobře.
  • 1280×720 / 30 fps - cca 4000 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 1400 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 400 kB/s

Můžete si stáhnout dvě ukázkové videosekvence. První je točená v exteriéru (35 sekund, 151 MB), druhá pak v interiéru (31 sekund, 119 MB). Jak sami vidíte, vzhledem k nepříliš přesvědčivé kvalitě videa zabírají videosekvence překvapivě mnoho místa na kartě.


Stabilizace


V objektivu najdete optickou stabilizaci obrazu VR. Tu lze doplnit ještě digitální detekcí pohybu. Test proběhl s expozičním časem 1/6 sekundy při 93mm ohnisku na vzdálenost přibližně dvou metrů.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Stabilizace mě tentokrát moc nepřesvědčila, přitom Nikon mívá ve svých kompaktech obvykle ty nejlepší stabilizátory nebo alespoň jedny z nejlepších. Stativ je tentokrát jasné řešení.


Fotografování portrétů


Detekce tváří má průměrnou rychlost i úspěšnost, zde sloužila dobře. Za horšího světla fotoaparát zbytečně nastavil příliš vysokou citlivost ISO 400, přičemž čas je až zbytečně moc krátký. Vyšší ISO se tak projevuje na silnějším šumu i odšumování, což jde vidět zejména ve vlasech. Nepříliš dobrá světelnost dovoluje jen lehké rozmazání pozadí.




expoziční čas 1/400 s, clona F5,5, citlivost ISO 400, ohnisko 119 mm, klikněte pro zvětšení



Blesk nabízí klasické režimy jako je vypnutí, zapnutí, automatika, předblesk a slow synchro. Bohužel trpí na střední efekt červených očí (oči jsou červené, ale nezáří) a překvapivě ještě více s předbleskem než bez něj.






Výdrž baterie


Li-Ion akumulátor EN-EL19, který najdete ve fotoaparátu Nikon Coolpix S4300, má napětí 3,7V a kapacitu 700 mAh. To znamená přibližně 2,6 Wh energie, která má podle technických údajů vydržet na pořízení 180 snímků nebo 75 minut HD videa. Pokud to nebudete přehánět s bleskem (osobně jsem jej využil tak u necelých 10 % snímků), tak není problém se dostat i na hodnotu 250. To je zhruba průměr této třídy.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.